Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A GENERAL REVIEW OF THE FOOD CULTURE OF ANCIENT GREECE, BASED ON THE ELEMENTS OF GASTRONOMY MENTIONED IN THE ODYSSEY BY HOMER

Yıl 2019, , 331 - 338, 28.02.2019
https://doi.org/10.30520/tjsosci.526373

Öz

Legends are
among the leading elements of cultural heritage for any civilization. They
offer valuable insights into the daily outlook and beliefs of the people,
politics and much more in the domains of sociological analysis of human
societies. Legends also often contain references to elements of gastronomy, and
thus provide clues about the food and beverages habits of the nation. This
study focuses on the gastronomic identity of Ancient Greece, with reference to
three major elements: the history of some of the leading characteristics of the
first class restaurants of today, with a perspective dating back to ancient
Greece with specific references to Homer’s Odyssey; the relationship between
civilization and gastronomy; and the examples of gastronomic activities of the
era, such as ceremonies and feasts.

Kaynakça

  • ALBAYRAK, A. (2017), Restoran İşletmelerinin Yenilik Uygulama Durumları: İstanbul’daki Birinci Sınıf Restoranlar Üzerine Bir Çalışma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(3): 56
  • ARORA, R., SINGER, J. (2008), Customer Satisfaction and Values as Drivers of Business Success for Fine Dining Restaurants, Services Marketing Quarterly, 28(1): 90
  • ÇALIŞKAN, O. (2013), Destinasyon Rekabetçiliği ve Seyahat Motivasyonu Bakımından Gastronomik Kimlik, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(2): 39-51
  • DENİZER, D. (2002). Yiyecek İçecek Hizmetleri, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi
  • HARRINGTON, J. R., OTTENBACHER, C. M., KENDALL, W. K. (2011), Fine-Dining Restaurant Selection: Direct and Moderating Effects of Customer Attributes, Journal of Foodservice Business Research, 14(3): 273
  • HOMEROS, (M.Ö 800-600) Odysseia , Çev: Azra Erhat –A. Kadir, 20.Basım, İstanbul: Can Yayınları
  • KOLB-SELETSKİ, N.M. (1970), Gastronomy, Gogol and His Fiction, İngiltere: Cambridge University Press
  • KÜÇÜKKÖMÜRLER, S., ŞİRVAN, N,B. SEZGİN, A,C. (2018), Dünyada ve Türkiye’de Gastronomi Turizmi, Uluslararası Turizm, İşletme, Ekonomi Dergisi
  • MANSKE, M., CORDUA, G. (2005), Understanding The Sommelier Effect, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 17(7): 569-576
  • PEKİN, F. (2011), Çözüm: Kültür Turizmi Turizm ve Kültür Politikaları, İstanbul: İletişim Yayınları
  • ROBERT, J. (1927), Detachable Finger Bowl, US Patent, US1644612A

HOMEROS’UN ODESA’SINDA GEÇEN GASTRONOMİ ÖGELERİ ÜZERİNDEN ANTİK YUNAN YEMEK KÜLTÜRÜNE GENEL BAKIŞ

Yıl 2019, , 331 - 338, 28.02.2019
https://doi.org/10.30520/tjsosci.526373

Öz

Medeniyetlerin
kültürel miraslarından olan destanlar, dönem insanının sosyolojik durum
araştırmalarının yapılması açısından; günlük yaşam anlayışı, inanış, politik
durum ve benzeri sayısız konuda ipuçları barındırırken, gastronomi alanını
kapsayan ögeleri içermesi ile de bahsi geçen ulusun yeme-içme gelenekleri
hakkında genel fikir sahibi olunmasına katkı sağlar. Çalışmada ele alınan Odesa
Destan/Romanı' nın içeriğinde yer alan, günümüz gastronomi terminolojisinde
birinci sınıf restoran uygulamalarından birkaçını tanımlayan kavramların Antik
Yunanistan’a dayanan geçmişleri, uygarlığın coğrafya ve gastronomi ilişkisi, dönemin
tören-şölen-ziyafet gibi gastronomi etkinliklerinin örnekleri, Antik
Yunanistan'ın gastronomi kimliğinin anlaşılması amacıyla üç başlık altında
incelenmiştir.

Kaynakça

  • ALBAYRAK, A. (2017), Restoran İşletmelerinin Yenilik Uygulama Durumları: İstanbul’daki Birinci Sınıf Restoranlar Üzerine Bir Çalışma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(3): 56
  • ARORA, R., SINGER, J. (2008), Customer Satisfaction and Values as Drivers of Business Success for Fine Dining Restaurants, Services Marketing Quarterly, 28(1): 90
  • ÇALIŞKAN, O. (2013), Destinasyon Rekabetçiliği ve Seyahat Motivasyonu Bakımından Gastronomik Kimlik, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(2): 39-51
  • DENİZER, D. (2002). Yiyecek İçecek Hizmetleri, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi
  • HARRINGTON, J. R., OTTENBACHER, C. M., KENDALL, W. K. (2011), Fine-Dining Restaurant Selection: Direct and Moderating Effects of Customer Attributes, Journal of Foodservice Business Research, 14(3): 273
  • HOMEROS, (M.Ö 800-600) Odysseia , Çev: Azra Erhat –A. Kadir, 20.Basım, İstanbul: Can Yayınları
  • KOLB-SELETSKİ, N.M. (1970), Gastronomy, Gogol and His Fiction, İngiltere: Cambridge University Press
  • KÜÇÜKKÖMÜRLER, S., ŞİRVAN, N,B. SEZGİN, A,C. (2018), Dünyada ve Türkiye’de Gastronomi Turizmi, Uluslararası Turizm, İşletme, Ekonomi Dergisi
  • MANSKE, M., CORDUA, G. (2005), Understanding The Sommelier Effect, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 17(7): 569-576
  • PEKİN, F. (2011), Çözüm: Kültür Turizmi Turizm ve Kültür Politikaları, İstanbul: İletişim Yayınları
  • ROBERT, J. (1927), Detachable Finger Bowl, US Patent, US1644612A
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Samuray Hakan Bulut 0000-0001-8368-1769

Yayımlanma Tarihi 28 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Bulut, S. H. (2019). HOMEROS’UN ODESA’SINDA GEÇEN GASTRONOMİ ÖGELERİ ÜZERİNDEN ANTİK YUNAN YEMEK KÜLTÜRÜNE GENEL BAKIŞ. The Journal of Social Science, 3(5), 331-338. https://doi.org/10.30520/tjsosci.526373