Toplumsal olgular sosyal soruna dönüştüğünde toplumsal politikanın kapsamına girmektedirler. Bu bağlamda kör hakemli bir dergi olan Toplumsal Politika Dergisi sosyal sorunları ve çözüm önerilerini inceleyerek hem toplumsal politika alanlarına yönelik yapılan araştırmaları yayımlama hem de bilim insanlarının hizmetine sunmayı amaçlamaktadır.
Toplumsal Politika Dergisi 2022 Eylül ayından itibaren Mart, Haziran, Eylül ve Aralık olmak üzere yılda dört kez yayımlanacaktır. Makaleler Türkçe ya da İngilizce dillerinde yayımlanabilmektedir.
Bu dergi Açık Erişimli bir dergidir.
Toplumsal Politika Dergisi'ne Ekonomi, Örgütsel Davranış, Çalışma Ekonomisi, İktisadi Düşünce, Sosyal Politika, Sosyal Hizmet, Sosyal Psikoloji, Sosyoloji, Aile Çalışmaları, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi alanlarından makale kabul edilmektedir.
Toplumsal Politika Dergisi “Yayın Etiği”, “Araştırma Etiği” ve “Yasal/Özel izin belgesi alınması” ile ilgili uluslararası kurallara uyduğunu beyan eder.
Hakemli makaleler, bilimsel yöntemin uygulanmasını, yansızlığı sağlayan çalışmalardır. Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenlerinin; yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucuların etik ilkelere uymaları gerekir. Bu kapsamda Toplumsal Politika Dergisi'nin yayın etiği ile açık erişim politikası da, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”) yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir.
Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edilirse, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilecek ve makale red edilecektir. Dergimiz, editörya ve/veya hakemler tarafından verilen dönütlere göre yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir.
Dergiye gönderilen makaleler intihal programında taranmakta olup %20' nin üzerinde benzerlik oranı olan makaleler değerlendirme aşamasına alınmadan reddedilmektedir.
Tüm önlemlere rağmen yayınlanmış olan, etik kurallara aykırı ya da intihal içerikli makalelerden hukuki olarak yazarlar sorumludur. Etik ihlal olduğu tespit edilen makalelerin okuyucular ya da zarar görenler tarafından dergimize bildirilmesi rica olunur.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
· Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
· İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
· İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
· Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
· Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
· Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
· Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
· Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi
İntihal ve Etik Dışı Davranışlar
Toplumsal Politika Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler basılmadan önce IThenticate (http://www.ithenticate.com/) ya da Turnitin (https://www.turnitin.com/) yazılım programı ile taranmaktadır. Benzerlik oranı %20 ve altında olan makaleler yayına kabul edilir. Bu oranı aşan makaleler ayrıntılı olarak incelenir ve gerekli görülürse gözden geçirilmesi ya da düzeltilmesi için yazarlara geri gönderilir, intihal ya da etik dışı davranışlar tespit edilirse yayımlanması reddedilir.
Aşağıda etik dışı bazı davranışlar listelenmiştir:
Çalışmaya fikren katkıda bulunmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi.
Çalışmaya fikren katkıda bulunan kişilerin yazar olarak belirtilmemesi.
Makale yazarın yüksek lisans/doktora tezinden ya da bir projeden üretilmişse bunun belirtilmemesi.
Dilimleme yapılması yani, tek bir çalışmadan birden fazla makale yayımlanması.
Gönderilen makalelere ilişkin çıkar çatışmalarının bildirilmemesi.
Çift taraflı kör hakemlik sürecinin deşifre edilmesi.
Yazarların Etik Sorumlulukları
Yazar(lar) göndermiş olduğu çalışmaların özgün olduğundan emin olmalıdır.
Derginin yazım ve şekil kurallarını içeren sorumlulukların eksiksiz ve düzenli olarak dergiye ulaştırılması gerekmektedir.
Yayın için gönderilmiş çalışmaların gecikme, düzeltme veya diğer bir nedenle dergiden çekmek isteyen yazarlar bu durumu editöre bildirmelidir.
Dergiye gönderilen makaleye yönelik çıkar çatışmaları belirtilmeli ve nedeni açıklanmalıdır.
Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Değerlendirme sürecine alınmış olan makalede yazar ekleme yazar sırasını değiştirme ve yazar çıkarma gibi değişiklikler yapılmamalı ve teklif edilmemelidir.
Dergiye gönderilen makale yazarları belirlenen bu kurallara uygun davrandığından emin olmalıdır. Yazar(lar)ı ilgilendiren bütün etik kurallar eksiksiz olarak yerine getirilmelidir.
Toplumsal Politika Dergisi'ne makale başvurusu yapan yazar(lar)ın etik sorumlulukları:
Yazar(lar), başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini, aynı anda birden fazla makalesini Toplumsal Politika Dergisi'ne göndermemelidir.
Yazar(lar), Toplumsal Politika Dergisi'ne özgün makale göndermelidir.
Yazar(lar), makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde yollama (atıf) yapmalıdır.
Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.
Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.
Değerlendirme sürecinde yazar(lar)dan makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editörlere sunmalıdırlar.
Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma-çözümlemelerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.
Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmesi gerekir.
Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldığını; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı aday makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir. Ayrıca olgu sunumlarında aydınlatılmış olur/onam formunun alındığına ilişkin bilgiye makalede yer vermelidir.
Yazar(lar), veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır. Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir. Araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlar vb uygun gerçekleştirildiği bildirilmelidir.
Yazar(lar)dan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez. Bununla birlikte etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde de, etik kurul kararının gerekmediği, makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmelidir.
Etik Olmayan Davranışlar
a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak,
b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Tekrar yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
İNTİHAL RAPORU
Dergiye makale yüklenmeden önce iThenticate, Turnitin veya intihal.net programlarından biri üzerinden yazarlar tarafından İNTİHAL BENZERLİK RAPORU alınmalıdır. Bu rapor ayrı bir dosya halinde makalelerle birlikte gönderilecektir. Raporu eklenmeyen, bir kaynaktan benzerlik oranı %3'ü, toplam benzerlik oranı %20'yi aşan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır. İntihal raporunu makaleyi yükledikten sonra "ek dosya" kısmından yükleyebilirsiniz.
Toplumsal Politika Dergisi ücretlidir. Dergiye gönderilen çalışmaların yayımlanması için (çalışmanın kabul/ret şartına bağlı olmaksızın) ücret talep edilmektedir. Makale gönderim aşamasında alınan bu bedelden sonra makale değerlendirme sürecine alınır. Süreç sonunda makalenin “red” edilmesi halinde ise alınan ücret iade edilmez. Yazar bu durumu en başta kabul etmiş sayılır. Makale yayımı için talep edilen katkı payı 300 TL’dir.
Bu uygulama 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren başlamıştır.
Ücret ödemesi makale gönderiminin ardından istenir. Yazarın makalesini gönderdikten sonra söz konusu katkı payını aşağıda yer alan hesaba yatırması ve işlem dekontunu toplumsalpolitikadergi@gmail.com adresine göndermesi gerekmektedir.
Makale Ücreti Gönderimi için bilgiler:
Ecem ALTUN adına
TR160006400000114560144806 nolu iban hesabına (İş Bankası)
Açıklama kısmına yazar ya da yazarların isimlerinin yazılması yeterlidir.