Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tarım Turizminin Gelişim Potansiyeline Yönelik Çiftçilerin Tutumlarının Araştırılması

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 2, 165 - 188, 22.12.2020

Öz

Araştırmanın amacı, tarım turizmi konusunda ilerleme potansiyeli olan bir yerleşim yerinde, tarım turizminin uygulanılabilirliğini sorgulamak üzere, çiftçilerin tutum ve düşüncelerini ortaya koymaktır. Araştırma, turizm bölgesine yakın mesafede bulunan ve ağırlıklı ekonomik değeri tarımsal üretime dayanan, bununla birlikte tarihi ve doğal çekiciliklere de sahip olan bir yerleşim yerinde gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği bu araştırma, olgubilim (fenemonoloji) araştırma desenine uygun olarak planlanmıştır. Araştırma verileri, odak grup çalışmaları ile elde edilmiştir. Bulgular, tarım turizmine çiftçilerin bakış açıları, uygulanması halinde karşılaşılabilecek avantaj ve dezavantajlı yönler, ne şekilde uygulanabileceği ve uygulamaya geçilebilmesi için nelere ihtiyaç olduğu konusunda tutumlarını açıklayarak, kapsamlı veriler sunmaktadır. Sonuçlar, tarım turizminin yapılmasının olası olduğunu ve tarım turizmine yönelik çeşitli faaliyetlerin yapılabileceğini, bununla birlikte özellikle konaklama, tanıtım, altyapı, düzenleme, ilave arazi, bilgi, organizasyon, planlama, destek, birliktelik gibi konularda gelişime ihtiyaç olduğuna işaret etmektedir. Bulguların tarım turizmi literatürü ve araştırmacılarına katkı sağlamanın yanısıra, bölgedeki tarım turizminin gelişimine de katkı sağlaması öngörülmektedir.

