Etik İlkeler ve Yayın Politikası

1. Genel  İlkeler ve Etik Dışı Uygulama Beyanı
• Troia Tıp Dergisi yayın süreci, bilimsel yöntemlere dayanan bilginin tarafsız bir biçimde üretilmesi, geliştirilmesi, sunulması ve uluslararası düzeyde paylaşılmasını esas alır. Dergimiz yansız olarak bilimsel yöntemlerin uygulanmasını esas alan yayın politikası gereğince hakemli dergi özelliğinde yapılandırılmış açık erişimli bir dergidir. Editörler, hakemler, yazarlar ve tüm paydaşları tarafından etik ilkelere uygun bilimsel üretimin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.
• Etik görev ve sorumluluklar oluşturulurken açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır. Yine COPE Dergi Editörleri için İyi Uygulama Kılavuzları ve Davranış Kuralları (COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors) tüm editörlerler ve bilimsel kurul tarafından benimsenmiştir. Dergimizin editöryel ve yayın süreçleri International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME), Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) organizasyonlarının kılavuzlarına uygun olarak biçimlendirilmiştir. Derginin editöryal ve yayın süreçleri, Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (doaj.org/bestpractice) ilkelerine uygun olarak yürütülmektedir.
• Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yayın Kurulu, dergimize gönderilen çalışmalar hakkındaki intihal, atıf manipülasyonu ve veri sahteciliği iddia ve şüpheleri karsısında COPE kurallarına uygun olarak hareket edecektir. Eğer makalede daha önce yayınlanan makalelerden alıntı varsa, makalenin yazarı yayın hakkı sahibi ve yazarlarından yazılı onay almak ve bunu makalesinde belirtmek zorundadır. Alınan onay belgesi makaleyle beraber editörlüğümüze gönderilmelidir.
• Makaleler, intihal ve etik olmayan durumların belirlenmesi için iThenticate programı kullanılarak dergi tarafından taranır. İntihallere yol açan makaleler derhal reddedilecektir.
• Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.
• Yazarlar, dergi editörleriyle iletişime geçerek makalesini geri çekmek istediğini belirten bir dilekçe ile hakem süreci başlatılmamış makalelerini geri çekebilirler. Yayın kurulu tarafından çalışmaların geri çekme isteği onaylanmadığı sürece yazarlar makalelerini başka bir dergiye değerlendirmek üzere gönderemezler. • Derginin yayın sürecinin herhangi bir aşamasında veya makale yayınlandıktan sonra hiçbir yazardan değerlendirme ve basım ücreti veya bağış talep edilemez.Yayın Etik ve Araştırma Suistimali Politikası
Troia Tıp dergisi araştırma yayınında en yüksek etik standartların korunmasına yönelik bir taahhütte bulunmaktadır. Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) ilkelerine ve yönergelerine uymaktayız ve tüm yazarlardan, hakemlerden ve editoryal kadrodan aynı şekilde davranmalarını beklemekteyiz.

Yayın Etiği ve Araştırma Suistimal Politikası
Troia Tıp dergisi, araştırmaların yayınlanmasında en yüksek etik standartları korumaya kararlıdır. Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) ilke ve yönergelerine uyuyoruz ve tüm yazarların, hakemlerin ve editör personelinin de aynısını yapmasını bekliyoruz.
Etik Olmayan Davranış: Etik olmayan davranışlar kabul edilemez ve Troia Tıp Dergisi intihale, veri uydurmaya, görüntü manipülasyonuna, yazarlığın suiistimal edilmesine veya diğer herhangi bir aldatmacaya tolerans göstermez.

