Kültür Turizmi ve Etkileri Konusunda Turizm Öğrencilerinin Algılarının Belirlenmesi
Öz
Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre kültür turizmi, en fazla gelişme gösteren turizm çeşitleri arasında yer almaktadır. Kültür turizmi, bir toplumun alışkanlıklarını, kendi yaşam alanlarındaki soyut ve somut özelliklerini deneyimlemek için yapılan seyahatlerdir. Bu açıdan bir toplumun kültürünün korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için turizm sektörü aktörleri büyük önem arz etmektedir. Çalışmanın amacı, turizm sektöründe aktif bir şekilde görev alacak olan Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü önlisans öğcdrencilerinin, kendi kültürel değerlerinin farkında olup olmadıklarını tespit etmek ve gelecekte kültürel değerleri yayma konusundaki düşüncelerini belirlemektir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden “olgubilim” (fenemonoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmada veri elde etmek amacıyla Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü önlisans öğrencileri ile odak grup görüşmesi yapılmış ve elde edilen verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Analizler sonucunda görüşmeye katılan öğrencilerin % 25’inin yaşadıkları yörenin kültürel değerlerinin farkında olmadıkları ve kültür turizmi bilgilerinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Görüşmeye katılan öğrencilerin % 75’inin yaşadıkları yörenin kültürel değerlerinin farkında olduğu ve çeşitli aktiviteler ile kültürlerini yayma düşüncelerinin olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Altunel, M. C. & Kahraman N. (2012). Kültür Turisti Tipolojilerinin Belirlenmesi: İstanbul Örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 23(1), 7-18.
- Arınç, P. C. (2002). Selçuk’ta Kültür Turizmi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
- Bakar, İ. (1996). Turizm Sözlüğü. Turizm Geliştirme Eğitim Vakfı Yayını, İstanbul.
- Burcu, E. (2002). Üniversitede Okuyan Özürlü Öğrencilerin Sorunları: Hacettepe – Beytepe Kampüsü Öğrencileri Örneği. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. Cilt 19 (1), 83-103.
- Çevik, S. & Saçılık, M., Y., (2014). Kültür Birleştirir: “Sosyal Gelişme” Açısından Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Projeleri, Cilt 7 (34), 636-649.
- Çokluk, Ö., Yılmaz, K.& Oğuz, E. (2011). Nitel Bir Görüşme Yöntemi: Odak Grup Görüşmesi. Kurumsal Eğitimbilim, Cilt 4, (1), 95-107.
- Dinçer, İ. F. & Ertuğral, S. (2000). Kültürel Mirasın Korunması Ve İstanbul İlindeki Tarihi Yapıların Turizm Amaçlı Kullanımı Üzerine Bir Deneme. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi. 11 (Eylül, Aralık), 69-78, Ankara.
- Genim, S. (2002). Kültür Turizmi. T.C. Turizm Bakanlığı II. Turizm Şurası Bildirileri, 12-14 Nisan, Ankara.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Turizm (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Melahat Yıldırım Saçılık
BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Aytaç Toptaş
Bu kişi benim
BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
28 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi
20 Ekim 2017
Kabul Tarihi
19 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 2