Yıkama Suyuna Organik Asit İlavesinin Taze Soğutulmuş Çipura (Sparus aurata) Balıklarının Kalitesine Etkisi
Yıl 2022,
Cilt: 4 Sayı: 1, 35 - 41, 30.06.2022
İsmail Yüksel Genç
,
Göknur Sürengil
,
Kamil Atsatan
Öz
Bu çalışmada ülkemizde ticari öneme sahip olan çipura balıklarının (Sparus aurata) yıkama suyuna eklenen farklı konsantrasyonlardaki (%2, 2+2, 4+4 ve 5+5) asetik asit ve sitrik asit solüsyonlarının +4 °C’de muhafaza sırasında çipura balıklarında meydana gelen mikrobiyolojik ve duyusal değişimler incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre % 2’lik sitrik asit ilavesi ve asetik asit ilavesi 9-10 güne kadar raf ömrü sunmakta olduğunu göstermiştir. Sitrik ve asetik asitlerin birlikte ilavesi ise 12 güne kadar raf ömrünü uzatabilmektedir. Ancak organik asitlerin birlikte ilavesinde yüksek konsantrasyon (%5+5) örneklerin duyusal kalitesinde kayıplara sebep olduğunu göstermiştir. Bu kapsamda çipura balıklarının muhafazasında organik asitlerin birlikte ilavesi için konsantrasyonun % 2 ve 4 arasında olması ürünlerin duyusal kalitelerinin de korunması açısından önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Destekleyen Kurum
Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği
Proje Numarası
proje no: SÜYMERBİR-2021-001
Teşekkür
Yazarlar, projeye finansal desteklerinden dolayı Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği (proje no: SÜYMERBİR-2021-001)’ne, projeye alt yapı desteklerinden dolayı Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığına ve Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerine teşekkürlerini sunmaktadırlar.
Kaynakça
- Akarca, G., Gök., V., & Tomar, O. (2014). Gıda Muhafasında Kullanılan Bazı Doğal Antimikrobiyaller. Kocatepe Veterinary Journal, 7(1), 59-68. https://doi.org/10.5578/kvj.7159
- Arslan, M. ve İzci, L. (2016). Antalya ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 12(1), 75-85. https://doi.org/10.22392/egirdir.246325
- Bolat, Y. ve Cevher, H. (2018). Konya ili (Türkiye) su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir anket çalışması. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14(3), 241-252. https://doi.org/10.22392/egirdir.398151
- Çetinkaya, S., Bilgin, Ş., Ertan, Ö. O., & Bilgin, F. (2016). Vakum paketli pişirme yöntemi (sous vide) ve gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)’na uygulanması. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 11(2), 35-44. https://doi.org/10.22392/egirdir.246337
- Diler, A. & Genç, İ.Y. (2018). A practical quality index method (QIM) developed for aquacultured rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) International Journal of Food Properties 21(1), 857-66. https://doi.org/10.1080/10942912.2018.1466326
- Esteves E (2011). Statistical analysis in food science. R.M. Cruz (Ed.), Practical Food and Research, Nova Science Publishers Inc., NY, USA. 409-451.ISBN 97816172850661617285064
- García-Soto, B., Aubourg, S. P., Calo-Mata, P., & Barros-Velázquez, J. (2013). Extension of the shelf life of chilled hake (Merluccius merluccius) by a novel icing medium containing natural organic acids. Food Control, 34(2), 356-363. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.05.007
- Genç, İ. Y. ve Diler, A. (2019). Soğuk şartlarda (4±1ᵒC) Depolanan Gümüşi Havuz Balığı (Carassius gibelio)’nda Meydana Gelen Kalite Değişimleri ve Aşamalı Çoklu Regresyon Yöntemine Göre Raf Ömrü Tahmin Modelinin Geliştirilmesi. Acta Aquatica Turcica, 15(3), 365-377. https://doi.org/10.22392/actaquatr.535446
- Huss, H. H. (1994). Assurance of seafood quality. FAO Fisheries Technical Paper (No. 334). Food & Agriculture Organization, Rome.