Araştırma Suiistimalinin Önlenmesi: Editörler ve yayıncılar, intihal, alıntı manipülasyonu ve veri tahrifatı/uydurma dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere araştırma suiistimallerinin meydana geldiği makalelerin tespit edilmesi ve yayınlanmasını önlemek için makul adımları atacaktır.
Araştırma Suiistimallerine Tolerans Yok: Troia Tıp Dergisi veya editörleri hiçbir surette bu tür suiistimalleri teşvik etmeyecek veya bilerek izin vermeyecektir. Troia Tıp dergisi yayıncılarının veya editörlerinin, Troia Tıp dergisinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suiistimali iddiasından haberdar edilmesi durumunda, yayıncı veya editör COPE kılavuzlarına veya eşdeğer politikalara göre uygun eylemi gerçekleştirecektir.
İddiaların Raporlanması ve Ele Alınması: Araştırma suistimalinin gerçekleştiğine inanan herkes, şüphelenilen suiistimal hakkında detaylı bilgi almak üzere Troia Tıp Dergisi baş editörüyle iletişime geçmelidir. Tüm iddialar ciddiye alınacak ve gizli tutulacaktır. COPE yönergelerine veya eşdeğer politikalara uygun olarak uygun eylemler gerçekleştirilecektir. Etik olmayan davranışın tespit edilmesi üzerine editörler COPE yönergelerini veya eşdeğer politikaları izleyecektir ve eylemler şunları içerebilir:
Makalenin geri çekilmesi
Kurumsal yetkililere bildirim
Etik ihlalin niteliğini ayrıntılarıyla anlatan yayınlanmış bir beyan
Yazarların gelecekte Troia Tıp Dergisi'nde yayın yapmasının engellenmesi.

Şikayetler ve İtirazların Ele Alınışı
Makalelerle ilgili şikayetler veya itirazlar Baş Editöre yönlendirilmelidir. Dergi, şikayetler ve itirazlar konusunda COPE'nin belirttiği yönergeleri izlemektedir.
Çıkar Çatışması Üzerine Politikalar
Tüm yazarlar, çalışmalarını etkileyebilecek mali ve kişisel ilişkileri açıklamalıdır. Dergi, ek bilgi talep edebilir veya açıklamaları yayınlanan makalenin yanında yayınlayabilir.

Etik Komite Üzerine Politika
İnsan veya hayvan denekleri ile yapılan tüm çalışmalar için uygun bir etik komiteden etik onayı gereklidir. Dergi, bu etik standartları karşılamayan herhangi bir gönderiyi reddetme hakkını saklı tutar.
Fikri Mülkiyet Üzerine Politika
Troia Tıp dergisinde yayınlanan tüm makaleler telif hakkı ile korunmaktadır ve bu haklar yazarlara aittir. Makaleler, Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY-ND 4.0) altında yayınlanır, bu da eserin en geniş şekilde yayılmasını ve yazarlara uygun atıfta bulunulmasını sağlar.
Yayın Sonrası Tartışma ve Düzeltmeler için Seçenekler
Yayın sonrası yorumlar Baş Editöre gönderilebilir. Eğer düzeltmeler veya geri çekmeler gerekli görülürse, bunlar COPE yönergelerine uygun olarak yayınlanacaktır.

Erişilebilirlik ve Açık Erişim Politikası
Dergi ve Makale Erişilebilirliği: Troia Tıp dergisi, araştırmaları akademisyenlere, uzmanlara ve genel kamuoyuna ücretsiz olarak sunmaya tamamen bağlıdır. Dergimizde yayınlanan tüm makaleler:
Tamamen açık erişimlidir: Yayımlandığı anda çevrimiçi olarak ücretsiz erişilebilir
Abonelik veya kayıt gerekmez: Okuyucular web sitemizdeki tüm makalelere abonelik veya kayıt olmaksızın erişebilirler
Yazarlar ve Okuyucular için Maliyet: Troia Tıp dergisi, yazarlar için de okuyucular için de tamamen ücretsiz bir dergidir. Yazarlardan herhangi bir gönderim ücreti, yayımlama ücreti veya diğer maliyetler alınmamaktadır. Okuyucular da içeriğimize erişmek için herhangi bir ücret ödemek zorunda değildir.

Veri Paylaşımı ve Yeniden Üretilebilirlik Üzerine Politikalar
Yazarlar, FAIR veri ilkelerine uygun bir şekilde araştırma verilerini ve yöntemlerini paylaşmaya teşvik edilir. Uygunsa, veri setleri uygun bir kamuya açık depoda yer almalıdır.

