Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Effects of Different Harvesting and Storage Systems Feed Quality for Some Forage Mixtures

Yıl 2019, Özel Sayı, 9 - 14, 24.12.2019
https://doi.org/10.21657/topraksu.654760

Öz

This study was conducted to determine effects of different harvesting and storage systems on feed
quality for two grass and legume mixtures cultivated in Cukurova Region. The mixtures of caramba +
berseem clover and vetch + triticale were used as forage material. In the research, haylage, hay bale
and traditional silage methods were examined. Harvesting was achieved by using the mover and disc
mover with conditioner for haylage and hay bale and by using silage machine for traditional silage.
However, feed quality were obtained for six numbers of wrap in haylage.
In the research, the relative feed value of haylage was qualified in second qualty degree while those
of hay bale and traditional silage was in third and fourth quality degree, respectively. It was obtained
that the highest quality forage was supplied with the mixture of caramba + berseem clover that can
be grown in Cukurova Region as an alternative instead of vetch + triticale mixture harvested by Disc
Mover with Conditioner.

Kaynakça

  • Anonim (2002). Yarı otomatik protein cihazları kullanım klavuzları, TS 1620, TS 1727, TS 4500, 24.08.1974 Tarihli Resmi Gazete Yem Analiz Metotları Bölümü, Ankara, Nisan 2002. Anonim (2016). Operator’s manuel ankom 200/200 fiber analyzer. 2052 O’Neil Road, Macedon NY 14502. www. ankom.com. Ball DM, Hoveland CS, Lacefıeld GD (1996). Forage quality in southern forages. Potash & Phosphate Institute. Norcross, Georgia. Pp. 124-132. Baytekin H, Gül İ (2009). Yem bitkilerinde hasat, kuru ot üretimi, depolama ve silaj. Yem Bitkileri Genel Bölüm Cilt 1. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Yayınları, İzmir. pp.121-140. Bilgen H, Yalçın H, Özkul H, Çakmak B, Polat M, Kılıç A (2005). Plastik rengi, vakum uygulaması ve bekletme şeklinin paket mısır silaj yemi kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, ISSN 1018-8851, 42(2): pp 77-85. DATAEM (2016). Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Çeşit Kataloğu. www.cukurovataem. gov.tr, Erişim: 08.08.2016. Kalaycı M (2005). Örneklerle jump kullanımı ve tarımsal araştırmalar için varyans analiz modelleri. Anadolu Tarımsal araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Yayın No: 21, Eskişehir. Kılıç A (2010). Silo yemi (öğretim-öğrenim ve uygulama örnekleri) el kitabı. Hasad Yayıncılık, İstanbul. P. 263. Kutlu HR (2008). Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders notları, Adana. Kutlu HR (2009). Tüm yönleri ile silaj yapımı ve silajla besleme. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Seminer notları, Adana. Mayouf R, Arbouche F (2014). Chemical composition and relative feed value of three mediterranean fodder shrubs. African Journal of Agricultural Research. 9 (8): pp. 746-749. Müller CE (2009). Long-stemmed vs. cut haylage in baleseffects on fermentation aerobic storage stability, equine eating behaviour and characteritics of equine faeces. Animal Feed Science and Tecnology, Volume 152, Issue 3: pp. 307- 321. Polak M, Jancovo M (2006). Effectiveness of conditioning herbage at harvesting. 12 th International Symposium Forage Conservation, Brno, Czech Republic, April 3-5, 2006. p. 186-189. Russell MA, Johnson KD (2014). Selecting quality hay for horses. www.agry.purdue.edu./ext/forages/publications/id- 190.htm, Erişim tarihi: 11.12.2014. Yaman S, Sönmezler C (2011). Balya silajı üretim tekniğinin geliştirilmesi. TÜBİTAK Destekli Proje Sonuç Raporu, Proje No:105G086. Yavuz M, İpsaş S, Ayhan V, Karadağ Y (2009). Yembitkilerinde kalite tayini ve kullanım alanları. Yembitkileri Kitabı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Yayınları, İzmir. Genel Bölüm. Cilt 1. Bölüm (5): p.163-172. Yılmaz H, Gül M, Parlakay O, Akkoyun S, Bilgili ME,Vurarak Y, Kılıçalp N, Hızlı H (2015). Doğu Akdeniz Bölgesi süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Proje Sonuç Raporu, Proje No: TAGEM/TEAD/12/TE/000/009, Adana, p.107, (Yayınlanmış). Yurtsever N (1984). Deneysel istatistik metodları. Tarım Orman Köyişleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, p.574.

