BibTex RIS Kaynak Göster

OVER KANSERİNİ TAKLİT EDEN PERİTONEAL VE GENİTAL TÜBERKÜLOZ

Yıl 2008, Cilt: 11 Sayı: 4, 87 - 92, 01.10.2008

Öz

Giriş: Peritoneal tüberküloz seyrek görülen bir jinekolojik problemdir ve genellikle pulmoner tüberküloza sekonderdir. Nadir görülmesinin yanında over kanseri ile benzer klinik ve laboratuvar bulgular gösteren peritoneal ve/veya genital tüberküloz olgularına sıklıkla over karsinomu tanısı konmaktadır. Bunun ötesinde, önceden tanısı konulmamış subklinik primer pulmoner enfeksiyonlar tüberkülozun akıldan çıkarılmasına ve gereksiz aşırı cerrahi yapılmasına neden olur. Materyal ve Metod: Bu çalışmada peritoneal ve/veya genital tüberkülozu olup genital maligniteler, en sık olarak da over kanseri ile çakışan klinik ve laboratuvar bulgular gösteren 15 hastalık bir olgu serisi sunulmaktadır. Sonuçlar: Hastalarda cerrahi gözlem öncesi primer ön tanı, genital malignite en çok da over kanseriydi. Laparoskopik eksplorasyon sadece bir hastada yapılırken kalanlarında laparotomi yapıldı. Hastaların ikisinde peritoneal tüberkülozla birlikte eş zamanlı tubal adenokarsinoma ve bir hastada da matür kistik teratom vardı. Bir diğer hastada da tüberküloz salpinjit yanında granüloza hücreli over tümörü vardı. Preoperatif klinik, görüntüleme bulguları ve CA125 düzeyleri over kanseri ayırıcı tanısında yardımcı olamadı. Eş zamanlı genital malignite olguları hariç bırakıldığında 2 hastada gereksiz olarak aşırı cerrahi uygulandı. Tartışma: Peritoneal ve genital tüberküloz over kanserini taklit edebildiğinden over karsinomu ayırıcı tanısında mutlaka düşünülmelidir. Aşırı cerrahi ve artmış morbiditeyi önlemek için dondurulmuş kesit analizleri gereksiz zorunludur.

Yıl 2008, Cilt: 11 Sayı: 4, 87 - 92, 01.10.2008

Öz

Objective: Peritoneal or genital tuberculosis is an unusual gynecologic problem and it is usually secondary to pulmonary tuberculosis. Being a rare condition and having similar clinical and laboratory findings with ovarian cancer, patients with peritoneal and/or genital tuberculosis are commonly misdiagnosed as having ovarian carcinoma. In addition, subtle primary pulmonary infections which are not diagnosed previously can cause omitting tuberculosis in differential diagnosis and thus patients are subjected to unnecessary extended surgery. Materials and Methods: We present 15 patients with peritoneal or genital tuberculosis who were referred to our hospital. In this retrospective study we evaluated preoperative clinical, imaging and laboratory findings and postoperative surgical and pathological findings of the patients. Results: Primary diagnosis before surgical exploration in patients was genital malignancy, most probably ovarian cancer, in patients. Laparoscopic exploration was performed in one patient whereas the rest of the patients had laparotomy. Two of the patients concomitantly had tubal adenocarcinoma, and one patient had mature cystic teratoma besides peritoneal tuberculosis. Another patient had granulosa cell ovarian tumor along with tuberculosis salpingitis. Preoperative clinical, imaging findings and CA125 levels did not discriminate the patients from ovarian carcinoma. Excluding the concomitant genital malignancy cases 2 patients underwent unnecessary extended surgery. Discussion: Because peritoneal and genital tuberculosis can mimic ovarian carcinoma, it should be considered as a part of differential diagnosis of ovarian carcinoma. Frozen section analysis is essential to avoid unnecessary extensive surgery and increased morbidity.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA24ET36AN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Tayfun Güngör Bu kişi benim

İzzet Şahin Bu kişi benim

Bülent Özdal Bu kişi benim

Hakan Yalçın Bu kişi benim

Mengü T. Tuğ Bu kişi benim

Leyla Mollamahmutoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2008
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 11 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Güngör, T., Şahin, İ., Özdal, B., Yalçın, H., vd. (2008). OVER KANSERİNİ TAKLİT EDEN PERİTONEAL VE GENİTAL TÜBERKÜLOZ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 11(4), 87-92.
AMA Güngör T, Şahin İ, Özdal B, Yalçın H, Tuğ MT, Mollamahmutoğlu L. OVER KANSERİNİ TAKLİT EDEN PERİTONEAL VE GENİTAL TÜBERKÜLOZ. TRSGO Dergisi. Ekim 2008;11(4):87-92.
Chicago Güngör, Tayfun, İzzet Şahin, Bülent Özdal, Hakan Yalçın, Mengü T. Tuğ, ve Leyla Mollamahmutoğlu. “OVER KANSERİNİ TAKLİT EDEN PERİTONEAL VE GENİTAL TÜBERKÜLOZ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 11, sy. 4 (Ekim 2008): 87-92.
EndNote Güngör T, Şahin İ, Özdal B, Yalçın H, Tuğ MT, Mollamahmutoğlu L (01 Ekim 2008) OVER KANSERİNİ TAKLİT EDEN PERİTONEAL VE GENİTAL TÜBERKÜLOZ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 11 4 87–92.
IEEE T. Güngör, İ. Şahin, B. Özdal, H. Yalçın, M. T. Tuğ, ve L. Mollamahmutoğlu, “OVER KANSERİNİ TAKLİT EDEN PERİTONEAL VE GENİTAL TÜBERKÜLOZ”, TRSGO Dergisi, c. 11, sy. 4, ss. 87–92, 2008.
ISNAD Güngör, Tayfun vd. “OVER KANSERİNİ TAKLİT EDEN PERİTONEAL VE GENİTAL TÜBERKÜLOZ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 11/4 (Ekim 2008), 87-92.
JAMA Güngör T, Şahin İ, Özdal B, Yalçın H, Tuğ MT, Mollamahmutoğlu L. OVER KANSERİNİ TAKLİT EDEN PERİTONEAL VE GENİTAL TÜBERKÜLOZ. TRSGO Dergisi. 2008;11:87–92.
MLA Güngör, Tayfun vd. “OVER KANSERİNİ TAKLİT EDEN PERİTONEAL VE GENİTAL TÜBERKÜLOZ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 11, sy. 4, 2008, ss. 87-92.
Vancouver Güngör T, Şahin İ, Özdal B, Yalçın H, Tuğ MT, Mollamahmutoğlu L. OVER KANSERİNİ TAKLİT EDEN PERİTONEAL VE GENİTAL TÜBERKÜLOZ. TRSGO Dergisi. 2008;11(4):87-92.