Troia Medical Journal, yazarların çalışmalarının versiyonlarını kendi seçtikleri kurumsal veya diğer depolarda saklamalarına izin veren açık bir depolama politikasına sahiptir. Dergimizin bu politikası, yazarların yayınlanan çalışmalarını arşivlemelerine ve geniş erişim sağlamalarına olanak tanımak amacıyla tasarlanmıştır. Bu politika, şeffaflık ve bilimsel bilginin serbest dolaşımını teşvik etmektedir. Yazarlar, makalelerinin kabul edilen son versiyonunu (post-print) veya yayımlanmış versiyonunu (publisher's version) kurumsal veya konuyla ilgili depolarda arşivleyebilirler. Politikamız, yazarlara çalışmalarını geniş bir kitleye ulaştırma konusunda esneklik sağlar ve bilimsel topluluğun ihtiyaçlarını karşılamak üzere düzenlenmiştir. 
Elektronik Yedekleme ve İçerik Koruma Politikası
Dergi Sürekliliği Planı
: Troia Tıp dergisinin yayımlamayı durdurma ihtimaline karşın, yayımlanmış tüm makalelerin uzun vadeli korunması ve erişilebilirliği için önlemler almıştır.
Elektronik Yedekleme: Tüm içerik, veri kaybını önlemek için birden fazla sunucuda güvenli bir şekilde yedeklenmektedir.
İçerik Koruma ve Kamu Erişimi: Uzun vadeli içerik korunması için Dergipark ile ortaklık kurulmuştur. Dergi artık yayımlanmıyorsa, arşivlenmiş içerik bu platform aracılığıyla kamuoyuna açık olacaktır.

Gelir Kaynakları ve İş Modeli
Troia Medical Journal, gelir kaynakları ve iş modeli de dahil olmak üzere faaliyetlerinde tam şeffaflığı korur.
Kurumsal Destek: Troia Tıp Dergisi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı bir dergidir. Faaliyetlerimiz yalnızca üniversitenin kurumsal desteğiyle finanse edilmektedir.
Editoryal Bağımsızlık: Tek finansman kaynağımızın editoryal karar alma sürecimizi etkilemediğini vurgulamak istiyoruz. Başvurular tamamen akademik başarı ve kapsamımızla uygunluk esas alınarak değerlendirilir.
Yazarlara ve Okuyuculara Açık Erişim ve Maliyetler: Troia Tıp Dergisi tamamen açık erişimli ve ücretsiz bir dergidir. Yazarlardan gönderim veya yayınlama için herhangi bir ücret alınmaz. Aynı şekilde, tüm makalelere herhangi bir abonelik ücreti olmadan herkes ücretsiz olarak erişebilir.

Reklam Politikası
Reklam yok
: Troia Tıp dergisi şu anda veya öngörülebilir gelecekte herhangi bir reklam biçimini kabul etmeyi planlamıyor.

Doğrudan Pazarlama Politikası
Etik ve Hedefli Pazarlama: Troia Tıp Dergisi adına yürütülen her türlü doğrudan pazarlama çalışması, hedefi iyi belirlenmiş, uygun ve göze çarpmayan olmayı amaçlamaktadır. Dergimize katkıda bulunmaktan veya dergimizi okumaktan gerçekten fayda sağlayacak profesyoneller, akademisyenler ve diğer bireylerle bağlantı kurmaya çalışıyoruz.
Doğru Bilgi: Troia tıp dergisi ve yayıncısı hakkında tüm pazarlama faaliyetlerinde sunulan bilgiler, potansiyel yazarları, hakemleri veya okuyucuları yanıltmamak amacıyla doğru ve şeffaf olacaktır.
Makalelerin Talep Edilmesi: Makaleleri talep ederken derginin editoryal süreçleri, kapsamı ve ilgili ücretler hakkında tam ve doğru bilgiler sunacağız ve potansiyel yazarların, çalışmalarını nereye gönderecekleri konusunda bilinçli bir karar vermeleri için gereken tüm bilgilere sahip olmalarını sağlayacağız.

