Türk dış politikasının son dönemde en yoğun mesai harcadığı bölgelerden olan Ortadoğu bilimsel ve akademik çalışmaların konusu olmayı sürdürmektedir. Ortadoğu’ya yönelik bu artan ilgiyi karşılamak amacıyla Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü akdemisyenlerinin öncülüğünde yola çıkan Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi 2014 yılından itibaren okuyucularıyla buluşmak ve Ortadoğu'ya yönelik ilgi ve merakı, yayımladığı eserlerle karşılamaya çalışmaktadır. Daha çok Ortadoğu coğrafyasına dair Türkiye perspektifli analizlere yer veren Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi’nin öncelikli amaçları arasında Türkiye’nin bölgesel politikalardaki aktivizmine ışık tutmak, bu aktivizmin anlaşılmasını sağlamak ve kritiğini yapmak yer almaktadır. Bununla beraber bölgenin diğer ülkeleri ve dünyanın geri kalan bölgelerinden de Ortadoğu konulu makaleleri de kabul ederek, Ortadoğu'ya Türkiye dışından nasıl bakıldığını ve bölgedeki gelişmelerin nasıl okunduğunu da okuyucularına aktarmaya çalışmaktadır.
Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi Ortadoğu’daki siyasi, toplumsal ve ekonomik gelişmeleri yeni perspektifler getirerek inceleyen orijinal araştırmalar yayınlanmaktadır.
Dergimize; siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, tarih, ilahiyat, sosyoloji ve ekonomi gibi disiplinlerden Ortadoğu’ya dair analizleri kabul edilmektedir. Ayrıca Ortadoğu konulu güncel kitapların kitap değerlendirmeleri ile bölgede etkili aktörlerle yapılan mülakatlar ve gerekli değerlendirmelerin ardından uygun bulunması halinde bölgeye yönelik inceleme yazıları ve raporlar da kabul edilmektedir.
Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi Yayın Esasları
(ISSN:2147-7523/E-ISSN:2630-5631)
1. Aşağıda belirtilen yazım
kuralları ve formata göre hazırladığınız yazılarınızı derginin ana sayfasında
bulunan http://dergipark.gov.tr/journal/868/submission/start
linkindeki üyelik butonunu kullanarak sisteme üye olduktan sonra makalenizi
göndermeniz gerekmektedir.
2. Dergiye gönderilen makaleler, dipnotlar dahil en az 6000 en fazla 10000 kelime olmalıdır. Kitap değerlendirmeleri en az 750 en fazla 1500, vaka analizleri ise 3000-5000 kelime olmalıdır. Makalelerde en fazla 200 kelimelik Türkçe özet ile İngilizce özet ve her iki dilde makale başlığı bulunmalıdır. Özetlere, her iki dilde de en az 5 adet anahtar kelime eklenmelidir.
3. Yazılar Microsoft Word dosyası formatında, Times New Roman yazı karakterinde, 12 punto boyutunda ve tek satır aralığında yazılmalıdır. Dipnotlar ise aynı yazı karakterinde, 10 punto boyutunda ve tek satır aralığıyla yazılmalıdır.
4. Çalışmalarda Türkçe ve İngilizce akademik bir dil kullanılmalıdır.
5. Bölüm başlıkları ve alt başlıklar numaralandırılmalıdır (1. Giriş, 2. Bölüm başlığı, 2.1. Alt başlık, gibi..).
6. Eğer metin içerisinde tablo, grafik veya herhangi bir figür kullanılmış ise ana metin dosyasına uyumlu formatlarda olmalı (Word, Exel, GIF veya BMP gibi…) ve her biri metin içerisinde ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Tablo ve grafiklerin başlıkları olmalı ve uygun şekilde kaynak gösterilmelidir.
7. Makale sonunda, yararlanılan kaynaklar, “Kaynakça” başlığı ile verilmelidir (İngilizce makalelerde “Bibliography” kullanılmalıdır).
8. İnternet kaynakları da ayrı bir başlık olarak yazılmalıdır.
9. Dergimizde Chicago (dipnot) atıf ve kaynakça yöntemi kullanıldığından, makalelerinizde kullandığınız; atıfların yazımı, atıf tekrarlarında uygulanacak yöntem ve kaynakça yazımında aşağıdaki şablon esas alınmalıdır.
Chicago Atıf ve Kaynakça yazım kurallarını görmek için lütfen tıklayınız
Not: Atıf veya kaynakça yazımında herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda The Chicago Manuel of Style’ın http://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide/citation-guide-1.html linkindeki web sayfasındaki veriler esas alınmalıdır.
Ethical Principles and Publication Policy
The Turkish Journal of Middle Eastern Studies (TJMES) prioritizes universal ethical standars in the pursuit of honest academic scholarship, and adheres to the standards of the Committee of Publication Ethics (COPE; see https://publicationethics.org/).
Committed to free and open accessibility of intellectual work, TJMES does not impose publication fees, and both editors and referees contribute to the production of the journal in honorary capacity.
In line with its aim to dedicate a platform to the extensive study of the Middle East region, TJMES stands for an unbiased publication policy welcoming work from across the social science world regardless of the author’s gender, nationality/race, religion/ideology/political stance, institutional or academic position. Thus, meeting scientific and academic standards is the only criteria for a submission to qualify for publication. All editorial processes and decisions prior to publication are conducted in compliance with the principle of confidentiality. In case of plagiarism or unqualified submissions, only the author(s) will be contacted and informed about the editorial rejection. No other information on the author(s) or their submitted manuscripts will be passed through to others.
TJMES applies double-blind review, and consults - if necessary - a third referee. The pool of referees consists of highly qualified and experienced academics with a research focus in Middle Eastern studies. Our referees are explicitly instructed to examine submissions qualified for review under the principle of respecting freedom of opinion, intellectual property rights, and the confidentiality of submitted work.
Authors, who are interested in publishing with TJMES, are required to account for the originality of their work along with applying the correct citation and publication format. As it is general custom in publishing, manuscripts submitted to TJMES should not be submitted elsewhere. In case of multiple submissions, the evaluation process will be canceled, and TJMES will have the right to ban the author(s) for a certain period of time. Rejected manuscripts are not to be resubmitted unless they have been changed profoundly, and thus can be considered as new submissions.
According to our publication schedule, authors receive feedback to their initial submissions within 4 months at most. After resubmission, a second round of feedback follows within 3 months. The duration from first submission until final publication takes at most a year, however, once the issue is completed, an early view at dergipark is possibly provided.
Author(s) whose research involves data collection in form of surveys, interviews, focus groups, and methods alike, have to make sure that their proceeding does not violate the protection of personal data in any way, and that they are granted permission from the institutional ethics committee to publish their findings. This inevitably includes the provision of an informed consent form filled and signed by individuals who participated in the research as well as permissions for used material that is subject to copyright. Views expressed within published work belong to the authors only.
No part of the journal’s published work may be reproduced, stored or introduced to a retrieval system or transmitted in any form, or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording, or otherwise, without prior written consent of TJMES editors.
TOÇD'nde yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.