Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Raporlarının Küresel Raporlama Girişimi İlkelerine Göre Değerlendirilmesi

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 1, 83 - 95, 16.06.2022

Öz

Sürdürülebilirlik uygulamalarına ilişkin gün geçtikçe artan toplumsal duyarlılık sonucunda, işletmeler çevresel, ekonomik ve sosyal açıdan belirli sorumluluklarını yerine getirmeye daha fazla özen göstermeye başlamışlardır. Bu kapsamdaki faaliyetlerini sürdürülebilirlik raporları aracılığıyla topluma duyurmaktadırlar. Bu çalışmada, Muğla ve Antalya’daki otel işletmelerinin sürdürülebilirlik raporlarında yer alan uygulamaların belirlenmesi amaçlanmaktadır. Sürdürülebilirlik raporlarının, Küresel Raporlama Girişimi ilkeleri ile uyumluluğu değerlendirilmektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Veriler yalnızca otel işletmelerinin yayınladıkları sürdürülebilirlik raporlarından elde edilmiş ve içerik analizi tekniği ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, raporlarda çevresel uygulamaların ön plana çıktığı görülmüştür. Sosyal unsurlar ile ilgili uygulamaların ise kısıtlı düzeyde yer aldığı görülmüştür. Raporlarda ekonomik sürdürülebilirliğe ilişkin bir bilgiye ise yer verilmediği tespit edilmiştir. İşletmelerin yayımlamış oldukları sürdürülebilirlik raporlarının, Küresel Raporlama Girişimi ilkeleri ile düşük düzeyde uyumluluk gösterdiği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Alagöz, G., Güneş, E. & Uslu, A. (2015). Otel İşletmeleri ve Seyahat Acentaları Yöneticilerinin Sürdürülebilir Turizme Bakış Açısı: Bir Alan Araştırması. Gümüshane University Electronic Journal of the Institute of Social Science/Gümüshane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 6(14).
  • Artiach, T., Lee, D., Nelson, D. & Walker, J. (2010). The Determinants of Corporate Sustainability Performance. Accounting & Finance, 50(1), 31-51.
  • Bonilla-Prıego, M. J., Font, X. & Del Rosario Pacheco-Olivares, M. (2014). Corporate Sustainability Reporting Index and Baseline Data for the Cruise Industry. Tourism Management, 44, 149-160.
  • Bramwell, B. & Lane, B. (1993). Sustainable tourism: An Evolving Global Approach. Journal of Sustainable Tourism, 1(1), 1–5
  • Calabrese, A., Costa, R., Ghiron, N. L. & Menichini, T. (2019). Materiality Analysis In Sustainability Reporting: A Tool for Directing Corporate Sustainability Towards Emerging Economic, Environmental And Social Opportunities. Technological and Economic Development of Economy, 25(5), 1016-1038.
  • Caymaz, E., Soran, S. & Erenel, F. (2014). İşletmelerde Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk İlişkisi: Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Örneği. Ulusal İşletmecilik Kongresi, 8-10.
  • Choi, S. & Ng, A. (2011). Environmental and Economic Dimensions of Sustainability and Price Effects on Consumer Responses. Journal of business ethics, 104(2), 269-282.
  • Ciocoiu, C. N. (2011). Integrating Digital Economy and Green Economy: Opportunities for Sustainable Development. Theoretical and Empirical Researches in Urban Management, 6(1), 33-43.
  • De Grosbois, D. (2012). Corporate Social Responsibility Reporting By The Global Hotel Industry: Commitment, Initiatives and Performance. International Journal of Hospitality Management, 31(3), 896-905.
  • Dyllick, T. & Hockerts, K. (2002). Beyond the Business Case for Corporate Sustainability. Business strategy and the environment, 11(2), 130-141.
  • Ekergil, V. & Göde, M. Ö. (2017). Küresel Raporlama Girişimi (GRI) Standartlarına Göre Seçilen Otellerin Sürdürülebilirlik Raporlarının Analizi ve Değerlendirilmesi. Business and Economics Research Journal, 8(4), 859-871.
  • Gladwin, T. N., Krause, T. S. & Kennelly, J. J. (1995). Beyond Eco‐Efficiency: Towards Socially Sustainable Business. Sustainable Development, 3(1), 35-43.
  • Global Reporting Initiative, (2019). Available: https://www.global reporting.org/standards/getting-started-with-the-gri-standards/. Accessed 10 November 2019.
  • Global Reporting Initiative, (2019). Available: https://www.globalreporting. org/resourcelibrary/GRIG4-Part1-Reporting-Principles-and-Standard-Disclosures.pdf. Accessed 02 December 2019.
  • Global Reporting Initiative, (2019). Available: https://www2. globalreporting.org/ standards/g4/ Pages /default.aspx. Accessed 09 October 2019.
  • Guix, M., Bonilla-Prıego, M. J. & Font, X. (2018). The Process of Sustainability Reporting in International Hotel Groups: An Analysis of Stakeholder Inclusiveness, Materiality and Responsiveness. Journal of Sustainable Tourism, 26(7), 1063-1084.
  • Hahn, T. & Scheermesser, M. (2006). Approaches to Corporate Sustainability Among German Companies. Corporate Social Responsibility and Environmental Management, 13(3), 150-165.
  • Harris, J. M. (2000). Basic Principles of Sustainable Development. Dimensions of Sustainable Developmnet, 21-41.
  • Herremans, I., Pyasi, N. & Lu, J. (2011). The Journey Toward Sustainability Reporting: How Accountable Are the Tourism Industries?. Tourism Recreation Research, 36(3), 247-257.
  • Hunter, C. (1997). Sustainable Tourism as an Adaptive Paradigm. Annals of Tourism Research, 24(4), 850-867.
  • Karadeniz, E. & Uzpak, B. D. (2019). Dünyada En Yüksek Marka Değerine Sahip Otel Zincirlerinin Sürdürülebilirlik Faaliyetlerinin Küresel Raporlama Girişimi İlkeleri Bağlamında İncelenmesi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 16(1), 6-20.
  • Kaya, İ. (1997). Sürdürülebilir Turizm Kalkınması ve Ülkemiz Açısından Bir Değerlendirme. Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kuşat, N. (2012). Sürdürülebilir İşletmeler İçin Kurumsal Sürdürülebilirlik ve İçsel Unsurları. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2), 227-242.
  • Landrum, N. E. & Ohsowskı, B. (2018). Identifying Worldviews on Corporate Sustainability: A Content Analysis of Corporate Sustainability Reports. Business Strategy and the Environment, 27(1), 128-151.
  • Legrand, W., Huegel, E. B. & Sloan, P. (2013). Learning from the Best Practices: Sustainability Reporting in International Hotel Chains. Chen, JS, Advances in Hospitality and Leisure, 9, 119-134.
  • Medrado, L. & Jackson, L. A. (2016). Corporate Nonfinancial Disclosures: An Illuminating Look at the Corporate Social Responsibility and Sustainability Reporting Practices of Hospitality and Tourism Firms. Tourism and Hospitality Research, 16(2), 116-132.
  • Mohr, L. A. & Webb, D. J. (2005). The Effects of Corporate Social Responsibility and Price on Consumer Responses. Journal of Consumer Affairs, 39(1), 121-147.
  • Neuman, W. L. (2012). Toplumsal Araştırma Yöntemleri: Nicel ve Nitel Yaklaşımlar. I‐II.Cilt (5.Basım). İstanbul: Yayın Odası.
  • Persic, M., Jankovic, S., Bakija, K. & Poldrugovac, K. (2013). Sustainability Reporting for Hotel Companies: A Tool for Overcoming the Crisis. Tourism in Southern and Eastern Europe, 319-334.
  • Saltaji, I. M. (2013). Corporate Governance Relation with Corporate Sustainabılity. Internal Auditing & Risk Management, 8(2).
  • T.C. Dışişleri Bakanlığı. (2019). Available: http:// www. mfa.gov. tr/surdurulebilir-kalkinma. tr.mfa. Accessed 20 November 2019.
  • T.C. Dışişleri Bakanlığı. (2019). Available: http://www.mfa.gov.tr /dunya-surdurulebilir-kalkinma-zirvesi_johannesburg_-26-agustos---4-eylul-2002_.tr.mfa. Accessed 15 November 2019.
  • TUROB, (2019). Available: http://www.turob.com/tr/bilgi-merkezi/basin-bultenleri/ turobdan-zincir-otel-arastirmasi-9ca9712. Accessed 02 December 2019.
  • Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (2016). Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlaması-Ulusal İnceleme Raporu.
  • UN. (2019). Available: https://sustainabledevelopment.un.org/content/ documents /5987our-common-future.pdf. Accessed 01 December 2019.
  • UNDP (2019). Available: https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/library /environmentenergy/thefuturewewantjune2012. html. Accessed 18 November 2019.
  • UNDP (2019). Available: https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/library /environmentenergy/thefuturewewantjune2012. html. Accessed 25 November 2019
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (6.Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Toplam 38 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şenol Çavuş 0000-0002-1994-9721

