1. Genel
• Dergi orijinal araştırma makalesi, olgu sunumu, derleme ve editöre mektup türünde yazılar yayınlamaktadır. Dergimiz Creative Commons Atıf-NoDerivatives 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-ND 4.0) ile açık erişime sahip olup, yazarlardan değerlendirme, yayın ve diğer herhangi bir işlem için ücret talep edilmemektedir.
• Dergiye yayınlanmak için gönderilen yazılar, iyi tanımlanmış bir sorunsala dayanmalı ve başlıklar bu sorunsalla uyumlu olmalıdır. Yararlanılan kaynaklar, çalışmanın kapsamını yansıtacak zenginlik ve yeterlikte olmalıdır.
2. Kullanılan Dil
• Dergi, Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul etmektedir. Tüm yazılarda özet ve makale başlığı her iki dilde hazırlanmalıdır.
• Yazım ve noktalamada Türk Dil Kurumu İmlâ Kılavuzunun en son baskısı esas alınır. Gönderilen yazılar dil ve anlatım açısından bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır.
• Yazılarda yazım kuralları bakımından gerekli görüldüğü takdirde, editörler ve/veya danışmanlar tarafından düzeltmeler yapılabilir.
3. Bilimsel ve Etik Kurallara Uygunluk
• Yazıların bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Bu hususta Etik İlkeler ve Yayın Politikası metninin Yazarın Etik Sorumlulukları bölümünde belirtilen açıklamalara uyulmalıdır.
• Ön değerlendirmede derginin yazım, etik ve yayın kurallarına uygun bulunmayan yazılar düzeltilmek üzere yazarlara iade edilebilir veya editör tarafından reddedilebilir.
• Yazıların biyoistatistik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazılarda “p” değerleri açık olarak verilmelidir (p=0.025; p=0.524 gibi). Gerekli görülen hallerde hakem süreci öncesinde veya sonrasında yazı istatistik editörü tarafından değerlendirilebilir. İstatistik yöntemin uygun olmadığına karar verildiğinde yazı hakem süreci öncesi veya sonrasında reddedilebilir.
4. Telif ve Lisanslama Modeli
• Troia Tıp Dergisi, makalenin ilk gönderimi sırasında Telif Hakkı Sözleşme ve Yazar Onay Formunun imzalanarak makale ile birlikte derginin çevrimiçi değerlendirme sistemine yüklenmesini zorunlu tutar. Yazarlar, telif sözleşmesi ve yazar katkı formunu imzalayarak, telif haklarını herhangi bir kısıtlama olmadan ellerinde tutarlar ve makalenin Troia Tıp Dergisi tarafından yayınlanmak üzere kabul edilmesi durumunda Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY-ND 4.0) ile lisanslanacağını kabul ederler. Söz konusu lisans, üçüncü taraflarların içeriği uygun şekilde atıf vermek koşuluyla ticari amaçlar dahil paylaşımına izin vermektedir.
Paylaşım durumunda uygun referans vermeli ve lisansa bağlantı sağlanmalıdır. Bunları uygun bir şekilde yerine getirebilirsiniz fakat bu durum lisans sahibinin sizi ve kullanım şeklinizi onayladığını göstermez. Eğer materyali değiştirdiniz ya da materyalin üzerine başka şeyler eklediyseniz, bu lisans ile değiştirilmiş materyali dağıtamazsınız.
• Yazılardaki düşünce ve öneriler tümüyle yazarların sorumluluğundadır.
• Yayımlanan yazılar için ücret ya da karşılık ödenmez.
Veri havuzu kullanım İzinleri
Yazarların, makalelerinin son kabul edilen versiyonunu veya yayınlanmış versiyonunu aşağıdaki koşullara tabi olarak üçüncü taraf veri havuzlarında yayınlamalarına izin verilir:
Atıf: Yazarlar makaleye uygun şekilde atıfta bulunmalı ve Troia Tıp dergisinde yayınlanan makaleye bir atıf sağlamalıdır.
Türev Olmaması: Makale değiştirilemez, dönüştürülemez veya üzerine yeniden düzenlenemez.
Ticari Kullanım: Ürün ticari amaçlarla kullanılabilir.
