Olgu Sunumu

GELENEKSELDEN DİJİTALE EVRİLEN BİR MEDYA OLARAK AFİŞ

Cilt: 12 Sayı: 3 1 Temmuz 2022
Fatma Nazlı Köksal *, Engin Aluç
PDF İndir
EN TR

GELENEKSELDEN DİJİTALE EVRİLEN BİR MEDYA OLARAK AFİŞ

Öz

Tasarım ve sanatın gelişen teknolojinin getirdiği yenilikleri benimsemesi hem sanat hem de tasarımın izlerini taşıyan afişi iki boyutlu malzemenin sınırlarından taşırarak dönüşüme uğratmıştır. Grafik tasarım alanının önemli ürünlerinden biri olan afiş, analog etkileşim halinden çıkıp dijital etkileşimin olduğu bir mecra haline gelmiştir. Görüntünün yanı sıra, ses ve hareket gibi dinamik unsurların afiş tasarımına entegre edilmesi, afişin sadece göze değil, çoklu duyulara hitap etmesini olanaklı kılmıştır. Geleneksel afiş tasarımının temel ilkelerini benimseyen dijital afişler, farklı araçlarda ve ortamlarda kullanıcının karşısına çıkmaya başlamış ve etkileşimin boyutunu artırmıştır. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin afiş tasarımı sürecinde kullanılması, aynı zamanda afişi farklı disiplinlerle entegre edilen bir çalışma alanı haline getirmiştir. Sonuçta, tasarımcılar tarafından ortaya koyulan dijital, hareketli ve etkileşimli afişler bir medya olarak afişin boyutlarını evirirken çok disiplinli bir araştırma ve inceleme alanı da ortaya koymuştur. İlaveten, afişin varlığını analog ortamların yanı sıra dijital ortamlarda da sürdürmesi, afiş tasarım sürecini etkili ve akılda kalıcı kılmanın yanı sıra, anlatımın estetik boyutunu da güçlendirmektedir. Mevcut çalışma hem sanat hem de tasarımın izlerini taşıyan afişin, yeni iletişim teknolojilerinin kullanımıyla gelenekselden dijitale dönüşümünü ilgili alanyazın üzerinden yapılan inceleme ile ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında afişin dönüşümü tarihsel süreç içinde ele alınırken, ulusal ve uluslararası çalışmalar incelenmiş ve iletişim teknolojilerinin afiş tasarımına etkisi örnekler üzerinden ortaya koyulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Görsel İletişim, Grafik Tasarım, Afiş, Hareketli Afiş

Kaynakça

  1. Arte, U. (2021). Umberto Arte ile Sanat, İstanbul: Destek Yayınları.
  2. Atasoy, S. N. (2018). Afiş Tasarımında Arttırılmış Gerçeklik Uygulamaları, Yayınlanmamış Yüksek
  3. Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.
  4. Barnard, M. (2002). Sanat, Tasarım ve Görsel Kültür, Ankara: Ütopya Yayınevi.
  5. Becer, E. (2015). İletişim ve Grafik Tasarım, Ankara: Dost Kitapevi Yayınları.
  6. Bektaş, D. (1992). Çağdaş Grafik Sanatının Gelişimi, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  7. Dickerson, M. (2021). A’dan Z’ye Sanat Tarihi, Çev: Orhan Düz, İstanbul: Say Yayınları.
  8. Dumitrescu, D. (2009). Spatial Visual Communications İn Election Campaigns: Political Posters Strategies İn Two Democracies, The Ohio State University, Department of Political Science. Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi. (1997). YEM Yayın.
  9. Eken, B. (2020). “Teknoloji ile Birlikte Dönüşen Afişin İncelenmesi ve Kamusal Ekranlarda Etkileşimli Afiş Uygulamaları”, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı; 47. S. 157- 186. ISSN: 1302-6879.
  10. Erdal, İ. T. (2006). Gestalt Kuramının Grafik Tasarıma Etkilerinin İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Kaynak Göster

APA
Köksal, F. N., & Aluç, E. (2022). GELENEKSELDEN DİJİTALE EVRİLEN BİR MEDYA OLARAK AFİŞ. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication, 12(3), 666-681. https://izlik.org/JA96KT28FL
AMA
1.Köksal FN, Aluç E. GELENEKSELDEN DİJİTALE EVRİLEN BİR MEDYA OLARAK AFİŞ. TOJDAC. 2022;12(3):666-681. https://izlik.org/JA96KT28FL
Chicago
Köksal, Fatma Nazlı, ve Engin Aluç. 2022. “GELENEKSELDEN DİJİTALE EVRİLEN BİR MEDYA OLARAK AFİŞ”. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication 12 (3): 666-81. https://izlik.org/JA96KT28FL.
EndNote
Köksal FN, Aluç E (01 Temmuz 2022) GELENEKSELDEN DİJİTALE EVRİLEN BİR MEDYA OLARAK AFİŞ. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication 12 3 666–681.
IEEE
[1]F. N. Köksal ve E. Aluç, “GELENEKSELDEN DİJİTALE EVRİLEN BİR MEDYA OLARAK AFİŞ”, TOJDAC, c. 12, sy 3, ss. 666–681, Tem. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96KT28FL
ISNAD
Köksal, Fatma Nazlı - Aluç, Engin. “GELENEKSELDEN DİJİTALE EVRİLEN BİR MEDYA OLARAK AFİŞ”. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication 12/3 (01 Temmuz 2022): 666-681. https://izlik.org/JA96KT28FL.
JAMA
1.Köksal FN, Aluç E. GELENEKSELDEN DİJİTALE EVRİLEN BİR MEDYA OLARAK AFİŞ. TOJDAC. 2022;12:666–681.
MLA
Köksal, Fatma Nazlı, ve Engin Aluç. “GELENEKSELDEN DİJİTALE EVRİLEN BİR MEDYA OLARAK AFİŞ”. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication, c. 12, sy 3, Temmuz 2022, ss. 666-81, https://izlik.org/JA96KT28FL.
Vancouver
1.Fatma Nazlı Köksal, Engin Aluç. GELENEKSELDEN DİJİTALE EVRİLEN BİR MEDYA OLARAK AFİŞ. TOJDAC [Internet]. 01 Temmuz 2022;12(3):666-81. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96KT28FL