2. Telif ve Lisanslama Modeli
Troia Tıp Dergisi, makalenin ilk gönderimi sırasında Telif Hakkı Sözleşme ve Yazar Onay Formunun imzalanarak makale ile birlikte derginin çevrimiçi değerlendirme sistemine yüklenmesini zorunlu tutar. Yazarlar, telif sözleşmesi ve yazar katkı formunu imzalayarak, makalenin Troia Tıp Dergisi tarafından yayınlanmak üzere kabul edilmesi durumunda Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY-ND 4.0) ile lisanslanacağını kabul eder.
Söz konusu lisans, üçüncü taraflarların içeriği uygun şekilde atıf vermek koşuluyla ticari amaçlar dahil paylaşımına izin vermektedir.
Paylaşım durumunda uygun referans vermeli ve lisansa bağlantı sağlanmalıdır. Bunları uygun bir şekilde yerine getirebilirsiniz fakat  bu durum lisans sahibinin sizi ve kullanım şeklinizi onayladığını göstermez. Eğer materyali değiştirdiniz ya da materyalin üzerine başka şeyler eklediyseniz, bu lisans ile değiştirilmiş materyali dağıtamazsınız.

Veri havuzu kullanım İzinleri
Yazarların, makalelerinin son kabul edilen versiyonunu veya yayınlanmış versiyonunu aşağıdaki koşullara tabi olarak üçüncü taraf veri havuzlarında yayınlamalarına izin verilir:
Atıf: Yazarlar makaleye uygun şekilde atıfta bulunmalı ve Troia Tıp dergisinde yayınlanan makaleye bir atıf sağlamalıdır.
Türev Olmaması: Makale değiştirilemez, dönüştürülemez veya üzerine yeniden düzenlenemez.
Ticari Kullanım: Ürün ticari amaçlarla kullanılabilir.

Ambargo dönemi
Makalenin son kabul edilmiş veya yayınlanmış versiyonlarının yayınlanması için herhangi bir ambargo süresi yoktur.

Alıntı Gereksinimleri
Üçüncü taraf veri havuzlarında yayın yaparken yazarların aşağıdaki alıntıyı eklemeleri gerekir:
[Yazar(lar)], "[Makalenin Başlığı]", [Troia Tıp Dergisi], [Cilt ve Sayı], [Yıl], [DOI].

Güncellemeler ve Düzeltmeler
Düzeltme veya geri çekilme durumunda, yazarların makaleyi Troia Tıp Dergisi'nde yapılan değişiklikleri yansıtacak şekilde üçüncü taraf veri havuzlarında güncellemeleri gerekmektedir.

Kullanıcı hakları
Makalelere üçüncü taraf veri havuzlarından erişen kullanıcılar, makaleyi okuma, indirme ve paylaşma hakkına sahiptir ancak değiştiremezler.

3. Yayıncının Etik Sorumlukları
• Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
• Troia Tıp Dergisi’nde yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.
• Editörlere ilişkin her türlü bilimsel suiistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.
• Makalelerde düzeltme veya dizgi hatalarının düzeltilmesini gerektiren durumlar varsa düzeltmeler numaralanmış bir sayfada ve içindekiler sayfasında yer alır. Orijinal alıntıları içerir; orijinal makale ile bağıntılı (çevrimiçi ise benzer şekilde) olur.
• Yayınlanmış bir makalede bilimsel dolandırıcılık varsa dergi bir geri çekme yazısı yayımlamalıdır. Geri çekmeye alternatif olarak editör, çalışmanın oluşumu ve bütünlüğünün görünümü hakkında kaygı ifadesi yayımlamayı tercih edebilir. Geri çekme veya kaygı ifadesi, çevrimiçi sürümünün yanı sıra derginin belirgin bir bölümünde numaralanmış bir sayfada yer alır, içindekiler sayfasında sıralanır ve girişinde orijinal makalenin başlığını içerir. Geri çekme metninde, makalenin geri çekilme nedeni açıklanır.
• Yazarın ve editörün izni olmadan hakemlerin gözden geçirmeleri basılamaz ve açıklanamaz.
• Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.
• Troia Tıp Dergisi içeriğinde editör, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir durum veya içerikle karşılaşılması durumunda, bu durum derginin e-posta adresine bildirilmelidir.

