TR
EN
Toplumsal Bir Kurum Olarak Ocaklar ve İşlevleri
Öz
Ocaklar, dinî kurumlar olarak Anadolu ve Balkanlar’da bir ağ şeklinde teşkilatlanmışlar veyüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olarak günümüze kadar gelmişlerdir. Temeli din olmaklabirlikte ocaklar toplumsal hayata yönelik geniş bir işlev yelpazesi oluşturmuşlardır. Dinkurumuna ilave olarak, ahlâk, hukuk, siyaset ve iktisat gibi kurumsal alanlarda da önemliişlevler ifa etmişlerdir. Özellikle kırsal alanda etkili olan ocak kurumu, modernleşme veşehirleşme sürecine paralel olarak işlev kaybına uğramıştır. İşlevlerinin bir kısmını kaybetmişolmasına rağmen bu kurum günümüzde de varlığını devam ettirmektedir. Aynı zamandaocakların, modernleşmenin ortaya çıkardığı sorunlara cevap verebilme noktasında birdönüşüm geçirdiği de söylenebilir. Bu çerçevede, makalede işlevsel analiz çerçevesinde genelolarak kurumların işlevleri ve özelikleri ile ocak kurumunun muhtevası ve işlevlerinin paralellikarz eden yönleri vurgulanacaktır. Toplumsal bir kurum olarak ocakların işlevleri, tarihisüreç içerisinde ve köy-şehir farklılaşması dikkate alınarak incelenecektir. Böylece işlevselfarklılaşma ve değişme de tespit edilmeye gayret edilecektir. Özellikle modernleşmenin ocaklarve işlevleri üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- AHMED-İ YESEVÎ. (1991). Dîvân-ı Hikmet’ten Seçmeler. haz: Kemal Eraslan. Ankara: Kül- tür Bakanlığı Yayınları.
- AYDINALP, H. (2010). “Sosyal çatışma ve din”. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. (19). 2: 187-215.
- BAUMAN, Z. (2005). Bireyselleşmiş Toplum. çev: Y. Alogan. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- BERGER, P. L.-LUCKMANN, T. (2008). Gerçekliğin Sosyal İnşâsı, Bir Bilgi Sosyolojisi İncele- mesi. çev: V. S. Öğütle. İstanbul: Paradigma Yayınları.
- BİLGİSEVEN, A. K. (1985). Din Sosyolojisi. İstanbul: Filiz Kitabevi.
- CABBAR KULU. (2007). Kitab-ı Cabbar Kulu. haz: Osman Eğri. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
- Divanü Lügat-it-Türk Tercümesi 1. (1998). çev: B. Atalay. 4. Baskı, Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Dil Kurumu Yayınları.
- DÖNMEZ, M. (2003). “Aleviliğin kentsel dönüşümünde dedelik kurumunun işlevsel krizi”. Toplumsal Yapı. ed: Y. Kaya. İstanbul: Turan Yayıncılık. ss.239-261.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
16 Nisan 2014
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Sayı: 69
APA
Canbay Tatar, H., & Tatar, T. (2014). Toplumsal Bir Kurum Olarak Ocaklar ve İşlevleri. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 69, 61-80. https://izlik.org/JA94PK42KR
AMA
1.Canbay Tatar H, Tatar T. Toplumsal Bir Kurum Olarak Ocaklar ve İşlevleri. TKHBVD. 2014;(69):61-80. https://izlik.org/JA94PK42KR
Chicago
Canbay Tatar, Hüsniye, ve Taner Tatar. 2014. “Toplumsal Bir Kurum Olarak Ocaklar ve İşlevleri”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 69: 61-80. https://izlik.org/JA94PK42KR.
EndNote
Canbay Tatar H, Tatar T (01 Nisan 2014) Toplumsal Bir Kurum Olarak Ocaklar ve İşlevleri. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 69 61–80.
IEEE
[1]H. Canbay Tatar ve T. Tatar, “Toplumsal Bir Kurum Olarak Ocaklar ve İşlevleri”, TKHBVD, sy 69, ss. 61–80, Nis. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94PK42KR
ISNAD
Canbay Tatar, Hüsniye - Tatar, Taner. “Toplumsal Bir Kurum Olarak Ocaklar ve İşlevleri”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 69 (01 Nisan 2014): 61-80. https://izlik.org/JA94PK42KR.
JAMA
1.Canbay Tatar H, Tatar T. Toplumsal Bir Kurum Olarak Ocaklar ve İşlevleri. TKHBVD. 2014;:61–80.
MLA
Canbay Tatar, Hüsniye, ve Taner Tatar. “Toplumsal Bir Kurum Olarak Ocaklar ve İşlevleri”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 69, Nisan 2014, ss. 61-80, https://izlik.org/JA94PK42KR.
Vancouver
1.Hüsniye Canbay Tatar, Taner Tatar. Toplumsal Bir Kurum Olarak Ocaklar ve İşlevleri. TKHBVD [Internet]. 01 Nisan 2014;(69):61-80. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94PK42KR