BibTex RIS Kaynak Göster

HORMON VE MEME

Yıl 2005, Cilt: 8 Sayı: 2, 37 - 53, 01.04.2005

Öz

Kadınlarda en sık görülen kanser olan meme kanserinin patofizyolojisi halen netleşmemiştir. Ama mevcut veriler meme kanserinin hormonal faktörlerle ilişkili olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle hormon tedavilerinin meme kanseriyle olan ilişkisi ve tedavi edilmiş meme kanserinde hormonal tedavilerin rolü uzun yıllardır araştırılmaktadır. Mevcut literatür her ne kadar tartışmalı olsa da oral kontraseptiflerin meme kanserine yol açtığını doğrudan gösteren bir kanıt yoktur. Ancak oral kontraseptifler bu konuda tamamen zararsız değildir. Menopoz sonrası uzun süreli kombine östrojen ve progesteron içeren hormon tedavilerinin meme kanseri riskini artırdığı ortaya konulmuştur. Histerektomize kadınlarda ise tek başına östrojen kullanımının riski arttırdığına dair veri yoktur. Bundan ötürü vazomotor semptomları olanlarda histerektomize değilse düşük dozda, kısa süreli tedaviler kullanılmalıdır. Tedavi edilmiş meme kanserli hastalarda menopozal semptomların tedavisi şarttır. Bu hastalarda hormon tedavisinin hastalığın rekürrensi ve mortalitesi açısından olumsuz bir etkisi olmadığı gösterilmiştir. Yine de semptomların kontrolü için hastalara öncelikle alternatif yöntemler sunulmalıdır.

Yıl 2005, Cilt: 8 Sayı: 2, 37 - 53, 01.04.2005

Öz

Breast cancer is the most common cancer in women, and to date the exact pathopyhsiology is not clear. However, current data reveal that breast cancer may be associated with hormonal factors. Therefore, the relationship between breast cancer and hormonal treatments, and the role of hormonal therapy in breast cancer survivors have been investigated for a long peirod. Although the literature has some controversies, there is no direct evidence showing the causative effect of oral contraceptives on breast cancer. However, oral contraceptives are not completely harmless. Longterm use of postmenopausal combined estrogen and progesteron therapy was shown to increase the risk of breast cancer. On the contrary, there is no clear-cut data showing the increased risk for only estrogen in hysterectomized patients. Therefore, in non-hysterectomized women with vasomotor symptoms, treatments with lower doses in shorter periods may be used. Menopausal symptoms should be treated in breast cancer survivors. In these patients, hormonal treatment does nor adversely affect the disease recurrence and mortality. Nevertheless, alternative methods should be offered as a first-line treatment.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA48HF84FH
Bölüm Derleme
Yazarlar

Mehmet Coşkun Salman Bu kişi benim

Murat Gültekin Bu kişi benim

Çağatay Taşkıran Bu kişi benim

Ali Ayhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2005
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Salman, M. C., Gültekin, M., Taşkıran, Ç., Ayhan, A. (2005). HORMON VE MEME. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 8(2), 37-53.
AMA Salman MC, Gültekin M, Taşkıran Ç, Ayhan A. HORMON VE MEME. TRSGO Dergisi. Nisan 2005;8(2):37-53.
Chicago Salman, Mehmet Coşkun, Murat Gültekin, Çağatay Taşkıran, ve Ali Ayhan. “HORMON VE MEME”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 8, sy. 2 (Nisan 2005): 37-53.
EndNote Salman MC, Gültekin M, Taşkıran Ç, Ayhan A (01 Nisan 2005) HORMON VE MEME. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 8 2 37–53.
IEEE M. C. Salman, M. Gültekin, Ç. Taşkıran, ve A. Ayhan, “HORMON VE MEME”, TRSGO Dergisi, c. 8, sy. 2, ss. 37–53, 2005.
ISNAD Salman, Mehmet Coşkun vd. “HORMON VE MEME”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 8/2 (Nisan 2005), 37-53.
JAMA Salman MC, Gültekin M, Taşkıran Ç, Ayhan A. HORMON VE MEME. TRSGO Dergisi. 2005;8:37–53.
MLA Salman, Mehmet Coşkun vd. “HORMON VE MEME”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 8, sy. 2, 2005, ss. 37-53.
Vancouver Salman MC, Gültekin M, Taşkıran Ç, Ayhan A. HORMON VE MEME. TRSGO Dergisi. 2005;8(2):37-53.