“Satıcı” ve Ölümü: Poetik ve Pratik Bilimler Arasındaki Köprü Olarak Tragedya
Öz
Giriş: Aristoteles Poetika adlı eserinde “tragedya”yı toplumsal bir olgu olarak tartışır. Tragedya, aynı eserde tasnif ettiği poetik ve pratik bilimler arasında bir köprü oluşturur. Bu köprü, sanat eserinin sadece estetik değil, aynı zamanda etik değere ve katharsis’le toplumsal işleve sahip olduğuna işaret eder.
Gereç ve Yöntemler:Bu çalışmada öncelikle, Amerikalı yazar Arthur Miller’ın “Satıcının Ölümü” adlı en bilindik eserinden hareketle “tragedya” kavramı tartışılacaktır. Geleneksel tragedya ve modern tragedya arasındaki farklar kahramandaki dönüşümle sorgulanacaktır. Daha sonra ise 2017 yılında Oscar Ödülü alan, İranlı meşhur yönetmen Asghar Farhadi’nin “Satıcı” adlı filmiyle, uyarlama sürecinin bir “yeniden üretim” biçimi olduğu iddia edilecektir.
Sonuç:Bir uyarlama olmasına rağmen hiçbir uyarlama kuramının sınıflandırmasına sığmayan film, farklı uyarlama süreçlerini içinde barındırması, tragedyaya çok yönlü bir bakış sağlaması bakımından seyirciyle metinlerarası bir etkileşim kurar. Filmin içinde barındırdığı toplumsal karşıtlıklar ise seyirciyi bireyin trajedisini düşünmeye zorlar.
Tartışma: Bu çalışma, iki eser üzerinden etik ve estetik arasında bir köprü kurma çabasıdır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Referans 1 Andrew, D. J. (1984). Concepts in Film Theory. New York: Oxford University.
- Referans 2 Aristoteles (2011). Poetika Şiir Sanatı Üzerine (Çev. F. Akderin). İstanbul: Say.
- Referans 3 Benjamin, W. (2001). Pasajlar (Çev. A. Cemal). İstanbul: Yapı Kredi.
- ...
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İletişim ve Medya Çalışmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Özlem Oğuzhan
*
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
15 Ocak 2018
Gönderilme Tarihi
20 Kasım 2017
Kabul Tarihi
4 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 5