Araştırma Makalesi

Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi

Cilt: 4 Sayı: 2 28 Aralık 2017
  • Emre Ataberk *
PDF İndir
EN TR

Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi

Öz

Günümüzde turizm türleri çok artmış, onlara ait mekânlar da çok çeşitlenmiştir. Turizmde bütünleştirme yoluyla, hem rekabet gücü zayıf destinasyonların tanıtım ve pazarlamasına katkı verilmekte hem de turizm türlerinin birbirini tamamlaması sağlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Tire ilçesinde kültür turizmi, kırsal turizm, agroturizm ve gastronomi turizminin bütünleştirilmesi, birbirini tamamlayabilme ve aralarında bütünleşebilme olanaklarını ortaya çıkarmaktır. Bu doğrultuda adı geçen turizm türleri arasında benzerlikler, ilişkiler, etkileşimler ve geçişlerin var olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmada, sosyal bilimlerin niteliksel yöntemleri kapsamında veri analizi, gözlem, görüşme ve alan araştırmasına gidilmiştir. Çalışmada önce kültür turizmi, kırsal turizm, agroturizm ve gastronomi turizmi kuramsal olarak işlenmiştir. Daha sonra Tire ilçesinin doğal ve kültürel özellikleri ana hatlarıyla açıklanmıştır. Bu temel üzerinde adı geçen turizm türlerinin bir bütün olarak Tire’de nerelerde ve nasıl geliştirilebileceği ortaya konmuş, bazı örnekler verilmiş ve öneriler geliştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; Tire’nin kentsel ve kırsal çekiciliklerinin, tarım ve mutfak özelliklerinin, bir bütün halinde turizme kazandırılabileceği sonucu ortaya çıkmıştır. Bunun için Tire’de turizmle ilgili bir örgütlenmeye gidilmeli, plan-proje, tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapılmalıdır. Ayrıca kültürel yapılar, pazar, mutfak ve el sanatları Tire’nin marka değerleri olarak öne çıkarılmalı ve muhakkak konaklamalı paket turlar yaratılmalıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmadova, S. & Akova, O. (2016). Türkiye’de Organik Ekoturizm Çiftlikleri Üzerine Bir Araştırma, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (6), 1, 14-29.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Turizm (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Emre Ataberk * Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

28 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

24 Şubat 2017

Kabul Tarihi

3 Eylül 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ataberk, E. (2017). Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi. Turizm Akademik Dergisi, 4(2), 153-164. https://izlik.org/JA36TT48SF
AMA
1.Ataberk E. Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi. Turizm Akademik Dergisi. 2017;4(2):153-164. https://izlik.org/JA36TT48SF
Chicago
Ataberk, Emre. 2017. “Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi”. Turizm Akademik Dergisi 4 (2): 153-64. https://izlik.org/JA36TT48SF.
EndNote
Ataberk E (01 Aralık 2017) Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi. Turizm Akademik Dergisi 4 2 153–164.
IEEE
[1]E. Ataberk, “Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi”, Turizm Akademik Dergisi, c. 4, sy 2, ss. 153–164, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36TT48SF
ISNAD
Ataberk, Emre. “Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi”. Turizm Akademik Dergisi 4/2 (01 Aralık 2017): 153-164. https://izlik.org/JA36TT48SF.
JAMA
1.Ataberk E. Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi. Turizm Akademik Dergisi. 2017;4:153–164.
MLA
Ataberk, Emre. “Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi”. Turizm Akademik Dergisi, c. 4, sy 2, Aralık 2017, ss. 153-64, https://izlik.org/JA36TT48SF.
Vancouver
1.Emre Ataberk. Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi. Turizm Akademik Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2017;4(2):153-64. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36TT48SF