Ambargo dönemi
Makalenin son kabul edilmiş veya yayınlanmış versiyonlarının yayınlanması için herhangi bir ambargo süresi yoktur.
Alıntı Gereksinimleri
Üçüncü taraf veri havuzlarında yayın yaparken yazarların aşağıdaki alıntıyı eklemeleri gerekir:
[Yazar(lar)], "[Makalenin Başlığı]", [Troia Tıp Dergisi], [Cilt ve Sayı], [Yıl], [DOI].
Güncellemeler ve Düzeltmeler
Düzeltme veya geri çekilme durumunda, yazarların makaleyi Troia Tıp Dergisi'nde yapılan değişiklikleri yansıtacak şekilde üçüncü taraf veri havuzlarında güncellemeleri gerekmektedir.
Kullanıcı hakları
Makalelere üçüncü taraf veri havuzlarından erişen kullanıcılar, makaleyi okuma, indirme ve paylaşma hakkına sahiptir ancak değiştiremezler.
5. Formlar
Yazarların makaleyi yükleme aşamasında aşağıdakileri göndermeleri gerekmektedir:
· Telif Hakkı Sözleşmesi ve Yazarlık Onay Formu ve
· İlk gönderim sırasında ICMJE Potansiyel Çıkar Çatışması Bildirim Formu (katkıda bulunan tüm yazarlar tarafından doldurulmalıdır).
6. Aşağıdaki kategorilerde gönderilen çalışmaları kabul etmekteyiz:
Orijinal Araştırmalar
Derlemeler
Vaka Raporları
Editöre Mektuplar
İstisnalar
Aşağıdaki türdeki gönderimler yayınlanmak üzere değerlendirmeye alınmayacaktır:
Çoklu Gönderim: Birden fazla dergiye aynı anda gönderilen makalelerdir.
Gereksiz Yayınlar: Daha önce yayınlanmış çalışmalarla büyük ölçüde örtüşen yazılar.
Etik Hususlar: Uygun yazarlık atıfları ve çatışan çıkarların beyanları da dahil olmak üzere etik kurallara uymayan yazılar reddedilecektir.
Troia Medical Journal'a makale gönderen yazarlar, yukarıdaki kurallara ve yayının etik uygulamalarına uyduklarını onaylarlar.
7. Hakem Değerlendirme Süreci
Tanım ve Amaç
Troia Medical dergisinde hakem değerlendirmesi, gönderilen yazıların derginin editör kadrosunun bir parçası olmayan alanında uzman kişilerden tarafsız ve gizli değerlendirmelerinin alınması olarak anlaşılmaktadır. Hakem değerlendirmesinin amacı yayınlanan makalelerin akademik ve bilimsel kalitesini sağlamaktır.Yayınlanmak üzere gönderilen tüm yazılar özgünlük, metodoloji, önem, kalite, etik ve dergiye uygunluk açısından sıkı bir şekilde incelenir.
Makale gönderildikten sonra, ilk adım, yazı işleri sekreteri tarafından yapılan teknik bir incelemedir. Bu ilk adımda, derginin format gereksinimlerine uyulması ve formların doğru doldurulması dahil olmak üzere teknik değerlendirmeler yapılır. Teknik incelemeler genellikle makaleler gönderildikten sonraki birkaç gün içerisinde tamamlanır. Tüm makaleler plagiarism için rutin olarak taranır ve kaynaklar hariç %20'nin üzerinde benzerlik içeren makaleler ileri değerlendirmeye giremezler ve yazara geri gönderilirler.
Bu aşamadan sonra yazının özgünlüğü, metodolojisi, kalitesi, etik yapısı ve dergiye uygunluğu baş editör tarafından değerlendirilir. Bu aşamayı geçen yazılar alan editörlerine gönderilir ve hakemlik süreci başlar.
Troia Tıp Dergisine gönderilen tüm makaleler çift-kör hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir. Süreç boyunca hem hakem hem de yazar/yazarların kimlikleri birbirinden gizlenmektedir. Tarafsız değerlendirme sürecini sağlamak için her makale alanlarında uzman en az iki bağımsız hakem tarafından değerlendirilir. Hakemler arasında görüş ayrılığı olması veya editörün gerekli görmesi halinde başka hakemlerden daha fazla görüş alınabilir. Sürecin çift körlüğü ve bağımsızlığı her zaman korunur. Bütün makalelerin karar verme süreçlerinde nihai karar yetkisi baş editördedir.