Kaynakça

  • Alanya Kaymakamlığı, http://www.alanya.gov.tr/alanyada-turizm1. Erişim tarihi: 12.03.2019.
  • Ashworth G. & Page S.J. (2011). “Urban Tourism Research: Recent Progress and Current Paradoxes”, Tourism Management, 32, 1-15.
  • Aşık, N.A. (2016). “Gazipaşa’nın Tarım Turizmi (Agroturizm) Potansiyelinin Değerlendirilmesi: SWOT Analizi”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 42.
  • Barbieri, C. (2013). “Assessing the sustainability of agritourism in the US: A comparison between agritourism and other farm entrepreneurial ventures”. Journal of Sustainable Tourism, 21(2), 252-270.
  • Barbieri, C. (2010). “An importance-performance analysis of the motivation behind agritourism and other farm enterprise developments in Canada”. Journal of Rural and Community Development, 5(1/2),1-20.
  • Barbieri, C. & Valdivia C. (2010). “Recreation and Agroforestry: Examining New Dimensions of Multifunctionality in Family Farms”, Journal of Rural Studies, 26 (4): 465-73.
  • Barbieri, C., Mahoney, E. & Butler, L. (2008). “Understanding the nature and extent of farm and ranch diversification in North America”. Rural Sociology, 73(2), 205-229.
  • Bock B. (2004). “Fitting in the multi-tasking:Dutch farm women strategies in rural entrepreneurship”,Sociologia Ruralis 44 (3), 245-260.
  • Brandano, M. G., Osti, L. & Pulina, M. (2018). “An integrated demand and supply conceptual framework: Investigating agritourism services”. International Journal of Tourism Research, 20(6), 713-725.
  • Brown, D. M & Reeder, R. J. (2007). Farm-based recreation: A statistical profile (No. 1477-2016-121180).
  • Boys, K. A., DuBreuil White, K. & Groover, G. (2017). “Fostering rural and agricultural tourism: exploring the potential of geocaching”. Journal of Sustainable Tourism, 25(10), 1474-1493.
  • Busby, G. & Rendle, S. (2000). “The transition from tourism on farms to farm tourism”. Tourism Management, 21(6), 635-642.
  • Che,D., Veeck A. & Veeck G. (2005). “Sustaining Production and Strengthening the Agritourism Product: Linkages among Michigan Agritourism Destinations” Agriculture and Human Values, 22 (2): 225-34.
  • Chuang, S. T. (2013). “Residents' attitudes toward rural tourism in Taiwan: A comparative viewpoint”. International Journal of Tourism Research, 15(2), 152-170.
  • Civelek, M., Dalgın, T. & Çeken, H. (2014). “Agro-turizm ve kırsal kalkınma ilişkisi: Muğla yöresindeki agro-turizm alanlarında bir araştırma”. Turizm Akademik Dergisi, 1(1), 15-28.
  • Clemens, R. L. (2004). Keeping farmers on the land: Adding value in agriculture in the Veneto region of Italy. MATRIC Briefing Papers 6.
  • Çeken, H. (2008). “Turizmin Bölgesel Kalkınmaya Etkisi Üzerine Teorik Bir İnceleme”, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi (C.X,S II), 293-306.
  • Dowling, R. (1993). “An environmentally-based planning model for regional tourism development”. Journal of Sustainable Tourism, 1(1), 17-37.
  • Gao J.,Barbieri C.&Valdivia C. (2014). “Agricultural Landscape Preferences:IMplications for Agritourism Development”, Journal of Travel Research, Vol.53 (3) 366 – 379.
  • Gazipaşa Kaymakamlığı, www.gazipasa.gov.tr. Erişim tarihi: 06.03.2019
  • Gündüz, S. (2004). Ankara İli Kalecik İlçesindeki Tarımsal Turizme Uygun Alanların Saptanması ve Tarımsal Turizm Modelinin Oluşturulması Üzerine Bir Araştırma (Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • Hung, W. T., Ding, H. Y., & Lin, S. T. (2016). “Determinants of performance for agritourism farms: An alternative approach”. Current Issues in Tourism, 19(13), 1281-1287.
  • Karampela, S., & Kizos, T. (2018). “Agritourism and local development: Evidence from two case studies in Greece”. International Journal of Tourism Research, 20(5), 566-577.
  • Kılıç, T., & Başkaya, Z. (2018). “Bilecik İli’nin Agro-turizm Potansiyeli”. lnternational Journal of Geography and Geography Education (IGGE), (38), 234-246.
  • Küçükaltan, D. (2002). Tarım Turizmi ve Türkiye’de Tarım Turizm İşletmeciliği, II.Turizm Şurası Bildirisi, I.Cilt, 12-14 Nisan, Ankara.
  • Leeds, R. & Barrett, E. (2004). Agritourism: Cultivating a trend. Ohio State University Symposium.
  • Ligtenberg, A.,Beers, G., Goetgeluk R.&Rijswick, J.H. Van. (2000).”The Use of Multi-Agentsand Cellular Auto matafor Modelling a Changing Countryside. Plurality and RuralityThe Role of the Contryside in Urbanised Regions”. Agricultural Economics Research Institute (LEI), TheHague.
  • McGehee, N.G.,Kim,K.,& Jennings, G.R. (2007). “Gender and motivation for agritourism entrepreneurship”, Tourism Management, 28, 280-289.
  • Merriam S.B. (2013). Nitel Araştırma Desen ve Uygulama İçin Bir Rehber (3.Basım). Çeviri Editörü: Prof.Dr. Selahattion Turan. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Nickerson, N. P., Black, R. J. & McCool, S. F. (2001). “Agritourism: Motivations behind farm/ranch business diversification”. Journal of Travel research, 40(1), 19-26.
  • Nilsson, P.A. (2002). “Staying on farms an ideological background”, Annals of Tourism Research, Vol.29, pp. 7-24.
  • Ongun, U., Gövdere, B. & Kaygısız, A. D. (2015). “Isparta İli Kırsal Alanlarında Yapılabilecek Kırsal Turizm Türlerinin Kırsal Kalkınmaya Etkisi”. International Journal of Social and Economic Sciences (IJSES) E-ISSN: 2667-4904, 5(1), 122-131.
  • Özşahin, E. & Kaymaz, Ç. (2014). “Amik Ovası’nın Tarım (Agro) Turizmi Potansiyelinin Coğrafi Yaklaşımla İncelenmesi”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(2), 241-257.
  • Pevetz, W. (1991). “Agriculture and tourism in Austria”, Tourism Recreation Research 16 (1),57-60.
  • Phillip S., Hunter C. & Blackstock K. (2010). “A typology for defining agritourism”, Tourism Management, 31, 754 – 758.
  • Roberts, L. & Hall, D. (Eds.). (2001). Rural tourism and recreation: Principles to practice. CABI.
  • Sağcan, M. (1986). Rekreasyon ve turizm. Cumhuriyet Basımevi.
  • Tew C. & Barbieri C. (2012). “The perceived benefits of agritourism: The provider’s perspective”, Tourism Management 33, 215-224.
  • TKDK(2010)https://www.tkdk.gov.tr/Content/File/BasvuruFiles/BasvuruPaketiHazirlamaDokumanlari/BasvuruCagriRehberi/3.1/302-3.pdf (Erişim tarihi: 31.10.2019)
  • Türkiye Turizm Stratejisi 2023, http://www.ktb.gov.tr>Eklenti>906,ttstratejisi2023pdf (Erişim tarihi: 1.11.19)
  • Veeck G. & Che D., Veeck A. (2006). “America’s Changing Farmscape: A Study of Agricultural Tourism in Michigan”, The Professional Geographer, 58 (3), 235-248.
  • Yıldırım A. & Şimşek H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (10.Basım).Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yıldız A. (2009). Dünden Bugüne Gazipaşa Tarihi, Ares Matbaacılık, Antalya.
  • Yılmaz, G. Ö. & Gürol, N. K. (2012). Balıkesir ilinin kırsal turizm potansiyelinin değerlendirilmesi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(2), 23-32.
Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 2, 165 - 188, 22.12.2020

