Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çikolata Tüketim Tercihleri Üzerine Bir Alan Araştırması

Yıl 2022, Cilt: 1 Sayı: 2, 67 - 78, 13.09.2022

Öz

Bu araştırma gençlerin çikolataya karşı tutum ve alışkanlıkları hakkında bilgi edinmek, eğitim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma deneysel olmayan nicel tarama yöntemidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama deseni ile hazırlanmıştır. Örnekleme metodu olarak seçkili örnekleme yöntemlerinden basit tesadüfi (rastsal) örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 17-24 yaş arası İstanbul’da yaşayan 201 kişiden oluşturmaktadır. Eğitim durumu değişkeni, çikolata tüketimi alt boyutunu %12,5 (r=0,125, p=0,000), çikolata ve duygu durumları alt boyutunu %18,7 (r=-0,187,p=0,008), çikolata ve sağlık alt boyutunu %15,7 (r=-0,157,p=0,026) oranında negatif yönde (azaltıcı) etkilemektedir. Eğitim arttıkça; çikolatadan uzaklaşma, tüketimin azalması, genel algının olumsuza dönmesi durumu belirlenmiştir. Zengin bir tarihi geçmişe sahip kültürel bir etkileşim aracı ve gastronomik bir öge olan çikolatanın tüketimi konusunda tüketicilerin başta sağlığı olumsuz etkilemesi olmak üzere bazı kaygıları bulunmaktadır. Bu konuda görsel ve yazılı iletişim araçları uzman kişiler tarafından doğru bilgi vermelerini destekleyici yayınlar yapmalı konu ile ilgili bilimsel yayınlar fazlalaştırılmalıdır.

Kaynakça

  • Açıkgöz, F. Ü. (2019). İspanya'dan Osmanlı'ya: Bazı Yeni Kaynaklar Işığında Çikolatanın Tarihi Serüvenine Katkı. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16-27.
  • Alpözen, E. (2010). Dünden Bu Güne çikolata. Gıda ve Yem Analiz'35, 16-18.
  • Bosi, A. T. B., Muharremoğlu, Z. D., Alili, N., Cengu, R., El Dandachli, A., Selvi, H.&Sarıcaoğlu, T. (2019). Ambalajlı Ürünlerin Paket Üzerinde ve İnternet Ortamında Verilen Besin Ögesi Bilgilerinin Tutarlılığı: Çikolata Örneği. Beslenme ve Diyet Dergisi, 47(3), 25-33.
  • Cohen J. (1988), Statistical power analysis for the Behavioral Sciences (3.Baskı). Lawrence Erlbaum Associates, New Jersey.
  • Cömert, T. K., Merdol, T. K. (2018). Çikolata ve Sağlık Beyanları. Beslenme ve Diyet Dergisi, 46(1), 56-65
  • Yiğit, G. G., Cerit, İ., & Demirkol, O. (2018).Fonksiyonel Kakao ve Kakao Ürünleri. Gıda/The Journal of Food, 43(4).
  • Koç, N., Yardımcı, H. (2017). Tüketicilerin Fonksiyonel Besinleri Bilme ve Kullanma Durumları Üzerine Bir Araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi, 45(3), 204-213.
  • Mat, A. (2014). Azteklerden Günümüze Çikolatanın Sağlıktaki Önemi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, 1-1.Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.
  • Özdoğan, E. N. (2007). Gençlerin Çikolata Tüketiminde Tercihleri Üzerine Bir Alan Araştırması. Engineering Sciences, 158-170.
  • Peker, B. B. (2011). Çikolata Üretiminde Lesitin ve Polyglycerol Polyricinoleate (pgpr) Kullanımının Ürün Kalitesine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Prajapati B, Dunne M, Armstrong R. Sample sizeestimation and statistical power analyses. Optometry Today 2010: 1-9.
  • Seçuk, B. (2020). Artizan Çikolata Üretiminde Acı Ganaj Dolgulu Çikolata Geliştirilmesi ve Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Konya: T.C. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı.
  • Cebeci, Şahin., O. (2017). Çikolata ve Kakao Web erişim adresi: https://www.foodelphi.com/cikolata-ve-kakao-dr-oya-irmak-sahin-cebeci/. Erişim Tarihi: 11.11.2021.
  • Şengün, İ. Y., ve Kutlu, C. (2019). Pastacılık Ürünlerinde Probiyotiklerin Kullanım Potansiyeli. Akademik Gıda, 17(2), 291-299.
  • Yılmaz, S. D. (2018). Kültür ve popüler kültürde çikolatanın yeri ve öneminin kültür, tüketim, sağlık ve lezzet bağlamlarında incelenmesi: Gaziantep örneği .Yüksek lisans Tezi, , Gaziantep.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bölgesel Çalışmalar
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Esna İçöz 0000-0001-8164-0007

Esra Mankan 0000-0003-1735-8511

Yayımlanma Tarihi 13 Eylül 2022
Gönderilme Tarihi 14 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İçöz, E., & Mankan, E. (2022). Çikolata Tüketim Tercihleri Üzerine Bir Alan Araştırması. Topkapı Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 67-78.