Bazı Yem Bitkileri Karışımlarında Farklı Hasat ve Muhafaza Sistemlerinin Yem Kalitesi Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi

Yıl 2019, Özel Sayı, 9 - 14, 24.12.2019
https://doi.org/10.21657/topraksu.654760

Öz

Bu çalışma, Akdeniz İklimi koşullarında yetiştirilen iki farklı kışlık buğdaygil, baklagil karışımının kaba
yem olarak hazırlanmasında, farklı hasat ve muhafaza yöntemlerinin yem kalitesi üzerine etkilerinin
belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada bitkisel materyal olarak, fiğ + tritikale ve italyan çimi +
iskenderiye üçgülü karışımları kullanılmıştır. Çalışmada, haylaj, kuru ot balyası ve geleneksel silaj
muhafaza yöntemleri ele alınmıştır. Hasat makinası olarak, haylaj ve kuru ot yapımında tamburlu ot
biçme makinası ile ezme üniteli diskli çayır biçme makinası, geleneksel silaj yapımında ise ot silaj makinası
kullanılmıştır. Buna ek olarak, haylaj yapımında 6 kat sarma sayısı dikkate alınmıştır.
Araştırmada, haylaja ait nispi yem değerinin 2. kalite, kuru ot ve geleneksel silajın ise 3. ve 4. kalite
sınıfı içinde yer aldığı belirlenmiştir. En kaliteli ürünün, haylajlarda Çukurova koşullarında fiğ + tritikale
karışımına alternatif olarak yetiştirilebilecek italyan çimi + iskenderiye üçgülü karışımında, “Ezme Üniteli
Diskli Çayır Biçme Makinası” ile alınabileceği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim (2002). Yarı otomatik protein cihazları kullanım klavuzları, TS 1620, TS 1727, TS 4500, 24.08.1974 Tarihli Resmi Gazete Yem Analiz Metotları Bölümü, Ankara, Nisan 2002. Anonim (2016). Operator’s manuel ankom 200/200 fiber analyzer. 2052 O’Neil Road, Macedon NY 14502. www. ankom.com. Ball DM, Hoveland CS, Lacefıeld GD (1996). Forage quality in southern forages. Potash & Phosphate Institute. Norcross, Georgia. Pp. 124-132. Baytekin H, Gül İ (2009). Yem bitkilerinde hasat, kuru ot üretimi, depolama ve silaj. Yem Bitkileri Genel Bölüm Cilt 1. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Yayınları, İzmir. pp.121-140. Bilgen H, Yalçın H, Özkul H, Çakmak B, Polat M, Kılıç A (2005). Plastik rengi, vakum uygulaması ve bekletme şeklinin paket mısır silaj yemi kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, ISSN 1018-8851, 42(2): pp 77-85. DATAEM (2016). Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Çeşit Kataloğu. www.cukurovataem. gov.tr, Erişim: 08.08.2016. Kalaycı M (2005). Örneklerle jump kullanımı ve tarımsal araştırmalar için varyans analiz modelleri. Anadolu Tarımsal araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Yayın No: 21, Eskişehir. Kılıç A (2010). Silo yemi (öğretim-öğrenim ve uygulama örnekleri) el kitabı. Hasad Yayıncılık, İstanbul. P. 263. Kutlu HR (2008). Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders notları, Adana. Kutlu HR (2009). Tüm yönleri ile silaj yapımı ve silajla besleme. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Seminer notları, Adana. Mayouf R, Arbouche F (2014). Chemical composition and relative feed value of three mediterranean fodder shrubs. African Journal of Agricultural Research. 9 (8): pp. 746-749. Müller CE (2009). Long-stemmed vs. cut haylage in baleseffects on fermentation aerobic storage stability, equine eating behaviour and characteritics of equine faeces. Animal Feed Science and Tecnology, Volume 152, Issue 3: pp. 307- 321. Polak M, Jancovo M (2006). Effectiveness of conditioning herbage at harvesting. 12 th International Symposium Forage Conservation, Brno, Czech Republic, April 3-5, 2006. p. 186-189. Russell MA, Johnson KD (2014). Selecting quality hay for horses. www.agry.purdue.edu./ext/forages/publications/id- 190.htm, Erişim tarihi: 11.12.2014. Yaman S, Sönmezler C (2011). Balya silajı üretim tekniğinin geliştirilmesi. TÜBİTAK Destekli Proje Sonuç Raporu, Proje No:105G086. Yavuz M, İpsaş S, Ayhan V, Karadağ Y (2009). Yembitkilerinde kalite tayini ve kullanım alanları. Yembitkileri Kitabı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Yayınları, İzmir. Genel Bölüm. Cilt 1. Bölüm (5): p.163-172. Yılmaz H, Gül M, Parlakay O, Akkoyun S, Bilgili ME,Vurarak Y, Kılıçalp N, Hızlı H (2015). Doğu Akdeniz Bölgesi süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Proje Sonuç Raporu, Proje No: TAGEM/TEAD/12/TE/000/009, Adana, p.107, (Yayınlanmış). Yurtsever N (1984). Deneysel istatistik metodları. Tarım Orman Köyişleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, p.574.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yasemin Vurarak Bu kişi benim 0000-0003-1048-788X