Öz

Kaynakça

  • Alanya Kaymakamlığı, http://www.alanya.gov.tr/alanyada-turizm1. Erişim tarihi: 12.03.2019.
  • Ashworth G. & Page S.J. (2011). “Urban Tourism Research: Recent Progress and Current Paradoxes”, Tourism Management, 32, 1-15.
  • Aşık, N.A. (2016). “Gazipaşa’nın Tarım Turizmi (Agroturizm) Potansiyelinin Değerlendirilmesi: SWOT Analizi”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 42.
  • Barbieri, C. (2013). “Assessing the sustainability of agritourism in the US: A comparison between agritourism and other farm entrepreneurial ventures”. Journal of Sustainable Tourism, 21(2), 252-270.
  • Barbieri, C. (2010). “An importance-performance analysis of the motivation behind agritourism and other farm enterprise developments in Canada”. Journal of Rural and Community Development, 5(1/2),1-20.
  • Barbieri, C. & Valdivia C. (2010). “Recreation and Agroforestry: Examining New Dimensions of Multifunctionality in Family Farms”, Journal of Rural Studies, 26 (4): 465-73.
  • Barbieri, C., Mahoney, E. & Butler, L. (2008). “Understanding the nature and extent of farm and ranch diversification in North America”. Rural Sociology, 73(2), 205-229.
  • Bock B. (2004). “Fitting in the multi-tasking:Dutch farm women strategies in rural entrepreneurship”,Sociologia Ruralis 44 (3), 245-260.
  • Brandano, M. G., Osti, L. & Pulina, M. (2018). “An integrated demand and supply conceptual framework: Investigating agritourism services”. International Journal of Tourism Research, 20(6), 713-725.
  • Brown, D. M & Reeder, R. J. (2007). Farm-based recreation: A statistical profile (No. 1477-2016-121180).
  • Boys, K. A., DuBreuil White, K. & Groover, G. (2017). “Fostering rural and agricultural tourism: exploring the potential of geocaching”. Journal of Sustainable Tourism, 25(10), 1474-1493.
  • Busby, G. & Rendle, S. (2000). “The transition from tourism on farms to farm tourism”. Tourism Management, 21(6), 635-642.
  • Che,D., Veeck A. & Veeck G. (2005). “Sustaining Production and Strengthening the Agritourism Product: Linkages among Michigan Agritourism Destinations” Agriculture and Human Values, 22 (2): 225-34.
  • Chuang, S. T. (2013). “Residents' attitudes toward rural tourism in Taiwan: A comparative viewpoint”. International Journal of Tourism Research, 15(2), 152-170.
  • Civelek, M., Dalgın, T. & Çeken, H. (2014). “Agro-turizm ve kırsal kalkınma ilişkisi: Muğla yöresindeki agro-turizm alanlarında bir araştırma”. Turizm Akademik Dergisi, 1(1), 15-28.
  • Clemens, R. L. (2004). Keeping farmers on the land: Adding value in agriculture in the Veneto region of Italy. MATRIC Briefing Papers 6.
  • Çeken, H. (2008). “Turizmin Bölgesel Kalkınmaya Etkisi Üzerine Teorik Bir İnceleme”, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi (C.X,S II), 293-306.
  • Dowling, R. (1993). “An environmentally-based planning model for regional tourism development”. Journal of Sustainable Tourism, 1(1), 17-37.
  • Gao J.,Barbieri C.&Valdivia C. (2014). “Agricultural Landscape Preferences:IMplications for Agritourism Development”, Journal of Travel Research, Vol.53 (3) 366 – 379.
  • Gazipaşa Kaymakamlığı, www.gazipasa.gov.tr. Erişim tarihi: 06.03.2019
  • Gündüz, S. (2004). Ankara İli Kalecik İlçesindeki Tarımsal Turizme Uygun Alanların Saptanması ve Tarımsal Turizm Modelinin Oluşturulması Üzerine Bir Araştırma (Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • Hung, W. T., Ding, H. Y., & Lin, S. T. (2016). “Determinants of performance for agritourism farms: An alternative approach”. Current Issues in Tourism, 19(13), 1281-1287.
