Maternal Rubella Pozitifliği: Birinci Basamakta Kısa Aralıkla Görülen İki Olgu
Öz
Amaç: Rubella enfeksiyonunun ortadan kaldırılmasını hedefleyen küresel eylem planına ve yüksek seropozitivite oranlarına rağmen doğurganlık çağındaki bazı kadınlarda rubella duyarlılığının devam etmesi artan konjenital rubella sendromu riskini de beraberinde getirmektedir. Bu olgu sunumunda, birinci basamakta bir hafta arayla saptanan iki gebedeki rubella IgM pozitifliği literatür eşliğinde tartışılarak gebelik öncesi taramanın ve bağışıklamanın, gebelikte ise erken tanının ve uygun yönetimin önemine dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır.
Olgu: Gebe olduğunu bilmeyen birinci olgu, yüksek ateş, hafif döküntü ile başvurmuş serolojik testlerde rubella IgM düzeyleri yüksek saptanmış ve eşlik eden fetal anomali nedeniyle gebeliği sonlandırılmıştır. İkinci olgu ise asemptomatik olup önceki gebeliklerinde düşük öyküsü olduğu için yapılan rutin taramalarda rubella IgM pozitifliği saptanmış, ileri değerlendirmeler sonrası takibe alınmıştır.
Sonuç: Birinci basamak sağlık çalışanlarının doğurgan çağdaki kadınları sorgulaması ve eksikse aşılarının tamamlanması konusunda motive etmeleri, erken tanı için ilk gebelik izlemlerinde serolojik testleri istemeleri, ancak olgumuzda olduğu gibi her IgM pozitifliğinin gebelik tahliyesi ile sonuçlanmayabileceği öngörüsüyle gebelerin kaygılarını gidermeleri, ileri testlerin yapılması gerektiği konusunda bilgilendirilmeleri, bakımın koordinasyonunu ve sürecin hem anne adayı hem de fetüs açısından takibini sağlamaları önerilebilir.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Kaynakça
- 1. WHO. Rubella, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/rubella?utm (2024).
- 2. De Melo LC, Rugna MM, Durães TA, et al. Congenital Rubella Syndrome in the Post-Elimination Era: Why Vigilance Remains Essential. Journal of Clinical Medicine 2025; 14: 3986.
- 3. Ben Moussa ML, Hamdoun M, Cherni H, et al. Rubella seroprevalence among women of childbearing age in Tunis, Tunisia. BMC Infect Dis 2025; 25: 470. 20250407. DOI: 10.1186/s12879-025-10843-4.
- 4. Medu O, Mahajan P, Hennink M, et al. Congenital rubella syndrome, a case series. Can Commun Dis Rep 2024; 50: 274–281. 20240724. DOI: 10.14745/ccdr.v50i78a05.
- 5. Çetinkaya RA and Yenilmez E. The seroprevalence of Rubella in pregnant women in Turkey: a meta-analysis research of 90988 Rubella IgM, 84398 Rubella IgG, and 522 avidity results. Turk J Obstet Gynecol 2019; 16: 63–71. 20190327. DOI: 10.4274/tjod.galenos.2018.89663.
- 6. Kul G, Tosun S, Aksaray S, et al. Gebelerde Toxoplasma gondii, Rubella ve Sitomegalovirüs Seroprevalansı: Ülke Geneli Çok Merkezli Çalışma. Phoenix Medical Journal 2023; 5: 171–176.
- 7. CDC. Manual for the Surveillance of Vaccine-Preventable Diseases Chapter 14: Rubella, https://www.cdc.gov/surv-manual/php/table-of-contents/chapter-14-rubella.html (2025).
- 8. Armah NB SK, Nuamah M, Yawson AE, Nartey ET, Essuman VA Rubella virus IgM and IgG antibodies with avidity in pregnant women and outcomes at a tertiary facility in Ghana. PLoS ONE 2022; 17(12): e0279733. .
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Aile Hekimliği
Bölüm
Olgu Sunumu
Erken Görünüm Tarihi
16 Ağustos 2026
Yayımlanma Tarihi
-
Gönderilme Tarihi
21 Ocak 2026
Kabul Tarihi
21 Mayıs 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Sayı: Advanced Online Publication