Ahmet İnce

Yayımlanma Tarihi 24 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Vurarak, Y., & İnce, A. (2019). Bazı Yem Bitkileri Karışımlarında Farklı Hasat ve Muhafaza Sistemlerinin Yem Kalitesi Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi. Toprak Su Dergisi9-14. https://doi.org/10.21657/topraksu.654760
AMA Vurarak Y, İnce A. Bazı Yem Bitkileri Karışımlarında Farklı Hasat ve Muhafaza Sistemlerinin Yem Kalitesi Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi. TSD. Published online 01 Aralık 2019:9-14. doi:10.21657/topraksu.654760
Chicago Vurarak, Yasemin, ve Ahmet İnce. “Bazı Yem Bitkileri Karışımlarında Farklı Hasat Ve Muhafaza Sistemlerinin Yem Kalitesi Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi”. Toprak Su Dergisi, Aralık (Aralık 2019), 9-14. https://doi.org/10.21657/topraksu.654760.
EndNote Vurarak Y, İnce A (01 Aralık 2019) Bazı Yem Bitkileri Karışımlarında Farklı Hasat ve Muhafaza Sistemlerinin Yem Kalitesi Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi. Toprak Su Dergisi 9–14.
IEEE Y. Vurarak ve A. İnce, “Bazı Yem Bitkileri Karışımlarında Farklı Hasat ve Muhafaza Sistemlerinin Yem Kalitesi Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi”, TSD, ss. 9–14, Aralık 2019, doi: 10.21657/topraksu.654760.
ISNAD Vurarak, Yasemin - İnce, Ahmet. “Bazı Yem Bitkileri Karışımlarında Farklı Hasat Ve Muhafaza Sistemlerinin Yem Kalitesi Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi”. Toprak Su Dergisi. Aralık 2019. 9-14. https://doi.org/10.21657/topraksu.654760.
JAMA Vurarak Y, İnce A. Bazı Yem Bitkileri Karışımlarında Farklı Hasat ve Muhafaza Sistemlerinin Yem Kalitesi Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi. TSD. 2019;:9–14.
MLA Vurarak, Yasemin ve Ahmet İnce. “Bazı Yem Bitkileri Karışımlarında Farklı Hasat Ve Muhafaza Sistemlerinin Yem Kalitesi Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi”. Toprak Su Dergisi, 2019, ss. 9-14, doi:10.21657/topraksu.654760.
Vancouver Vurarak Y, İnce A. Bazı Yem Bitkileri Karışımlarında Farklı Hasat ve Muhafaza Sistemlerinin Yem Kalitesi Üzerine Olan Etkilerinin Belirlenmesi. TSD. 2019:9-14.
Kapak Tasarım : Hüseyin Oğuzhan BEŞEN
Grafik Tasarım : Filiz ERYILMAZ
Basım Yeri : Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı - Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı
İvedik Caddesi Bankacılar Sokak No : 10 Yenimahalle, Ankara Türkiye