  • Karampela, S., & Kizos, T. (2018). “Agritourism and local development: Evidence from two case studies in Greece”. International Journal of Tourism Research, 20(5), 566-577.
  • Kılıç, T., & Başkaya, Z. (2018). “Bilecik İli’nin Agro-turizm Potansiyeli”. lnternational Journal of Geography and Geography Education (IGGE), (38), 234-246.
  • Küçükaltan, D. (2002). Tarım Turizmi ve Türkiye’de Tarım Turizm İşletmeciliği, II.Turizm Şurası Bildirisi, I.Cilt, 12-14 Nisan, Ankara.
  • Leeds, R. & Barrett, E. (2004). Agritourism: Cultivating a trend. Ohio State University Symposium.
  • Ligtenberg, A.,Beers, G., Goetgeluk R.&Rijswick, J.H. Van. (2000).”The Use of Multi-Agentsand Cellular Auto matafor Modelling a Changing Countryside. Plurality and RuralityThe Role of the Contryside in Urbanised Regions”. Agricultural Economics Research Institute (LEI), TheHague.
  • McGehee, N.G.,Kim,K.,& Jennings, G.R. (2007). “Gender and motivation for agritourism entrepreneurship”, Tourism Management, 28, 280-289.
  • Merriam S.B. (2013). Nitel Araştırma Desen ve Uygulama İçin Bir Rehber (3.Basım). Çeviri Editörü: Prof.Dr. Selahattion Turan. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Nickerson, N. P., Black, R. J. & McCool, S. F. (2001). “Agritourism: Motivations behind farm/ranch business diversification”. Journal of Travel research, 40(1), 19-26.
  • Nilsson, P.A. (2002). “Staying on farms an ideological background”, Annals of Tourism Research, Vol.29, pp. 7-24.
  • Ongun, U., Gövdere, B. & Kaygısız, A. D. (2015). “Isparta İli Kırsal Alanlarında Yapılabilecek Kırsal Turizm Türlerinin Kırsal Kalkınmaya Etkisi”. International Journal of Social and Economic Sciences (IJSES) E-ISSN: 2667-4904, 5(1), 122-131.
  • Özşahin, E. & Kaymaz, Ç. (2014). “Amik Ovası’nın Tarım (Agro) Turizmi Potansiyelinin Coğrafi Yaklaşımla İncelenmesi”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(2), 241-257.
  • Pevetz, W. (1991). “Agriculture and tourism in Austria”, Tourism Recreation Research 16 (1),57-60.
  • Phillip S., Hunter C. & Blackstock K. (2010). “A typology for defining agritourism”, Tourism Management, 31, 754 – 758.
  • Roberts, L. & Hall, D. (Eds.). (2001). Rural tourism and recreation: Principles to practice. CABI.
  • Sağcan, M. (1986). Rekreasyon ve turizm. Cumhuriyet Basımevi.
  • Tew C. & Barbieri C. (2012). “The perceived benefits of agritourism: The provider’s perspective”, Tourism Management 33, 215-224.
  • TKDK(2010)https://www.tkdk.gov.tr/Content/File/BasvuruFiles/BasvuruPaketiHazirlamaDokumanlari/BasvuruCagriRehberi/3.1/302-3.pdf (Erişim tarihi: 31.10.2019)
  • Türkiye Turizm Stratejisi 2023, http://www.ktb.gov.tr>Eklenti>906,ttstratejisi2023pdf (Erişim tarihi: 1.11.19)
  • Veeck G. & Che D., Veeck A. (2006). “America’s Changing Farmscape: A Study of Agricultural Tourism in Michigan”, The Professional Geographer, 58 (3), 235-248.
  • Yıldırım A. & Şimşek H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (10.Basım).Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yıldız A. (2009). Dünden Bugüne Gazipaşa Tarihi, Ares Matbaacılık, Antalya.
  • Yılmaz, G. Ö. & Gürol, N. K. (2012). Balıkesir ilinin kırsal turizm potansiyelinin değerlendirilmesi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(2), 23-32.
Toplam 44 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gözdegül Başer 0000-0002-1450-191X

