Okuma Kültürü Edindirme Sürecine Yönelik Bir Eylem Araştırması
Öz
Yöntem: Çalışma, eylem araştırması yaklaşımına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri, Niksar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı Danışmet Gazi Anadolu Lisesinde öğrenim gören, amaçlı örnekleme tekniğiyle seçilen dokuz 11. sınıf öğrencisinden alınmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen görüşme ve gözlem formları aracılığıyla elde edilmiştir. Görüşmelerle ulaşılan verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Gözlem verileri ise t testi ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Öğrencilerin okuma performanslarında son hafta puanları lehine anlamlı bir farklılık olduğu, etkinliklerin gelişimlerine katkıda bulunduğu, kitap okuma alışkanlığı edindirdiği, daha nitelikli okumalar sağladığı, kitaba yönelik algılarını olumlu yönde etkilediği gözlenmiştir.
Sonuç: Öğrencilerin okuma beceri ve alışkanlıklarının anlamlı bir biçimde geliştiği belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin, gerçekleştirilen okuma etkinliklerinin okuma becerilerine katkıda bulunduğunu, yapılan uygulamanın tüm okullarda yürütülebileceğini düşündükleri ortaya konulmuştur.
Özgünlük: Araştırma, okuma kültürü edindirme sürecine yönelik bir tasarım sunduğu ve bu sürecin etkilerine ilişkin deneysel verileri, uygulayıcı gözlemlerini ve öğrenci görüşlerini ortaya koyduğu için özgündür
Anahtar Kelimeler
Okuma kültürü , okuma alışkanlığı , okuma becerisi , eylem araştırması
Kaynakça
- Akbulut, S., Özdemir, E. E. ve Çıvğın, H. (2017). Ortaokul öğrencilerinin kitap ve okumak kavramları üzerine metaforik algıları. Turkish Journal of Primary Education, 2(1), 30-43.
- Altunbay, M. ve Uslu Üstten, A. (2020). Okuma kültürünün bir göstergesi olarak kitaplık ve kütüphane kullanımı üzerine bir araştırma. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 8(3), 916-930.
- Altunkaya, H. ve Doğar, B. (2018, 13-15 Eylül). Öğretmen adaylarının kitap okuma kültürü [Bildiri]. II. Uluslararası Eğitim Araştırmaları ve Öğretmen Eğitimi Kongresi, Aydın, Türkiye. https://www.researchgate.net/publication/332107699_Ogretmen_Adaylarinin_Kitap_Okuma_Kulturu_Book_Reading_Culture_of_the_Teacher_Candidates
- Arıcı, A. F. (2008). Okumayı niye sevmiyoruz? Üniversite öğrencileri ile mülakatlar. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(10), 91-100.
- Arslan, Y., Çelik, Z. ve Çelik, E. (2009). Üniversite öğrencilerinin okuma alışkanlığına yönelik tutumlarının belirlenmesi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26(26), 113-124.
- Ayyıldız, M., Bozkurt, Ü. ve Canlı, S. (2006). Okuma kültürü üzerine bir araştırma. Millî Eğitim Dergisi, 34(169), 1-14.
- Baki, Y. ve Gökçe, B. (2020). Türkçe öğretmeni adaylarının okuma kültürü düzeylerinin incelenmesi. Journal of Language Education and Research, 6(2), 353-375.
- Balcı, A. (2015). Sosyal bilimlerde araştırma-yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
- Başoğul, A. D. (2018). Türkçe öğretmenlerinin ve önerdikleri kitapların söylemleri bağlamında okuma kültürü anlayışı: Bir durum çalışması [Yayımlanmamış Doktora Tezi]. Marmara Üniversitesi.
- Batur, Z., Gülveren, H. ve Bek, H. (2010). Öğretmen adaylarının okuma alışkanlıkları üzerine bir araştırma: Uşak Eğitim Fakültesi örneği. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(1), 32-49.