Objective: This study was conducted to evaluate the effectiveness of handwashing and nutrition education given to women with chronic diseases living in rural areas during the Covid-19 pandemic. Methods: The research is a randomized controlled study and its population consists of women over the age of 18 with at least one chronic disease registered in a Family Health Center of a District in Turkey. A total of 90 women were included in the study, 45 of which were drawn among the volunteers for each group. Hand washing and nutrition training were given to the intervention group, and the questionnaires were filled out again after 3 months. Only routine follow-ups were performed in the control group. For collecting the research data, the Descriptive Information Form, the Social Hand-Washing Knowledge Form, and the Nutritional Knowledge Level Scale for Adults prepared by the researchers by scanning the literature were used. Results: By the groups, the educational status, having children, smoking, alcohol use, monthly income, and working status of the cases do not show a statistically significant difference (p> 0.05) and it is seen that both groups are homogeneous. The mean age of women in the intervention group was 54.67±8.17 years, and the mean age of women in the control group was 57.18±9.88 years. The post-training scores of the intervention group in the Social Hand-Washing Knowledge Form and Food Choice were found to be significantly high compared to the cases of the control group (p=0.001; p<0.01). Conclusion: The training given to the women in rural areas created a significant benefit for them to have the appropriate food choices and hand-washing behaviours. More studies are needed to examine the effects of these interventions (ClinicalTrials.gov-Identifier Number: NCT04957017).
COVID-19 hand hygiene attitude chronic disease women. rural area women
Amaç: Bu çalışma, Covid- 19 pandemi döneminde kırsal kesimde yaşayan kronik hastalığı olan kadınlara verilen el yıkama ve beslenme eğitiminin etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma randomize kontrollü bir çalışma olup, evrenini Türkiye'de bir İlçenin Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı en az bir kronik hastalığı olan 18 yaş üstü kadınlar oluşturmaktadır. Her grup için gönüllüler arasında kura çekerek 45 olmak üzere toplam 90 kadın çalışmaya dahil edildi. Müdahale grubuna el yıkama eğitimi ve beslenme eğitimi verildi, anketler 3 ay sonra tekrar dolduruldu. Kontrol grubuna sadece rutin takipler yapıldı. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacılar tarafından literatür taranarak hazırlanan Tanımlayıcı Bilgi Formu, Sosyal El Yıkama Bilgi Formu ve Yetişkinler için Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Gruplara göre olguların eğitim durumu, çocuk sahibi olma, sigara, alkol kullanımı, aylık geliri ve çalışma durumu istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemekte (p> 0.05) ve her iki grubun homojen olduğu görülmektedir. Müdahale grubundaki kadınların yaş ortalaması 54,67±8,17, kontrol grubundaki kadınların yaş ortalaması 57,18±9,88’dir. Müdahale grubunun Sosyal El Yıkama Bilgi Formu ve Besin Seçimi'ndeki eğitim sonrası puanları kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. (p=0.001; p<0.01). Sonuç: Kırsal kesimdeki kadınlara verilen eğitimler, kadınlara uygun besin seçimi ve el yıkama davranışlarında önemli faydalar sağlamıştır. Bu müdahalelerin etkilerini incelemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır (ClinicalTrials.gov-Identifier Number: NCT04957017).
Covid-19 el hijyeni davranış kronik hastalık kadın. kırsal alan eğitim
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orijinal Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 9 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 16 Sayı: 4 |
Sağlığın ve birinci basamak bakımın anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunacak yeni bilgilere sahip yazarların İngilizce veya Türkçe makaleleri memnuniyetle karşılanmaktadır.