Zaman aralığı
Troia Medical Journal, zamanında inceleme süreci için çabalarken, yayınlanan çalışmanın kalitesine ve bütünlüğüne hızdan daha fazla öncelik verir. Makalenin kabulünü veya hakem değerlendirmesi için belirli zaman dilimlerini garanti etmiyoruz.
8. Sayfaların Biçimlendirmesi
• Yazılar sadece elektronik olarak kabul edilmektedir. Yazılar Microsoft Word programında görülebilecek şekilde hazırlanmalıdır.
• Yazılarda otomatik biçimlendirme özellikleri (bölüm ve sayfa kesmeleri, alt ve üst bilgi, sayfa numarası, otomatik numaralandırma ve madde işaretleri, otomatik başlık biçimlendirme, kaynaklarda otomatik numaralandırma, vb.) kullanılmamalıdır.
• Gönderilen tüm yazılar A4 kağıt boyutunda, çift aralıklı, 12 punto Türkçe karakter desteği olan (Arial, Helvetica, Times New Roman, vb) bir font ile, sayfanın tüm kenarlarında en az 2.5 cm boşluk kalacak şekilde yazılmalıdır.
• Yazının içerisinde mutlaka bir başlıklandırma yapılmalıdır. Ana başlıklar numara verilmeden, koyu ve büyük harfle yazılmalıdır. Tüm başlıklar paragrafın ilk satırı ile aynı hizada olmalıdır.
• Yazılarda System International (SI) birimleri kullanılmalıdır. Kesirli sayılarda ayırıcı olarak nokta kullanılmalıdır.
9. Tablo ve Şekiller
• Tablolar ve şekiller orijinal olmalı, daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olmalıdır.
• Metin içerisinde tablo ve şekil (grafik, resim, fotoğraf, vb.) konmamalıdır. Metin içinde her tablo ve şekle mutlaka atıf yapılmalıdır. Tablo ve şekiller atıf sırasına göre Arap rakamlarıyla (1, 2, 3, vb.) numaralandırılmalıdır. Makale metninde kaynaklar bölümünden sonra ayrı bir sayfaya tablo başlıkları ve şekil açıklamaları, sırasına göre ayrı ayrı listelenerek yazılmalıdır.
• Tablolar ayrı birer Word dosyasında olacak şekilde hazırlanmalı ve ayrı dosyalar halinde dergi sistemine yüklenmelidir.
• Grafikler, resimler, çizimler, fotoğraflar, histopatolojik ve radyolojik görüntüler, akış diyagramları ve benzeri görsel öğelerin tamamı Şekil olarak isimlendirilmelidir.
• Şekiller JPEG formatında ve en az 300 dpi olmalıdır. Detaylar kolaylıkla seçilebilecek büyüklükte olmalı, basım için küçültüldüğünde veya büyültüldüğünde net seçilebilmelidir. Şekil içinde kullanılan yazıların fontları Times New Roman fontunda ve basım aşamasında küçültüldüğünde okunabilecek puntoda olmalıdır.
Tablo sayısı: Dergimizin okunabilirliğini ve erişilebilirliğini artırmak, makalelerimizin netliğini ve etkililiğini maksimize etmek amacıyla, yayınlanacak makalelerdeki tablo sayısını en fazla 6 ile sınırlama kararı alınmıştır. Bu karar, makalelerin daha odaklanmış ve anlaşılır olmasını sağlamak, aynı zamanda baskı ve dağıtım maliyetlerini optimize etmek için alınmıştır. Bu kısıtlama, araştırmanın bütünlüğünü veya kalitesini azaltmayı amaçlamamaktadır. Aksine, yazarlarımızı en önemli verileri seçmeye ve sunmaya teşvik etmeyi, gereksiz ayrıntılardan kaçınarak araştırmalarının özünü net bir şekilde ifade etmelerini hedeflemekteyiz. Yazarlarımızdan, tablolarını oluştururken bu kısıtlamayı göz önünde bulundurmalarını ve makalelerinin içeriğini en etkili şekilde sunacak verileri seçmelerini rica ediyoruz.