- López‐Caballero, M. E., Martínez‐Alvarez, O., Gómez‐Guillén, M. D. C., & Montero, P. (2007). Quality of thawed deepwater pink shrimp (Parapenaeus longirostris) treated with melanosis‐inhibiting formulations during chilled storage. International Journal of Food Science & Technology, 42(9), 1029-1038. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2006.01328.x
- Manju, S., Jose, L.,& Gopal, T. K. S. (2007). Effects of sodium acetate dip treatment andvacuum-packaging on chemical, microbiological, textural and sensory changes of Pearlspot (Etroplus suratensis) during chill storage. Food Chemistry, 102,27–35 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.04.037
- Masniyom, P. (2011). Deterioration and shelf-life extension of fish and fishery products by modified atmosphere packaging. Songklanakarin Journal of Science & Technology, 33(2) 181-192.
- Orhan, H. ve Yüksel, O. (2010). Burdur ili su ürünleri tüketimi anket uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 1-7. ISSN 1304-9984
- Özbay, T. ve Ayas, D. (2011). Dondurarak depolanan sardalya (Sardinella aurita, Valenciennes, 1847) filetolarının raf ömrü üzerine kitosan ve asetik asit uygulamalarının etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(2), 11-22. ISSN:1300-4891 http://edergi.sdu.edu.tr/index.php/esufd/
- Parlapani, F. F., Mallouchos, A., Haroutounian, S. A., & Boziaris, I. S. (2014). Microbiological spoilage and investigation of volatile profile during storage of sea bream fillets under various conditions. International Journal of Food Microbiology, 189, 153-163. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2014.08.006
- Rey, M. S., García-Soto, B., Fuertes-Gamundi, J. R., Aubourg, S., & Barros-Velázquez, J. (2012). Effect of a natural organic acid-icing system on the microbiological quality of commercially relevant chilled fish species. LWT-Food Science and Technology, 46(1), 217-223. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.10.003
- Sallam, K. I. (2007). Chemical, sensory and shelf life evaluation of sliced salmon treated with salts of organic acids. Food chemistry, 101(2), 592-600. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.02.019
- Sanjuás‐Rey, M., Gallardo, J. M., Barros‐Velázquez, J., & Aubourg, S. P. (2012). Microbial activity inhibition in chilled mackerel (Scomber scombrus) by employment of an organic acid‐icing system. Journal of Food Science, 77(5), 264-269. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02672.x
- Schirmer, B. C., Heiberg, R., Eie, T., Møretrø, T., Maugesten, T., Carlehøg, M., & Langsrud, S. (2009). A novel packaging method with a dissolving CO2 headspace combined with organic acids prolongs the shelf life of fresh salmon. International Journal of Food Microbiology, 133(1-2), 154-160. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2009.05.015
- Smyth, C., Brunton, N. P., Fogarty, C., & Bolton, D. J. (2018). The effect of organic acid, trisodium phosphate and essential oil component immersion treatments on the microbiology of Cod (Gadus morhua) during chilled storage. Foods, 7(12), 200. https://doi.org/10.3390/foods7120200
- Turan, H. ve Onay, R. T. (2015). Modifiye Atmosfer Paketleme Uygulanan Midyelerin (Mytilus galloprovincialis, Lamarck 1819) Buzdolabı (4±2 C) Koşullarında Raf Ömrünün Tespiti. Journal of Food and Health Science, 1(4), 185-198. doi: 10.3153/JFHS15018
- Türkiye İstatistik Kurumu, TUİK, 2022. https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1 Erişim tarihi 08.06.2022.
