Bu çalışmada; yerel bir çeşit olan Siyez buğdayının üretiminden tüketimine kadar olan sürecinin
detaylı analiz ve yorumunu yapmak ve değer zincirinde yer alan aktörleri belirlemek amaçlanmıştır.
Çalışmada detaylı bir araştırma yapabilmek için monografik araştırma tekniği kullanılmıştır. Bu teknikte
bilgiler anket yolu ile elde edilmiştir. Anket çalışmaları 2014 yılında Kastamonu İli İhsangazi ilçesinde 15
yerleşim yerinde (köy, mahalle) 32 üretici ve 44 tüketici ile yürütülmüştür. Üretilen Siyez buğdayının
%68’i hayvan beslemede %32’si bulgur yapımında kullanılmaktadır. Üretilen bulgurun ise %11’i
evde tüketilmekte, %85’i pazarlanmaktadır. Ortalama 31 yıllık çiftçilik deneyimine sahip üreticilerin
yaklaşık %54’ünün elle serpme ekim yaptığı, sadece %31’inin üst gübre kullandığı belirlenmiştir. Üst
gübre kullanan üreticilerin %70’inin elle serpme ile gübre attığı, tamamına yakınının hastalık ilacı
kullanmadığı tespit edilmiştir. Ortalama verim 228 kg/da olarak belirlenmiştir. Üreticilerin büyük bir
bölümü buğdayını 2-8 km uzaklıktaki taş değirmenlerde öğütmektedir. Bölgede yıllık kişi başına 14.2
kg Siyez bulguru tüketilmektedir. Siyez buğdayı en çok yetiştirildiği ilçe olan İhsangazi’nin adıyla
beraber anılmaktadır ve bölge için önemli bir gelir kaynağıdır. Yerel çeşitlerin korunması ve üreticilerin
üretime devamlılığı açısından koruma ve pazarlama stratejilerinin belirlenmesi önem taşımaktadır.
The present study aimed to conduct a detailed analysis and give suggestions on Einkorn wheat -a
type of local wheat- starting from its production until its consumption and to determine related actors
in the value chain. Monography was utilized with a view to carrying out a comprehensive research.
In this research method, the information was obtained through a survey. The survey was conducted
in 2014 with the participation of 32 manufacturers and 44 consumers in 15 residential settlements
(village, quarters) in the district of İhsangazi which is located in the province of Kastamonu. 68% of the
Einkorn wheat produced is used in animal feeding, while 32% is used in making of bulgur. 11% of
the bulgur produced is consumed in homes and 85% is placed on the market. It was found out that
around 54% of the manufacturers with 31 years of experience on average in the field of farming uses the broadcast sowing method, and only 31% of manufacturers uses the surface-applied manures. Of
the manufacturers using surface-applied manures, it was observed that 70% utilizes broadcast sowing
method in fertilizing the soil, and that almost none of them uses any pesticides. The average efficiency
obtained was determined to be 228 kg/da. The majority of the manufacturers grinds the wheat at
stone mills that are located at a distance of 2-8 km from their farms. 14.2 kg Einkorn bulgur per person
is produced annually in the region. Einkorn wheat is named after the district with the same name
and is a vital source of living in the region. Therefore, it bears significance to define the protection and
marketing strategies in terms of the protection of local species and sustainability of their production by
manufacturers. .
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Özel Sayı |