Araştırmanın amacı, Sakarya ilinde kamu hastanelerinde görevli nöbetli sağlık profesyonellerinin rekreasyon alanı tercihlerini ve bu alanlara katılımını etkileyen faktörleri belirlemektir. Araştırmada “Sakarya ilindeki nöbetli sağlık profesyonellerinin rekreasyon alanı tercihleri nelerdir ve bu tercihleri etkileyen, rekreasyon alanlarına katılımı engelleyen bireysel ve örgütsel faktörler nelerdir?” sorusuna yanıt aranmıştır. Bu araştırma nicel araştırma desenlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklem grubuna olasılığa dayalı olmayan Kolayda Örnekleme Tekniği kullanılarak, Google Forms üzerinden e-posta iletişim yöntemi ile Kasım 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında ulaşılmış ve araştırma 399 sağlık profesyoneli tarafından yürütülmüştür. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, RATE (Rekreasyon Alanı Tercih Etkenleri) Ölçeği ile alt boyutları arasında anlamlı ve pozitif yönde güçlü ilişkiler tespit edilmiştir. Bununla birlikte, RAKE (Rekreasyon Alanı Katılım Engelleri) Ölçeği ile alt boyutları arasında da yüksek düzeyde pozitif ve anlamlı ilişkiler gözlemlenmiştir. RATE ve RAKE ölçekleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fakat zayıf düzeyde pozitif bir ilişki bulunmuştur. RATE ölçeği ve alt boyutlar ile cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi, medeni durum, nöbet sonrası boş zamanları değerlendirme fırsatı arasında anlamlı fark bulunmuştur. RATE ölçeği ile cinsiyet, eğitim düzeyi, meslek arasında fark bulunmazken diğer demografik özellikler ile RAKE ve alt boyutları arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu araştırma mesleki zorlukların sağlıklı yaşam davranışlarını ve boş zaman kullanımını nasıl etkilediğini ortaya koyarak, var olan teorik çerçevelerin bireysel değil de aslında meslek merkezli faktörleri de ele alarak geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Sağlık profesyoneli Rekreasyon Alanı Katılım Engelleri Rekreasyon alanı tercih etmenleri
Veri toplama, araç ve yöntemleri ile ilgili çalışmanın yürütülebilmesi Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Etik Kurulu’ndan 10/10/2024 tarihli ve 49 nolu toplantısında 145492 sıra sayılı kararı ile izin alınmıştır.
The study aims to determine the recreation area preferences of healthcare professionals on duty in public hospitals in Sakarya province and the factors affecting their participation in these areas. The research sought an answer to the question of “What are the recreation area preferences of healthcare professionals on duty in Sakarya province and what are the individual and organizational factors that affect these preferences and prevent participation in recreation areas?” This research was designed using the relational screening model, which is one of the quantitative research designs. The sample group for the study was recruited using the non-probability Convenience Sampling Technique via email communication and Google Forms between November 2024 and February 2025, with a total of 399 healthcare professionals participating in the research. According to the results of the correlation analysis, significant and strong positive relationships were found between the RATE Scale and its sub-dimensions. However, highly positive and significant relationships were also observed between the RAKE Scale and its sub-dimensions. A statistically significant but weakly positive relationship was found between the RATE and RAKE scales. A significant difference was found between the RATE scale and its sub-dimensions, and gender, age, education level, marital status, and the opportunity to evaluate free time after shifts. While no difference was found between the RATE scale and gender, education level, and occupation, a significant difference was found between other demographic characteristics and the RAKE and its sub-dimensions. In conclusion, this study reveals how occupational difficulties affect healthy living behaviors and the use of free time, and reveals the need to develop existing theoretical frameworks by addressing occupation-centered factors rather than individual factors.
Health professional barriers to recreation participation Recreation area preference factors
Permission to conduct the study regarding data collection, tools and methods was obtained from the Sakarya University of Applied Sciences Ethics Committee with decision number 145492, dated 10/10/2024 and numbered 49.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Politika ve Yönetim (Diğer), Rekreasyon Yönetimi |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 7 Ocak 2025 |
| Kabul Tarihi | 11 Ekim 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 2 |
Tourism and Recreation tarafından yayınlanan eserler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International Lisence ile lisanslanmaktadır.