“İSTİKLÂL MARŞI”NIN KAVRAMSAL BOYUTLARI HAFIZA TARİH UNUTMA VE DÜŞÜNME KAVRAMLARI BAĞLAMINDA MUTLAK METİN MERKEZLİ HOLİSTİK OKUMA VE YORUMLAMA

Sayı: 46 30 Kasım 2021
  • Hasan Akay
PDF İndir
TR EN

“İSTİKLÂL MARŞI”NIN KAVRAMSAL BOYUTLARI HAFIZA TARİH UNUTMA VE DÜŞÜNME KAVRAMLARI BAĞLAMINDA MUTLAK METİN MERKEZLİ HOLİSTİK OKUMA VE YORUMLAMA

Öz

“İstiklâl Marşı”nı, Türk edebiyatının gözde metinleri gibi çok farklı kuram ve yöntemler vasıtasıyla yeniden okumak ve metinde saklı gizleri açığa çıkarmak, çoklu algı tarzlarına açık yönlerini yeni yüzyılda aktifleştirilen kavramlar ve hisli fikirler üzerinden yeni bağlamlarda okumak mümkün ve gereklidir. Çünkü tarihi, siyasi, sosyal, kültürel ve küresel şartlar bunu zorunlu bir görev haline getirmiştir. Her ferdin belleğinde “millî-dinî bir esîr/eter” gibi bir zemin/uzay oluşturan bu metin, zaman’ın dışında algılanması artık mümkün olmayan, kaderin sevkiyle, gerçek zamanlı olarak– ihya edilen, böylece “uzay-zaman”da varoluşunu fark ettiren bir metindir. O bakımdan, şiir tarihimizde hiçbir metne nasip olmamış bilinçli, sürekli, küllî bir şok deneyiminden geçmiştir. Tekrar tekrar okumalara dayanarak metânetini, celâdetini, estetik gayretini ve genetiğini muhafaza etmeyi başaran metin, sadece “okumalarla” değil, içeriğiyle ve bütün gerçekliğiyle test edilmek suretiyle bu başarıyı elde etmiştir. Bu, bir bireyde tecelli eden toplum gibi bir şiirde tecelli eden tarih, hafıza, hatıra, düşünce ve yaşam tarzıdır. “İstiklâl Marşı”nın özelliği dînî, felsefî, edebî, siyâsî, sosyal, kültürel, kozmik, kozmogonik, kuantik vb. tüm alanlara ilişkin “tam bir program”, bir hayat ve ölüm tarzı içermesidir. Yazı bu kavramlar ve girift referansları üzerinden mutlak metin merkezli holistik okuma ve yorumlama çalışmasıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmet Cevdet Paşa, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye, Matbaa-i Osmaniye, İstanbul 1305.
  2. AIBERG, Hans von, Sonsuzluk Kulesi 1, Kitsan Yay., İstanbul 1987; Sonsuzluk Kulesi 2, Kitsan Yay., 1989; https:// ardzarch. Wordpress. com /2014/01/06/ ardzarch-2-a/.
  3. AKAY, Hasan, “İstiklâl Marşını Yeniden Okumak İçin Ön Tespitler”, İstiklâl Marşı İstikbâl Marşı, 41 Dize 41 Yorum, haz. Hasan Akay-Mehmet Fatih Andı, Hat Yay., Aralık 2010.
  4. ------, Hasan, İzleri Temizlemek / Yapısökümcü Bakış Tarzı ve Metin Yorumlama, Şule Yay., İstanbul 2021.
  5. ------, Hasan, “Metnin Metaforik Dili ve Bütüncül Algılama”, Karabatak, Sayı: 39, Eylül-Ekim 2018, s. 32-34.
  6. ALICI, Mustafa, “Posthermeneutica: Postmodern Din Bilimlerinde Hermenötik”, AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi, 8, 21 Mayıs 2020, s.22, https://doi.org/10.21126/akrajournal.684485 11.05.2020
  7. ANDI, M. Fatih, "Medeniyyet!" dediğin tek dişi kalmiş canavar!”, İstiklâl Marşı İstikbâl Marşı, 41 Dize 41 Yorum, haz. Hasan Akay-Mehmet Fatih Andı, Hat Yay., Aralık 2010. Arabî, Muhyiddîn, Fusûsu’l-Hikem, haz. Hamza Kılıç, İnsan Yay., 6.b., İstanbul 2013.
  8. ARSLAN, Ahmet, İlkçağ Felsefe Tarihi, C.1, İ.Bilgi Üni. Yay. 137, Felsefe: 4, Haziran 2006.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Hasan Akay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2021

