Legends are
among the leading elements of cultural heritage for any civilization. They
offer valuable insights into the daily outlook and beliefs of the people,
politics and much more in the domains of sociological analysis of human
societies. Legends also often contain references to elements of gastronomy, and
thus provide clues about the food and beverages habits of the nation. This
study focuses on the gastronomic identity of Ancient Greece, with reference to
three major elements: the history of some of the leading characteristics of the
first class restaurants of today, with a perspective dating back to ancient
Greece with specific references to Homer’s Odyssey; the relationship between
civilization and gastronomy; and the examples of gastronomic activities of the
era, such as ceremonies and feasts.
Medeniyetlerin
kültürel miraslarından olan destanlar, dönem insanının sosyolojik durum
araştırmalarının yapılması açısından; günlük yaşam anlayışı, inanış, politik
durum ve benzeri sayısız konuda ipuçları barındırırken, gastronomi alanını
kapsayan ögeleri içermesi ile de bahsi geçen ulusun yeme-içme gelenekleri
hakkında genel fikir sahibi olunmasına katkı sağlar. Çalışmada ele alınan Odesa
Destan/Romanı' nın içeriğinde yer alan, günümüz gastronomi terminolojisinde
birinci sınıf restoran uygulamalarından birkaçını tanımlayan kavramların Antik
Yunanistan’a dayanan geçmişleri, uygarlığın coğrafya ve gastronomi ilişkisi, dönemin
tören-şölen-ziyafet gibi gastronomi etkinliklerinin örnekleri, Antik
Yunanistan'ın gastronomi kimliğinin anlaşılması amacıyla üç başlık altında
incelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 5 |