BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2011, Cilt: 46 Sayı: 11, - , 01.03.2011

Öz

In 2005 a youth consultation and health center has been established by cooperation of nbsp; Turkish Ministry of Health UNFPA and UNİCEF nbsp; Two doctors 2 psychologists and 1 dietician is serving in our center In this center we serve for diagnosis and treatment of adolescents and when needed nbsp; reference to other institutions Consultation on nbsp; physical sexual development psycho social development personal hygiene nutrition physical exercise smoking and alcohol use secure behaviors secure sexual life and psychological problems is also given nbsp; Adolescents generally apply to the center for reasons like conflict with parents low academic performance aggression being overweight computer addiction conflict with siblings and being short As a result of our experience we think that in order to develop adolescent health services all nbsp; health centers should be organized as ldquo;youth friendly rdquo; Turk Arch Ped nbsp; 2011; 46 Suppl: 135 7

P2 MENİNKS YIRTIĞINA BAĞLI OTONOM HİPOGLİSEMİ

Yıl 2011, Cilt: 46 Sayı: 11, - , 01.03.2011

Öz

Cinsel istismar çocuk istismarı olgularında saptanması en zor olan ve dolayısıyla en gizli kalan tiplerden biridir Özellikle çocuk ve ergenler üzerindeki travmatik etkileri ve sürekli olarak artan vaka sayıları nedeniyle çocukta cinsel istismar bütün toplumu etkileyen bir problem olmaktadır Bu araştırma cinsel istismara maruz kalmış ve kalmamış ergenlerin depresyon kaygı ve benlik algısı düzeylerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır Araştırma grubu olarak İstanbul rsquo;un Yenibosna ilçesindeki Adli Tıp Kurumu rsquo;na cinsel istismara maruz kalma nedeniyle başvuran 15 24 yaş aralığındaki 46 rsquo;sı kız 4 rsquo;ü erkek olan 50 ergen karşılaştırma grubu olarak ise İstanbul rsquo;un Maltepe ilçesinde çeşitli hizmet sektörlerinde çalışan cinsel istismara uğramamış 42 rsquo;si kız 8 rsquo;i erkek olan 50 ergen seçilmiştir Çalışmaya katılan adolesanlara sosyo demografik değişkenlerini öğrenmek için Kişisel Bilgi Formu depresyon belirti düzeyini ölçmek için Beck Depresyon Envanteri anksiyete belirti düzeyini ölçmek için Beck Anksiyete Envanteri ve benlik algısını değerlendiren Sosyal Karşılaştırma Ölçeği uygulanmıştır Veri toplama araçları ile elde edilen araştırma bilgilerini değerlendirilebilmesi için SPSS 15 paket programı kullanılmıştır Verilerin analizi için betimleyici istatistikler yanı sıra İki Örneklem İçin Ki Kare Testi Tek Örneklem için ise Ki kare Testi ve Bağımsız Örneklemler İçin T Testi kullanılmıştır Araştırmanın sonuçlarına göre cinsel istismara maruz kalan ergenlerin Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Envanterinden aldığı puanlar cinsel istismara maruz kalmamış ergenlere göre daha yüksektir ancak cinsel istismara maruz kalan ergenlerin Sosyal Karşılaştırma Ölçeğinden aldıkları puanlar ise cinsel istismara maruz kalmamış ergenlere göre daha düşüktür Depresyon anksiyete ve benlik algısı düzeyi bakımından iki grup arasındaki farkın anlamlı olduğu tespit edilmiştir Cinsel istismar uzun ve kısa vadede yol açtığı zararlı etkiler nedeniyle hem mağduru ve ailesi hem de eylemin nitelikleri bakımından çok yönlü olarak ele alınması gereken bir problemdir Özellikle risk etkenlerinin anlaşılabilmesi ve soruna bir çözüm bulunabilmesi için Türkiye rsquo;de çocukta cinsel istismarı konusu ile ilgili çalışmaların arttırılmasına ihtiyaç vardır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Sözel Bildiriler
Yazarlar

Hasan Önal Bu kişi benim

Sait Albayram Bu kişi benim

Ahmet Aydın Bu kişi benim

Erdoğan Soyucen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 46 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA Önal, H., Albayram, S., Aydın, A., Soyucen, E. (2011). P2 MENİNKS YIRTIĞINA BAĞLI OTONOM HİPOGLİSEMİ. Türk Pediatri Arşivi, 46(11).
AMA Önal H, Albayram S, Aydın A, Soyucen E. P2 MENİNKS YIRTIĞINA BAĞLI OTONOM HİPOGLİSEMİ. Türk Pediatri Arşivi. Mart 2011;46(11).
Chicago Önal, Hasan, Sait Albayram, Ahmet Aydın, ve Erdoğan Soyucen. “P2 MENİNKS YIRTIĞINA BAĞLI OTONOM HİPOGLİSEMİ”. Türk Pediatri Arşivi 46, sy. 11 (Mart 2011).
EndNote Önal H, Albayram S, Aydın A, Soyucen E (01 Mart 2011) P2 MENİNKS YIRTIĞINA BAĞLI OTONOM HİPOGLİSEMİ. Türk Pediatri Arşivi 46 11
IEEE H. Önal, S. Albayram, A. Aydın, ve E. Soyucen, “P2 MENİNKS YIRTIĞINA BAĞLI OTONOM HİPOGLİSEMİ”, Türk Pediatri Arşivi, c. 46, sy. 11, 2011.
ISNAD Önal, Hasan vd. “P2 MENİNKS YIRTIĞINA BAĞLI OTONOM HİPOGLİSEMİ”. Türk Pediatri Arşivi 46/11 (Mart 2011).
JAMA Önal H, Albayram S, Aydın A, Soyucen E. P2 MENİNKS YIRTIĞINA BAĞLI OTONOM HİPOGLİSEMİ. Türk Pediatri Arşivi. 2011;46.
MLA Önal, Hasan vd. “P2 MENİNKS YIRTIĞINA BAĞLI OTONOM HİPOGLİSEMİ”. Türk Pediatri Arşivi, c. 46, sy. 11, 2011.
Vancouver Önal H, Albayram S, Aydın A, Soyucen E. P2 MENİNKS YIRTIĞINA BAĞLI OTONOM HİPOGLİSEMİ. Türk Pediatri Arşivi. 2011;46(11).