BibTex RIS Kaynak Göster

JİNEKOLOJİK TÜMÖRLERDE SAĞKALIM VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: DEJOG SERİSİ

Yıl 2006, Cilt: 9 Sayı: 3, 67 - 74, 01.07.2006

Öz

Amaç: Bu çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıları ve doğum bölümünde tanı almış jinekolojik kanserli hastalarda sağkalım oranlarının ve buna etki eden faktörlerin tespit edilmesini amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmada 1994 ile 2005 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEÜTF) Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde tanı alan 174 endometrium, 146 over ve 87 serviks kanserli hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların yaşı, tümörlerin grade, evre ve histolojik tipi, metastaz varlığı, lenf nodu diseksiyonu yapılmasına dair veriler kaydedilmiştir. Bu parametrelere göre her üç kanser türü için ayrı ayrı 5 yıllık sağkalım oranları hesaplanmıştır.Sonuçlar: Hastaların 5 yıllık sağkalım oranları serviks, over ve endometrium kanserleri için sırası ile %75.1, %51.6, %83.1dir.Her üç kanser tipi için de tümörün grade ve evresi, lenf nodu diseksiyonu yapılıp yapılmaması ve metastaz varlığı; ayrıca over ve endometrium kanserinde hastanın yaşı; endometrium kanserinde tümörün histolojik tipi 5 yıllık sağkalım üzerinde anlamlı etkisi bulunmuştur.Tartışma: Avrupa ve Amerika verileri ile kıyaslandığında nisbeten daha iyi sağkalım oranlarına sahip olmamızı yeni bir seri olmamıza, erken evre tanılarımızın daha fazla olmasına bağlıyoruz. Ancak hasta sayımızın sınırlı olması sebebiyle daha küçük gruplara ayıramadığımız için serviks kanserinde sağkalım üzerinde yaşın etkisini gösteremedik. Ayrıca serviks ve over kanserinde yer alan histolojik tip çeşitliliği nedeni ile histolojik tip ile sağkalım arasında anlamlı bir fark tespit etmedik.

JİNEKOLOJİK TÜMÖRLERDE SAĞKALIM VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: DEJOG SERİSİ

Yıl 2006, Cilt: 9 Sayı: 3, 67 - 74, 01.07.2006

Öz

Introduction: We aimed to evaluate the survival and the factors affecting survey of the patients with gynecologic malignancy in Gynecology Clinic of Dokuz Eylül University Medicine School.Method: Patients diagnosed with gynecologic malignancy in Gynecology Clinic of Dokuz Eylül University Medicine School between 1994 and 2005 included to study. Patients with endometrial (n=174), ovarian (n=146) and cervical (n=87) cancers examined retrospectively. Age, tumor characteristics (grade, stage, histological type), absence of metastasis and lymph node dissection recorded. Five years survival calculated for each cancer types. Results: Five years survival of patients with cervical, ovarian and endometrial cancers were 75.1%, 51.6% and 83.1%, respectively. Grade and stage of tumor, lymph node dissection, presence of metastasis has significant effect on survival in all cancer types; age on ovarian and endometrial cancer; histological type on endometrial cancer. Conclusion: We found better results than American and Europe literature. This may due to higher ratio of early stage patients in our series. Because of our cohort was small, we could not demonstrate effect of age on cervical cancer survival. Various histological types of cervical and ovarian cancer limited to evaluate the effect of histological type on survival.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA97DE33UD
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nur Buldanlı Bu kişi benim

Turhan Uslu Bu kişi benim

Uğur Saygılı Bu kişi benim

Erkan Çağlıyan Bu kişi benim

Selim Pırpanlar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2006
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Buldanlı, N., Uslu, T., Saygılı, U., Çağlıyan, E., vd. (2006). JİNEKOLOJİK TÜMÖRLERDE SAĞKALIM VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: DEJOG SERİSİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 9(3), 67-74.
AMA Buldanlı N, Uslu T, Saygılı U, Çağlıyan E, Pırpanlar S. JİNEKOLOJİK TÜMÖRLERDE SAĞKALIM VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: DEJOG SERİSİ. TRSGO Dergisi. Temmuz 2006;9(3):67-74.
Chicago Buldanlı, Nur, Turhan Uslu, Uğur Saygılı, Erkan Çağlıyan, ve Selim Pırpanlar. “JİNEKOLOJİK TÜMÖRLERDE SAĞKALIM VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: DEJOG SERİSİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 9, sy. 3 (Temmuz 2006): 67-74.
EndNote Buldanlı N, Uslu T, Saygılı U, Çağlıyan E, Pırpanlar S (01 Temmuz 2006) JİNEKOLOJİK TÜMÖRLERDE SAĞKALIM VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: DEJOG SERİSİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 9 3 67–74.
IEEE N. Buldanlı, T. Uslu, U. Saygılı, E. Çağlıyan, ve S. Pırpanlar, “JİNEKOLOJİK TÜMÖRLERDE SAĞKALIM VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: DEJOG SERİSİ”, TRSGO Dergisi, c. 9, sy. 3, ss. 67–74, 2006.
ISNAD Buldanlı, Nur vd. “JİNEKOLOJİK TÜMÖRLERDE SAĞKALIM VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: DEJOG SERİSİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 9/3 (Temmuz 2006), 67-74.
JAMA Buldanlı N, Uslu T, Saygılı U, Çağlıyan E, Pırpanlar S. JİNEKOLOJİK TÜMÖRLERDE SAĞKALIM VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: DEJOG SERİSİ. TRSGO Dergisi. 2006;9:67–74.
MLA Buldanlı, Nur vd. “JİNEKOLOJİK TÜMÖRLERDE SAĞKALIM VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: DEJOG SERİSİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 9, sy. 3, 2006, ss. 67-74.
Vancouver Buldanlı N, Uslu T, Saygılı U, Çağlıyan E, Pırpanlar S. JİNEKOLOJİK TÜMÖRLERDE SAĞKALIM VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: DEJOG SERİSİ. TRSGO Dergisi. 2006;9(3):67-74.