OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE UYGULANAN FARKLI YAKLAŞIMLAR HAKKINDAKİ BİLİŞSEL HARİTALARI
Öz
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitimi şekillendiren düşünürler ve onların temsil ettiği yaklaşımlar hakkındaki görüşlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim çalışması kullanılmıştır. Araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin görüşlerini yansıtmak amacıyla bilişsel harita yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya Edirne il merkezinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığına bağlı anaokullarında görev yapmakta olan gönüllü 20 okul öncesi öğretmeni katılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilmiş yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formundan elde edilen veriler katılımcıların bilişsel haritalarını oluşturmak üzere analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitimi şekillendiren düşünürler hakkında en çok Froebel ve Montessori hakkında bilgi sahibi oldukları, okul öncesi öğretmenlerinin en çok Montessori Yaklaşımı hakkında bilgi sahibi oldukları ve sınıf içi etkinliklerinde daha çok Montessori, Reggio Emillia ve High Scope Yaklaşımları’ndan yararlandıkları tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aral, N., Kandır, A. & Can-Yaşar, M. (2011). Okul Öncesi Eğitim ve Okul Öncesi Eğitim Programı, İstanbul: Ya-Pa.
- Aslan, D. (2005). Okul Öncesi Eğitimde Reggio Emilia Yaklaşımı. Çukurova Üniversitesi Enstitü Dergisi, 14 (1), 75-84.
- Bayhan, P. & Bencik, S. (2008). Erken Çocukluk Dönemi Programlarından Waldorf Yaklaşımına Genel Bir Bakış. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 15-25.
- Bilbay, A. & Karakaş, H. (2013). Okul Öncesi Eğitimde Reggio Emilia Yaklaşımı. In Internatıonal Symposıum On Changes And New Trends In Educatıon (p. 365).
- Çelik, M. (2013). Öğrenme Çocuk İle Büyür: Erken Çocukluk Eğitiminde Waldorf Yaklaşımı. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(2), 39-51.
- Ekici, F. Y. (2015). Okul Öncesi Eğitimde Uygulanan Çocuk Merkezli Yaklaşımların Kuramsal Temel, Eğitim Ortamı ve Öğretmenin Rolü Açısından Karşılaştırılması. The Journal of Academic Social Science, 3(12), 192-212.
- Gökmen, A. H., Deveci, H., Bingöl, K., Bekir, H., Temel, Z. F. & Kanat, K. (2016). Okul Öncesi Öğretmenlerinin High/Scope Yaklaşımı İnançları ile Öz yeterlik İnançları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 24(5), 2481-2500.
- Güler, D. & Öztürk, F. (2003). Türkiye’de Okul Öncesi Eğitime Öğretmen Yetiştiren İlk Program ve Eğitimsel Uygulamaların Tarihsel Analizi. Eğitim Bilimleri ve Uygulama Dergisi, 2 (4), 261-275.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Rengin Zembat
0000-0002-2377-8910
Türkiye
Gülşah Günşen
*
0000-0002-6882-5645
Türkiye
Feride Gök Çolak
Bu kişi benim
0000-0001-5196-9178
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
10 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi
17 Nisan 2018
Kabul Tarihi
27 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 21 Sayı: 0
Cited By
Okul Öncesi Eğitim Programı İle İlgili Dergipark’ta Yayımlanan Makalelerin İncelenmesi: 2013-2020
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.26466/opus.866620Montessori Method in Early Childhood Education: A Systematic Review
Cukurova University Faculty of Education Journal
https://doi.org/10.14812/cuefd.873573BİR OKUL ÖNCESİ KURUMUNDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ATÖLYE GÜNLERİ UYGULAMASINDA ÇOCUKLARIN, ÖĞRETMENLERİN VE OKUL YÖNETİCİLERİNİN YAŞANTI VE DENEYİMLERİ
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.35379/cusosbil.907614Reggio Emilia İlhamlı Okullarda Öğretmen Olmak
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17679/inuefd.1079298Okul Öncesi Eğitimde Uygulanan Farklı Eğitim Modelleri ve Yaklaşımlar Üzerine Okul Öncesi Öğretmen Görüşlerinin Değerlendirilmesi
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.19171/uefad.1399950