Yayımlanma Tarihi 22 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 6 Nisan 2020
Kabul Tarihi 17 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Başer, G. (2020). Tarım Turizminin Gelişim Potansiyeline Yönelik Çiftçilerin Tutumlarının Araştırılması. Turizm Akademik Dergisi, 7(2), 165-188.
AMA Başer G. Tarım Turizminin Gelişim Potansiyeline Yönelik Çiftçilerin Tutumlarının Araştırılması. Turizm Akademik Dergisi. Aralık 2020;7(2):165-188.
Chicago Başer, Gözdegül. “Tarım Turizminin Gelişim Potansiyeline Yönelik Çiftçilerin Tutumlarının Araştırılması”. Turizm Akademik Dergisi 7, sy. 2 (Aralık 2020): 165-88.
EndNote Başer G (01 Aralık 2020) Tarım Turizminin Gelişim Potansiyeline Yönelik Çiftçilerin Tutumlarının Araştırılması. Turizm Akademik Dergisi 7 2 165–188.
IEEE G. Başer, “Tarım Turizminin Gelişim Potansiyeline Yönelik Çiftçilerin Tutumlarının Araştırılması”, Turizm Akademik Dergisi, c. 7, sy. 2, ss. 165–188, 2020.
ISNAD Başer, Gözdegül. “Tarım Turizminin Gelişim Potansiyeline Yönelik Çiftçilerin Tutumlarının Araştırılması”. Turizm Akademik Dergisi 7/2 (Aralık 2020), 165-188.
JAMA Başer G. Tarım Turizminin Gelişim Potansiyeline Yönelik Çiftçilerin Tutumlarının Araştırılması. Turizm Akademik Dergisi. 2020;7:165–188.
MLA Başer, Gözdegül. “Tarım Turizminin Gelişim Potansiyeline Yönelik Çiftçilerin Tutumlarının Araştırılması”. Turizm Akademik Dergisi, c. 7, sy. 2, 2020, ss. 165-88.
Vancouver Başer G. Tarım Turizminin Gelişim Potansiyeline Yönelik Çiftçilerin Tutumlarının Araştırılması. Turizm Akademik Dergisi. 2020;7(2):165-88.