Araştırma Makalesi

DİNİ BAŞA ÇIKMA YÖNTEMİ OLARAK MEVLÂNÂ’NIN MESNEVÎ-İ ŞERİF’İNİ MODEL ALMAK

Sayı: 117 15 Mart 2026
PDF İndir
TR EN

DİNİ BAŞA ÇIKMA YÖNTEMİ OLARAK MEVLÂNÂ’NIN MESNEVÎ-İ ŞERİF’İNİ MODEL ALMAK

Öz

Bu araştırma, Mevlânâ’nın Mesnevî-i Şerif adlı eserinin dini başa çıkma süreçlerinde bir yöntem olarak kullanımı üzerine odaklanmıştır. Mevlânâ’nın öğretileri dini başa çıkma uygulamalarında insanların psikolojik iyi oluşlarına ve maneviyatlarına katkı sunabilecek bir birikim öngörmektedir. Bu araştırma Mesnevî’de yer alan konular içerisinden sabır, yardımseverlik, iyilik, adalet, şükür gibi önemli hususların dini başa çıkma süreçlerinde nasıl kullanılabileceğini ele almaktadır. Bu itibarla çalışmanın amacı, Mevlânâ’nın öğretilerinin insanların psikolojik iyi oluş hallerine pozitif etkilerini analiz etmek ve bu öğretilerin dini başa çıkma uygulamalarında hangi etkileşimlerde bulunacaklarını ortaya koymaktır. Araştırmamızda nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve detaylı bir literatür taraması yapılmıştır. Bu literatür taraması, Mevlânâ’nın öğretilerinin psikoloji ve dini başa çıkma süreçleriyle ne şekilde ilişkide bulunabileceği konusunda geniş bir çerçeve sunmaktadır. İçerik analiz yöntemi sayesinde ise Mesnevî’de yer alan öğretiler tematik olarak ele alınmış ve bu temaların dini başa çıkmadaki faydaları üzerinde durulmuştur. Analiz süresi boyunca Mevlânâ’nın öğretilerinin insanların içsel dönüşümlerini ne yönde etkilediği ve bu öğretilerin insanların psikolojik iyi oluş durumları üzerindeki bazı etkileri değerlendirilmiştir. Psikolojik yorumlama safhasında ise Mevlânâ’nın ilkelerinin psikoloji kavramlarıyla ilişkisi ele alınmış ve bireylerin dini başa çıkma süreçleri üzerindeki önemine değinilmiştir. Bu anlamda şükür, sevgi ve sabır gibi kavramların bireylerin psikolojik ve sosyal uyumlarını destekleyen faktörler olduğu sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte Mevlânâ’nın sevgi ve adalet ile ilgili görüşleri bağlamında bireylerin hem kendilerine hem de diğer insanlara karşı pozitif bir tutum geliştirmelerine katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Nihayetinde bu araştırma, Mevlânâ’nın Mesnevî-i Şerif adlı eserinin dini başa çıkmada ne şekilde etkin bir faktör olabileceğini göstermekte ve bu çeşit öğretilerin dini başa çıkma süreçlerini nasıl etkileyeceğini açıklamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adıgüzel, Adnan. “İnsanlık Onurunu Koruma ve Kırma Arasında Hayırseverlik Anlayışı”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 1/1 (2014), 69-92.
  2. Akın, Ahmet. – Eker, Halime. “Duyarlı Sevgi Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 25/1 (2012), 75-85.
  3. Aktepe, Vedat. İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde “Yardımseverlik” Etkinlik Temelli Öğretimi ve Öğrencilerin Tutumlarına Etkisi. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2010.
  4. Aktepe, Vedat. “Etkinlik Temelli Değer Eğitiminin Öğrencilerin Yardımseverlik Tutumlarına Etkisi.” Researcher 2/2 (2015), 17-49.
  5. Aktepe, Vedat - Aktepe, Leyla. “Öğrencilerde İyilik Yapma Bilincini Yerleştirmede Kullanılacak Metotlar ve Öneriler”. I. Ulusal İyilik Sempozyumu Bildiri Kitabı (Elazığ, 20-21 Haziran 2009). ed. Cihad Demirli – Ahmet Faruk Güler. 197-203. Elazığ: Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü Yayınları, 2009.
  6. Aral, Neriman - Kadan, Gül. “Günümüzde Azalan Sevgi ve Saygının Evrim (Transcendence) Filminden Yola Çıkılarak İncelenmesi”. 2. Uluslararası Sinema Sempozyumu Sinemada Yeni Bildiri Kitabı (8-11 Mart 2022). ed. Fevzi Kasap – Murat Cem Acaralp. 3-19. Lefkoşa: YDÜ Yayınları, 2022.
  7. Atak, Mustafa. “Empati ve Diğerkâmlığa Mevlânâca Bakış.” Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 110 (2024), 289-302.
  8. Ayten, Ali. Prososyal Davranışlarda Dindarlık ve Empatinin Rolü. İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2009.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dini Araştırmalar (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Mart 2026