- Uçar Y, (2020). Su Ürünlerinde Nisin Uygulamaları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 30(3), 639-651. https://doi.org/10.29133/yyutbd.726727
- Uçar, Y. & Özoğul, F. (2019). The Effects of Nisin Used at Different Concentrations on Color Changes of Sea Bass (Dicentrarchus labrax, Linnaeus, 1758) Fillets Under Chilled and Vacuum Packed Conditions. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 7(10), 1657-1669. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i10.1657-1669.2783
Effect of Organic Acid Added Washing Solution on the Quality of Fresh Chilled Sea Bream (Sparus aurata)
Yıl 2022,
Cilt: 4 Sayı: 1, 35 - 41, 30.06.2022
İsmail Yüksel Genç
,
Göknur Sürengil
,
Kamil Atsatan
Öz
In this study, microbiological and sensory changes of whole sea bream (Sparus aurata) which is one of the important commercial fish species in our country, that were washed in washing solutions which contains different concentrations of acetic and citric acid (2%, 2+2, 4+4 and 5+5) were examined during storage at +4 °C. According to the results of the research, it has shown that shelf life of washed sea bream were up to 9-10 day by addition of 2% citric acetic acid. The addition of citric and acetic acids together can extend the shelf life up to 12 days. However, it has been shown that high concentration (5+5%) in the co-addition of organic acids cause sensory quality loss of the samples. In this context, it was concluded that the concentration between 2 and 4% for the addition of organic acids in the preservation of sea bream fish is important in terms of preserving the sensory quality of the products.
Proje Numarası
proje no: SÜYMERBİR-2021-001
Kaynakça
- Akarca, G., Gök., V., & Tomar, O. (2014). Gıda Muhafasında Kullanılan Bazı Doğal Antimikrobiyaller. Kocatepe Veterinary Journal, 7(1), 59-68. https://doi.org/10.5578/kvj.7159
- Arslan, M. ve İzci, L. (2016). Antalya ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 12(1), 75-85. https://doi.org/10.22392/egirdir.246325
- Bolat, Y. ve Cevher, H. (2018). Konya ili (Türkiye) su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir anket çalışması. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14(3), 241-252. https://doi.org/10.22392/egirdir.398151
- Çetinkaya, S., Bilgin, Ş., Ertan, Ö. O., & Bilgin, F. (2016). Vakum paketli pişirme yöntemi (sous vide) ve gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)’na uygulanması. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 11(2), 35-44. https://doi.org/10.22392/egirdir.246337
- Diler, A. & Genç, İ.Y. (2018). A practical quality index method (QIM) developed for aquacultured rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) International Journal of Food Properties 21(1), 857-66. https://doi.org/10.1080/10942912.2018.1466326
- Esteves E (2011). Statistical analysis in food science. R.M. Cruz (Ed.), Practical Food and Research, Nova Science Publishers Inc., NY, USA. 409-451.ISBN 97816172850661617285064
- García-Soto, B., Aubourg, S. P., Calo-Mata, P., & Barros-Velázquez, J. (2013). Extension of the shelf life of chilled hake (Merluccius merluccius) by a novel icing medium containing natural organic acids. Food Control, 34(2), 356-363. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.05.007
- Genç, İ. Y. ve Diler, A. (2019). Soğuk şartlarda (4±1ᵒC) Depolanan Gümüşi Havuz Balığı (Carassius gibelio)’nda Meydana Gelen Kalite Değişimleri ve Aşamalı Çoklu Regresyon Yöntemine Göre Raf Ömrü Tahmin Modelinin Geliştirilmesi. Acta Aquatica Turcica, 15(3), 365-377. https://doi.org/10.22392/actaquatr.535446
- Huss, H. H. (1994). Assurance of seafood quality. FAO Fisheries Technical Paper (No. 334). Food & Agriculture Organization, Rome.