4. Editörlerin Etik Sorumlukları
Yayın Kurulu’nu, dergi için herhangi bir çıkar gözetmeksizin çalışmayı taahhüt etmiş olan bilimsel rüştünü ispat etmiş akademisyenler oluşturur. Yayın Kurulu üyeleri, sağlık bilimlerinin bilim dalları gözetilerek süre gözetmeksizin görevlendirilir. Baş Editör veya Yayın Kurulu makalenin alanına göre, gerekli olduğunda Yayın Kurulu üyesi olmayan akademisyenlere de alan editörü veya yardımcı editör olarak incelemesi için makale gönderebilir.
4.1. Genel görev ve sorumluluklar
Editörler Troia Tıp Dergisi'nde yayınlanan her yayından sorumlu olmaları bağlamında aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:
• Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarf etme,
• Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,
• Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
• Düşünce özgürlüğünü destekleme,
• Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,
• Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
• Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.
Bu ilkeler altında:
• Editörler, Troia Tıp Dergisi’ne gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler editörlerdir.
• Editörler; yazarlar, hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.
• Editör makalelerle ilgili bilgileri (makalenin alınması, içeriği, gözden geçirme sürecinin durumu, hakemlerin eleştirileri ya da varılan sonuç) yazarlar ya da hakemler dışında kimseyle paylaşmaz.
• Editörler kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.
• Editörler her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.
• Editörler değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.
• Editörler değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.
• Editörler olası suiistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikâyetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.
• Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.
• Editörler yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazarların haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.
• Dergide yayınlanan eserlere ilişkin ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemelidir.
• Eleştirilen çalışmaların yazarlarına cevap hakkı tanımalıdır.
• Olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları göz ardı etmemeli ya da dışlamamalıdır.
• Editörler yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.
• Editör değerlendirilmek üzere gönderilen bir makalenin öncelikle yayın etiğe uygunluğunu değerlendirir ve yazının bilimsel önemini, özgünlüğünü, bilimsel geçerliliğini ve konunun derginin alanına uygunluğunu inceleyerek, yazıyı alan editörlerine veya hakemlere iletir.
• Yazı hakkında olumsuz bir durum varlığında, değerlendirmeye almadan yazıyı ret etme veya yazara geri gönderme hakkını kullanabilir.
• Editör, konuya hâkim akademisyenler arasından hakem seçilmesinden, hakemlerin yazarlara ve yazarların kurumlarına kör kalmasından, hakem özellikle talep etmediği müddetçe yazarların hakemlere kör kalmasından sorumludur.
• Hakemlerin talep ettiği düzeltmelerin yazara açıklayıcı ve kibar bir dil ile sunulmasından sorumludur.
• Hakemlerin makale değerlendirme formu kapsamında hakem değerlendirmelerini veya özel (istatistiksel inceleme vb.) değerlendirilmelerin etik bir şekilde sürdürülmesinden ve makalelerin bilimsel olarak üst seviyelerde hazırlanmasında yazarlara katkı sağlamaktan sorumludur.
• Editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri topluma açık bir şekilde makaleleri tartışamazlar.
4.2. Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler
Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editöryel bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır. Editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncı ve dergi sahibinden bağımsızdır.
4.3. Yayın kurulu ile ilişkiler
• Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır.
• Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir.
• Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
• Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
• Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
• Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.
• Yayın kurulu ile belirli aralıklarla yayın politikalarının ve derginin gelişimi için toplantılar düzenlemelidir.
4.4. Hakemler ile ilişkiler
Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
• Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
• Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
• Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
• Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
• Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
• Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
• Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
• Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
• Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.
4.5. Yazarlar ile ilişkiler
Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
• Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
• Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece hakem değerlendirmesi aşamasına almalıdır.
• Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
• Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
• Kör hakemlik ve değerlendirme süreci mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
• Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.
4.6. Okuyucu ile ilişkiler
• Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir.
• Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel literatüre katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir.
• Editörler okuyuculardan gelebilecek geribildirimleri değerlendirmeye almalı ve açıklayıcı bilgilerle yanıt vermelidir.