10. Başlık Sayfası ve Kapak Yazısı
• Gönderilen tüm makaleler bir başlık sayfası ve kapak yazısı ile birlikte sisteme yüklenmelidir.
• Başlık sayfasında Türkçe başlık, İngilizce başlık, Türkçe kısa başlık (en fazla 40 karakter) ve İngilizce kısa başlık (en fazla 40 karakter); basım sonrası görünecek sırada numaralanmış olarak yazar isimleri, yazarların çalıştıkları kurumların ismi ve bulunduğu kent, yazarların e-posta adresleri ve ORCID bilgileri; sorumlu yazarın ismi, adresi, e-posta adresi ve telefon numarası bulunmalıdır.
• Makale metni içinde yazarların isimleri ve kurumları kesinlikle yazılmamalıdır.
• Kapak yazısı editöre hitaben yazılmalı, gönderilen makalenin konusu ve önemi belirtilmeli, derginin Etik İlkeler ve Yayın Politikası metninde belirtilen hususlara uyulduğu açıkça beyan edilmelidir. Çıkar çatışması ve destekler burada açıklanmalıdır. Makalenin daha önce yayınlanmamış olduğu, yayınlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olduğu ve yazarların metnin son halini onayladıkları belirtilmelidir. Eğer makale daha önce herhangi bir toplantıda sunulduysa (poster, sözlü sunum, vb.) belirtilmeli ve toplantı detayları verilmelidir.
11. Yazı Türüne Göre Makale Metninin Biçimlendirilmesi
• Orijinal araştırma makaleleri özet (Türkçe ve İngilizce), anahtar kelimeler, giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, kaynaklar, tablo başlıkları ve şekil açıklamaları bölümlerinden oluşmalıdır. Özet; amaç, yöntem, bulgular ve sonuç bölümleri, abstract; objectives, methods, results ve conclusion bölümleri içerecek şekilde yapılandırılmış olmalıdır. Özet ve abstract’ın her biri 100-250 kelime ve içerik bakımından birbirinin aynı olmalıdır. Türkçe ve İngilizce 3-6 arası anahtar kelime sunulmalıdır. Metnin tamamı (Türkçe ve İngilizce özetler dahil, kaynaklar hariç) 5000 kelimeyi aşmamalıdır. Kaynaklar en fazla 40 adet olmalıdır.
• Olgu sunumları özet (Türkçe ve İngilizce), anahtar kelimeler, giriş, olgu(lar), tartışma, kaynaklar, tablo başlıkları ve şekil açıklamaları bölümlerinden oluşmalıdır. Özet ve abstract yapılandırılmamış olmalıdır. Özet ve abstract 100-250 kelime olmalıdır. Türkçe ve İngilizce 3-6 arası anahtar kelime sunulmalıdır. Metnin tamamı (Türkçe ve İngilizce özetler dahil, kaynaklar hariç) 3000 kelimeyi aşmamalıdır. Kaynaklar en fazla 20 adet olmalıdır.
• Derlemeler özet (Türkçe ve İngilizce), anahtar kelimeler, giriş, metne uygun başlıklar, tartışma, kaynaklar, tablo başlıkları ve şekil açıklamaları bölümlerinden oluşmalıdır. Özet ve abstract yapılandırılmamış olmalıdır. Özet ve abstract 100-250 kelime olmalıdır. Türkçe ve İngilizce 3-6 arası anahtar kelime sunulmalıdır. Metnin tamamı (Türkçe ve İngilizce özetler dahil, kaynaklar hariç) 7000 kelimeyi aşmamalıdır. Kaynak sayısında kısıtlama bulunmamaktadır.
• Yukarıdaki makale türlerinde metnin sonuna ve kaynaklardan önce bir teşekkür bölümü eklenebilir.