- López‐Caballero, M. E., Martínez‐Alvarez, O., Gómez‐Guillén, M. D. C., & Montero, P. (2007). Quality of thawed deepwater pink shrimp (Parapenaeus longirostris) treated with melanosis‐inhibiting formulations during chilled storage. International Journal of Food Science & Technology, 42(9), 1029-1038. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2006.01328.x
- Manju, S., Jose, L.,& Gopal, T. K. S. (2007). Effects of sodium acetate dip treatment andvacuum-packaging on chemical, microbiological, textural and sensory changes of Pearlspot (Etroplus suratensis) during chill storage. Food Chemistry, 102,27–35 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.04.037
- Masniyom, P. (2011). Deterioration and shelf-life extension of fish and fishery products by modified atmosphere packaging. Songklanakarin Journal of Science & Technology, 33(2) 181-192.
- Orhan, H. ve Yüksel, O. (2010). Burdur ili su ürünleri tüketimi anket uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 1-7. ISSN 1304-9984
- Özbay, T. ve Ayas, D. (2011). Dondurarak depolanan sardalya (Sardinella aurita, Valenciennes, 1847) filetolarının raf ömrü üzerine kitosan ve asetik asit uygulamalarının etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(2), 11-22. ISSN:1300-4891 http://edergi.sdu.edu.tr/index.php/esufd/
- Parlapani, F. F., Mallouchos, A., Haroutounian, S. A., & Boziaris, I. S. (2014). Microbiological spoilage and investigation of volatile profile during storage of sea bream fillets under various conditions. International Journal of Food Microbiology, 189, 153-163. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2014.08.006
- Rey, M. S., García-Soto, B., Fuertes-Gamundi, J. R., Aubourg, S., & Barros-Velázquez, J. (2012). Effect of a natural organic acid-icing system on the microbiological quality of commercially relevant chilled fish species. LWT-Food Science and Technology, 46(1), 217-223. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.10.003
- Sallam, K. I. (2007). Chemical, sensory and shelf life evaluation of sliced salmon treated with salts of organic acids. Food chemistry, 101(2), 592-600. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.02.019
- Sanjuás‐Rey, M., Gallardo, J. M., Barros‐Velázquez, J., & Aubourg, S. P. (2012). Microbial activity inhibition in chilled mackerel (Scomber scombrus) by employment of an organic acid‐icing system. Journal of Food Science, 77(5), 264-269. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02672.x
- Schirmer, B. C., Heiberg, R., Eie, T., Møretrø, T., Maugesten, T., Carlehøg, M., & Langsrud, S. (2009). A novel packaging method with a dissolving CO2 headspace combined with organic acids prolongs the shelf life of fresh salmon. International Journal of Food Microbiology, 133(1-2), 154-160. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2009.05.015
- Smyth, C., Brunton, N. P., Fogarty, C., & Bolton, D. J. (2018). The effect of organic acid, trisodium phosphate and essential oil component immersion treatments on the microbiology of Cod (Gadus morhua) during chilled storage. Foods, 7(12), 200. https://doi.org/10.3390/foods7120200
- Turan, H. ve Onay, R. T. (2015). Modifiye Atmosfer Paketleme Uygulanan Midyelerin (Mytilus galloprovincialis, Lamarck 1819) Buzdolabı (4±2 C) Koşullarında Raf Ömrünün Tespiti. Journal of Food and Health Science, 1(4), 185-198. doi: 10.3153/JFHS15018
- Türkiye İstatistik Kurumu, TUİK, 2022. https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1 Erişim tarihi 08.06.2022.
- Uçar Y, (2020). Su Ürünlerinde Nisin Uygulamaları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 30(3), 639-651. https://doi.org/10.29133/yyutbd.726727
- Uçar, Y. & Özoğul, F. (2019). The Effects of Nisin Used at Different Concentrations on Color Changes of Sea Bass (Dicentrarchus labrax, Linnaeus, 1758) Fillets Under Chilled and Vacuum Packed Conditions. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 7(10), 1657-1669. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i10.1657-1669.2783