5. Hakemlerin Etik Sorumlulukları
• Makale değerlendirme sürecinde kör hakemlik uygulaması gereğince hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramazlar.
• Değerlendirilen makale için önerilen düzeltme istemleri DergiPark yönetim sistemi üzerinden editörlere iletilir. Bu düzeltmeler makalenin olumlu ve olumsuz özelliklerini editöre sunacak şeklide hazırlanmalıdır.
• Hakemler atanmış olmalarına rağmen makale konusunda uzman değil iseler ilgili makaleyi değerlendirmeyi kabul etmemelidir.
• Hakemler değerlendirmeyi yansız ve gizlilik içinde yapmalıdır. Makale yayınlanmadan önce içeriğine yönelik olumlu veya olumsuz paylaşımlarda bulunmamalıdırlar.
• Eğer kendilerine gönderilen makalelerde yazar-yazar arasında veya yazar-hakem arasında bir çıkar çatışması olduğunu saptarlarsa bu durumu sadece editöre bildirmelidirler.
• Hakemler değerlendirmelerini yapıcı esaslar başta olmak üzere akademik görgü kuralları içerisinde yapmalıdırlar. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
• Hakemler yazıyı belirtilen süre içerisinde değerlendirmelidirler. Eğer hakem herhangi bir nedenden dolayı değerlendirme sürecinde gecikme yaşayacak ise bu aksaklığı editöre bildirmelidir.
• Hakemlerin, mükerrer yayın, intihal vb. gibi olası araştırma ve yayın etiği ihlalleri konusunda yorumda bulunmaları beklenir.
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır.
• Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
• İnceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmeli ya da editöre göndermelidirler. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
• Hakemlerin kendileri için makalelerin kopyalarını çıkarmalarına izin verilmez ve editörün izni olmadan makaleleri başkasına veremezler.

6. Yazarların Etik Sorumlulukları

Yazarlık Kriterleri
Katkılar
Yazar olarak listelenebilmek için kişilerin aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekir:
- Konsept ve tasarıma veya veri toplamaya veya veri analizi ve yorumlamaya önemli katkı.
-Makalenin taslağını hazırlamak veya entelektüel içerik açısından eleştirel olarak revize etmek.
-Yayınlanacak versiyonun son onayı.
Teşekkür
Yazarlık kriterlerini karşılamayan katkıda bulunanlar teşekkür bölümünde listelenmelidir.
Sorumlu Yazar
Sorumlu yazar, tüm yazarların yazarlık kriterlerini karşılamasını ve hak eden hiçbir yazarın atlanmamasını sağlamaktan sorumludur. Ayrıca gönderim ve inceleme süreci boyunca iletişim noktası olarak görev yapacaklardır.