• Editöre mektup şu biçimlerde kabul edilir: i) Editör tarafından davet edilen yazılar, ii) Troia Medical Journal veya bir başka dergide yayınlanan makalenin analizi ve iii) alanında uzman araştırmacının dergi kapsamındaki güncel bir konu hakkında görüşlerini açıkladığı yazılar. Davetli yazılar (i) ve bir makalenin analizi için gönderilen yazılar (ii) editörün kararına göre hakem değerlendirmesi sürecine alınmadan yayınlanabilir. Alanında uzman araştırmacının görüşlerini içeren mektuplar (iii) tek yazarlı olabilir ve yazarın ele aldığı konuda uluslararası indekslerde sıralanan dergilerde yayınlanmış makalelerinin olması istenir. Yazar bu şartı kapak yazısında makalelerini kaynak göstererek karşıladığını göstermelidir. Mektuplar özet (Türkçe ve İngilizce), anahtar kelimeler, metin ve kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır. Özet ve abstract yapılandırılmamış olmalıdır ve en fazla 100 kelime içermelidir. Metnin tamamı (özet ve kaynaklar hariç) 1000 kelimeyi aşmamalıdır. Kaynaklar en fazla 10 adet olmalıdır. Bir başka makalenin analizi amacıyla gönderilen mektuplarda ilgili makalenin künyesi açıkça belirtilmiş olmalıdır.
12. Anahtar sözcükler
Anahtar Kelimeler: Özetten sonra 3-6 anahtar kelime eklenmelidir. İngilizce anahtar kelimeler “Tıbbi Konu Başlıkları (MESH)” (www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html) ile tutarlı olmalıdır. Türkçe anahtar kelimeler, MESH'deki terimlerin doğrudan çevirileri olmalı ve Türkiye Bilim Terimleri'nden (http://www.bilimterimleri.com) seçilmelidir.
13. Kaynaklar
• Kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur.
• Kullanılan kaynaklar Vancouver stiline (https://www.ucd.ie/t4cms/Guide72.pdf) göre yazılmalıdır. Cümlelerin sonunda köşeli parantez içinde rakamlarla belirtilmelidir.
• Kaynaklar bölümü yazının en son kısmında yer almalı ve atıflar yazıda geçiş sırasına göre sıralanmalıdır.
• Kaynaklar, yazarların soyadlarını ve adlarının baş harflerini, yazının başlığını, derginin adını, basım yılını, cilt numarasını, başlangıç ve bitiş sayfalarını içermelidir. Altıdan fazla yazarı olan yazılarda, ilk üç yazardan sonrası için 've ark.' veya 'et al.' ifadesi kullanılmalıdır. Kısaltmalar Index Medicus'a uygun olmalıdır.
Örnekler:
Dergide çıkan yazılar için kaynak yazım şekli:
Edremitlioğlu M, Oner G. The role of cholesterol on the pressure sensing ability of kidneys in rats. J Basic Clin Physiol Pharmacol 2003;14(4):345-58.
Stephane A. Management of congenital cholesteatoma with otoendoscopic surgery: Case report. Türkiye Klinikleri J Med Sci 2010;30(2):803-7.
*Türkiye'de yayınlanan dergilerin adları (PubMed'de indekslenenler hariç) tam olarak yazılmalıdır.
Sunumlar için kaynak yazım şekli:
Galloway AC, Ribakove GH, Miller JS, et al. Minimally invasive port-access valvular surgery: Initial clinical experience. Presented at the 70th Scientific Session of the American Heart Association; Nov 10-13, 1997; Orlando, FL. Circulation 1997;96:2845.
Kitap için kaynak yazım şekli:
Dieffenbach CW, Dveksler GS. PCR Primer, 2nd Edition. New York: Cold Spring Harbor Laboratory Press, 2003:107-8.
Kitaplardaki bölümler için kaynak yazım şekli:
Aşgün HF, Kırılmaz B, Şener A. Cardiovascular Tuberculosis. In: Şener A, Erdem H (Eds). Extrapulmonary Tuberculosis. Cham: Springer, 2019, pp: 155-73.
On-Line yazı için kaynak yazım şekli:
Ticari olmayan ve hükümetler ile ulusal ve uluslararası bilimsel kurul ve kuruluşların resmi internet sayfaları, erişim tarihi belirtilerek kaynak olarak gösterilebilir.
Kavuncu V, Evcik D. Physiotherapy in rheumatoid arthritis. http://www.medscape.com/ viewarticle/474880?src=search. Accessed on Oct 10, 2018.
Tezler için kaynak yazım şekli:
Yüksel P. Romatoid artritli hastalardan elde edilen kan örneklerine ozon uygulamasının DNA hasarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, 2017.
Bu eser Creative Commons Alıntı-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.