Melih Kabadayı 0000-0002-8521-6999

Hilal Kanıpek 0000-0001-7163-4703

Yayımlanma Tarihi 16 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi 21 Temmuz 2021
Kabul Tarihi 4 Ocak 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çavuş, Ş., Kabadayı, M., & Kanıpek, H. (2022). Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Raporlarının Küresel Raporlama Girişimi İlkelerine Göre Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi, 9(1), 83-95.
AMA Çavuş Ş, Kabadayı M, Kanıpek H. Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Raporlarının Küresel Raporlama Girişimi İlkelerine Göre Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi. Haziran 2022;9(1):83-95.
Chicago Çavuş, Şenol, Melih Kabadayı, ve Hilal Kanıpek. “Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Raporlarının Küresel Raporlama Girişimi İlkelerine Göre Değerlendirilmesi”. Turizm Akademik Dergisi 9, sy. 1 (Haziran 2022): 83-95.
EndNote Çavuş Ş, Kabadayı M, Kanıpek H (01 Haziran 2022) Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Raporlarının Küresel Raporlama Girişimi İlkelerine Göre Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi 9 1 83–95.
IEEE Ş. Çavuş, M. Kabadayı, ve H. Kanıpek, “Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Raporlarının Küresel Raporlama Girişimi İlkelerine Göre Değerlendirilmesi”, Turizm Akademik Dergisi, c. 9, sy. 1, ss. 83–95, 2022.
ISNAD Çavuş, Şenol vd. “Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Raporlarının Küresel Raporlama Girişimi İlkelerine Göre Değerlendirilmesi”. Turizm Akademik Dergisi 9/1 (Haziran 2022), 83-95.
JAMA Çavuş Ş, Kabadayı M, Kanıpek H. Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Raporlarının Küresel Raporlama Girişimi İlkelerine Göre Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi. 2022;9:83–95.
MLA Çavuş, Şenol vd. “Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Raporlarının Küresel Raporlama Girişimi İlkelerine Göre Değerlendirilmesi”. Turizm Akademik Dergisi, c. 9, sy. 1, 2022, ss. 83-95.
Vancouver Çavuş Ş, Kabadayı M, Kanıpek H. Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Raporlarının Küresel Raporlama Girişimi İlkelerine Göre Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi. 2022;9(1):83-95.