Gönderilme Tarihi

4 Şubat 2025

Kabul Tarihi

20 Mart 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 117

Kaynak Göster

APA
Pür, İ. (2026). DİNİ BAŞA ÇIKMA YÖNTEMİ OLARAK MEVLÂNÂ’NIN MESNEVÎ-İ ŞERİF’İNİ MODEL ALMAK. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 117, 315-336. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1633453
AMA
1.Pür İ. DİNİ BAŞA ÇIKMA YÖNTEMİ OLARAK MEVLÂNÂ’NIN MESNEVÎ-İ ŞERİF’İNİ MODEL ALMAK. TKHBVD. 2026;(117):315-336. doi:10.60163/tkhcbva.1633453
Chicago
Pür, İlyas. 2026. “DİNİ BAŞA ÇIKMA YÖNTEMİ OLARAK MEVLÂNÂ’NIN MESNEVÎ-İ ŞERİF’İNİ MODEL ALMAK”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 117: 315-36. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1633453.
EndNote
Pür İ (01 Mart 2026) DİNİ BAŞA ÇIKMA YÖNTEMİ OLARAK MEVLÂNÂ’NIN MESNEVÎ-İ ŞERİF’İNİ MODEL ALMAK. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 117 315–336.
IEEE
[1]İ. Pür, “DİNİ BAŞA ÇIKMA YÖNTEMİ OLARAK MEVLÂNÂ’NIN MESNEVÎ-İ ŞERİF’İNİ MODEL ALMAK”, TKHBVD, sy 117, ss. 315–336, Mar. 2026, doi: 10.60163/tkhcbva.1633453.
ISNAD
Pür, İlyas. “DİNİ BAŞA ÇIKMA YÖNTEMİ OLARAK MEVLÂNÂ’NIN MESNEVÎ-İ ŞERİF’İNİ MODEL ALMAK”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 117 (01 Mart 2026): 315-336. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1633453.
JAMA
1.Pür İ. DİNİ BAŞA ÇIKMA YÖNTEMİ OLARAK MEVLÂNÂ’NIN MESNEVÎ-İ ŞERİF’İNİ MODEL ALMAK. TKHBVD. 2026;:315–336.
MLA
Pür, İlyas. “DİNİ BAŞA ÇIKMA YÖNTEMİ OLARAK MEVLÂNÂ’NIN MESNEVÎ-İ ŞERİF’İNİ MODEL ALMAK”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 117, Mart 2026, ss. 315-36, doi:10.60163/tkhcbva.1633453.
Vancouver
1.İlyas Pür. DİNİ BAŞA ÇIKMA YÖNTEMİ OLARAK MEVLÂNÂ’NIN MESNEVÎ-İ ŞERİF’İNİ MODEL ALMAK. TKHBVD. 01 Mart 2026;(117):315-36. doi:10.60163/tkhcbva.1633453

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi'nde yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International 33890 lisansı ile lisanslanmıştır.