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 46

Kaynak Göster

APA
Akay, H. (2021). “İSTİKLÂL MARŞI”NIN KAVRAMSAL BOYUTLARI HAFIZA TARİH UNUTMA VE DÜŞÜNME KAVRAMLARI BAĞLAMINDA MUTLAK METİN MERKEZLİ HOLİSTİK OKUMA VE YORUMLAMA. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, 46, 145-212. https://izlik.org/JA24BC48HL
AMA
1.Akay H. “İSTİKLÂL MARŞI”NIN KAVRAMSAL BOYUTLARI HAFIZA TARİH UNUTMA VE DÜŞÜNME KAVRAMLARI BAĞLAMINDA MUTLAK METİN MERKEZLİ HOLİSTİK OKUMA VE YORUMLAMA. TKİD. 2021;(46):145-212. https://izlik.org/JA24BC48HL
Chicago
Akay, Hasan. 2021. “‘İSTİKLÂL MARŞI’NIN KAVRAMSAL BOYUTLARI HAFIZA TARİH UNUTMA VE DÜŞÜNME KAVRAMLARI BAĞLAMINDA MUTLAK METİN MERKEZLİ HOLİSTİK OKUMA VE YORUMLAMA”. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, sy 46: 145-212. https://izlik.org/JA24BC48HL.
EndNote
Akay H (01 Kasım 2021) “İSTİKLÂL MARŞI”NIN KAVRAMSAL BOYUTLARI HAFIZA TARİH UNUTMA VE DÜŞÜNME KAVRAMLARI BAĞLAMINDA MUTLAK METİN MERKEZLİ HOLİSTİK OKUMA VE YORUMLAMA. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi 46 145–212.
IEEE
[1]H. Akay, “‘İSTİKLÂL MARŞI’NIN KAVRAMSAL BOYUTLARI HAFIZA TARİH UNUTMA VE DÜŞÜNME KAVRAMLARI BAĞLAMINDA MUTLAK METİN MERKEZLİ HOLİSTİK OKUMA VE YORUMLAMA”, TKİD, sy 46, ss. 145–212, Kas. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24BC48HL
ISNAD
Akay, Hasan. “‘İSTİKLÂL MARŞI’NIN KAVRAMSAL BOYUTLARI HAFIZA TARİH UNUTMA VE DÜŞÜNME KAVRAMLARI BAĞLAMINDA MUTLAK METİN MERKEZLİ HOLİSTİK OKUMA VE YORUMLAMA”. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi. 46 (01 Kasım 2021): 145-212. https://izlik.org/JA24BC48HL.
JAMA
1.Akay H. “İSTİKLÂL MARŞI”NIN KAVRAMSAL BOYUTLARI HAFIZA TARİH UNUTMA VE DÜŞÜNME KAVRAMLARI BAĞLAMINDA MUTLAK METİN MERKEZLİ HOLİSTİK OKUMA VE YORUMLAMA. TKİD. 2021;:145–212.
MLA
Akay, Hasan. “‘İSTİKLÂL MARŞI’NIN KAVRAMSAL BOYUTLARI HAFIZA TARİH UNUTMA VE DÜŞÜNME KAVRAMLARI BAĞLAMINDA MUTLAK METİN MERKEZLİ HOLİSTİK OKUMA VE YORUMLAMA”. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, sy 46, Kasım 2021, ss. 145-12, https://izlik.org/JA24BC48HL.
Vancouver
1.Hasan Akay. “İSTİKLÂL MARŞI”NIN KAVRAMSAL BOYUTLARI HAFIZA TARİH UNUTMA VE DÜŞÜNME KAVRAMLARI BAĞLAMINDA MUTLAK METİN MERKEZLİ HOLİSTİK OKUMA VE YORUMLAMA. TKİD [Internet]. 01 Kasım 2021;(46):145-212. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24BC48HL