Cumhuriyet tarihimizin birçok önemli hadiselerine tanıklık etmiş bir yapı olan “Atatürk Müze Köşkü” eski adı ile “Çankaya Köşkü”, Atatürkün hizmetine sunulmuş olan en önemli yapılardandır. Bu çalışma, köşkün zemin katında 1923-1924 yılları arasında yürütülen tadilattan sonra eklenen yemek salonunun iç mekân ve mobilya bakımından incelenmesi ve bilimsel değerlendirmesini konu edinmiştir. Yemek salonu, Atatürk döneminde yemek için kullanılan bir mekandan ziyade, bir toplantı mekandır. Bu mekân, Atatürk ile beraber o dönemin tanınmış önemli şahsiyetlerini bir araya getirmiş, Cumhuriyet tarihimizi etkileyen birçok kıymetli sohbetlere ev sahipliği yapmıştır. Yemek salonunda yürütülen çalışma neticesinde, salonun Rönesans, Barok ve Rokoko karışımı bir üslupta ve özgün bir tarzda dekore edildiği belirlenmiştir. Mobilyalar aynı özgün tarzda oyma işçiliğine sahiptir. Ana mobilya takımı Psalty Mobilya ticarethanesinden satın alınmıştır. Makroskobik incelemeler sonucunda takımın meşe ağaç malzemeden üretildiği ve koyu renge boyandığı da tespit edilmiştir. Mekanın duvarları lambriler ile kaplıdır ve lambrilerde kullanılan ağaç cinslerinin karaağaç ve kestane olduğu tespit edilmiştir. Zeminin meşe ahşap parke kaplı bu salonun tavanları iki ayrı parçaya bölünmüştür. Hem İslami tarza geometrik hem de Rumi bezemeli kalem işi süslemeler ile tavan dekorasyonu zenginleştirilmiştir. İncelenen mobilyaların bazılarının ergonomik ve antropometrik kriterler açısından günümüz mobilyalarının sayısal ölçü değerleri ile uyumlu olduğu belirlenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2021 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ekim 2020 |
Kabul Tarihi | 7 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 1 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)