In this study, the staff of Malatya food company were investigated for intestinal parasites. The control of intestinal parasitic diseases is aimed in this study. For this reason food workers are examined and porters are treated. Stool and cellophane tape specimens were taken for parasitological examination from 47 people who work in Meat and Meat product company. Stool samples were examined using native lugol and precipitation by formol ethyl acetate methods. Parasites were isolated at 11 sample (23%) of 47 in total. 6 (12%) Giardia intestinalis, 1 (2%) Enterobius vermicularis, 2 (4%) Entamoeba coli, 1 (2%) Blastocystis hominis, 1 (2%) Iodamoeba bütschili were recognized and medical treatment was applied. Prevalence rates and species of parasites are similar that found in patients in our laboratory and the staff of Malatya Meat and Meat product Industry and Trade company. It is observed that companies may became the source of parasitic diseases in cases when the routine examinations are not made or not held with high priority. Key Words; Intestinal parasites, Food staff
Bu çalışmada, Malatya'da bir gıda şirketinde görev yapan personelde bağırsak parazitlerinin dağılımı ve sıklığı araştırılmıştır. Gıda ile ilgili işlerde çalışan personelde bağırsak parazitleri sıklığının belirlenmesi ve parazitoz tespit edilenlerin sağaltımı yapılarak paraziter hastalıkların yayılmasının engellenmesi amaçlanmıştır. Malatya'da bir et ve et ürünleri şirketinde görev yapan personelden toplam 47 kişide dışkı ve selofanlı lam örnekleri alınarak incelenmiştir. Dışkı örneklerinin tümüne nativ- lugol ve formol-etil asetat çoklaştırma yöntemi uygulanmıştır. Araştırmada, 47 dışkı örneğinin 11 (%23)'inde bağırsak paraziti saptanmıştır. Parazit saptanan örneklerin 6'sında (%12) Giardia intestinalis, 1'inde (%2) Enterobius vermicularis, 2'sinde (%4) Entamoeba coli, 1' inde (%2) Blastocystis hominis, 1'inde (%2) Iodomoeba butschili görülmüş ve tedavi uygulanmıştır. Gerek parazit görülme sıklığı ve gerekse görülen parazitlerin dağılımı açısından saptanan oranlar hastanemize çeşitli şikayetlerle gelenlerde saptanan oranlara çok yakındır. Gıda sektöründe çalışan personelde bağırsak parazitlerinin olmaması gerekirken, zorunlu kontrollerin yapılmaması ya da yeterince ciddi yapılmaması durumunda gıda ile ilgili iş yerlerinin hastalık kaynağı haline gelebileceği görülmüştür. Anahtar kelimeler: Bağırsak parazitleri, Gıda personeli
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 15 Sayı: 2 |