• Makalenin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
• Troia Tıp Dergisi’ne gönderilen makaleler başka bir dergide yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Eğer özet metin olarak Kongre veya toplantılarda sunuldu ise bu durum makale başvurusu esnasında açıkça belirtilmelidir. Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Troia Tıp Dergisi’ne gönderilemez.
• Yazarların gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazarların başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
• Dergide yayınlanması uygun bulunan tüm yazıların araştırma ve yayın etiğine uygun hazırlandığı, varsa sağlanan fonun kaynağının tanımlandığı, başka yerde yayımlanmadığı veya yayımlanmak üzere gönderilmediği, çalışmaya katılan tüm yazarlar tarafından yazının son halinin onaylandığı, yayımlanacak yazı ile ilgili telif haklarının dergiye devredildiği, tüm yazarların imzaları ile Yayın Hakkı Devir Formu’nda belirtilmesi gerekir.
• Makale yazarlarının tümü makalenin son halini okumuş olmalıdırlar. Yayın için gönderilmiş makalelerde Yayın Hakları Telif Formu’nu imzalamış olan her yazar etik ilkeler ile ilgili eşit sorumluluğa sahiptir.
• Yazarlar yapılan çalışmanın kendi çalışmaları olduğunu ve makalenin intihal içermediğini garanti etmelidirler. Gönderilen tüm yazılar, iThenticate gibi intihal tespit sistemlerinin yardımıyla değerlendirilecektir. Kaynaklar çıkarıldıktan sonra benzerlik oranı %20'nin altında olmalıdır.
• Yazarlar makalelerini dergi yazım kurallarına göre düzenlemiş olmalıdırlar.
• Yazarlardan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir. Böyle bir durumda yazarlar veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
• Yazarlar makalenin değerlendirme sürecinde katkı sağlayacaklarını umdukları hakemleri Editöre önerebilirler. Bu hakemlerin yazıya atanması editörlerin inisiyatifindedir. Önerilen hakemler ile herhangi bir iletişim veya çıkar ilişkisi içerisine girilmemelidir.
• Troia Tıp Dergisi’ne gönderilen makalelerdeki çalışmaların Helsinki İlkeler Deklarasyonu’na uygun olarak yapıldığı, kurumsal etik ve yasal izinlerin alındığı varsayılacaktır. Troia Tıp Dergisi bu konuda sorumluluk kabul etmez.
• İnsanlar üzerinde yapılan tüm çalışmalarda Gereç ve Yöntem bölümünde çalışmanın Helsinki İlkeler Deklarasyonu’na (https://www.wma.net/what-we-do/medical-ethics/declaration-of-helsinki/) uyularak gerçekleştirildiğine dair bir cümle yer almalıdır.
• Tüm bilim dallarında insanlar ve hayvanlar ile yapılan (materyal ve veriler dahil) araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede açıkça belirtilmelidir. İzinin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır. Editörün talep etmesi durumunda ayrıca da belgelendirilmelidir. Etik kurul onayı olmayan makaleler değerlendirmeye kabul edilmeyecektir ve her ne aşamada olursa olsun süreçten çıkarılacaktır.
• Çalışmaya dahil edilen tüm kişilere veya vasilerine Bilgilendirilmiş Onam Formu imzalatılmalı ve bu metin içinde belirtilmelidir.
• Olgu sunumlarında hastanın kimliğinin ortaya çıkmasına bakılmaksızın hastalardan bilgilendirilmiş olur (rıza) alınmalıdır.
• Olguların kimliklerini ifşa edecek bilgiler ve fotoğraflar bilimsel amaçlar açısından çok gerekli olmadıkça basılmazlar. Basılması gerektiğinde olgudan veya vasisinden yazılı onay alınmalıdır.
• Hayvanlar üzerinde yürütülmüş olan çalışmaların biyomedikal araştırmalarda deney hayvanlarının kullanımı ile ilgili yönergeye uyması gereklidir (WMA Statement on Animal Use in Biomedical Research). Çalışmada hayvan kullanılmış ise yazarlar, makalenin yöntemler bölümünde Guide for the Care and Use of Laboratory Animals prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını ve kurumlarının etik kurullarından onay aldıklarını belirtmek zorundadırlar.
• Yazarlar makaleye bilimsel katkılarını açıkça beyan etmelidirler. Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Bu bağlamda yazar yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilmelidir.
• Çok merkezli çalışmalarda grubun tüm üyelerinin yukarıda belirtilen şartları karşılaması gereklidir. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Tüm yazarlar yazar sıralamasını Yayın Hakları Telif Formu’nda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar. Yazarların tümünün ismi başvuru belgelerinde yer almalıdır.
• Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler Teşekkür kısmında sıralanmalıdır.
• Çalışmanın içeriğine entelektüel katkı sağlamayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
• Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.
• Tüm çalışmalarda çıkar çatışması teşkil edebilecek durumlar ve ilişkiler açıklanmalıdır.
• Finansal ve materyal destekleri belirtilmelidir.
• Eğer makalede doğrudan veya dolaylı ticarî bağlantı veya çalışma için maddî destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kullanılan ticarî ürün, ilaç, ilaç firması vb. ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını veya varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu (konsültan, diğer anlaşmalar) bildirmek zorundadır.
• Yazarların yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle iş birliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

7. Çoklu Başvuru
Çoklu Gönderim
Başka bir dergi tarafından değerlendirilmekte olan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.
Başka bir dergide yayınlanmış bir yayınla esas itibarıyla aynı olan yazılar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Çıkar çatışması
Yazarlar çalışmalarını etkileyebilecek çıkar çatışmalarını beyan etmelidir.