Araştırma Makalesi

DOĞU ANADOLU'NUN DEMİR ÇAĞI AŞİRETLERİ

Sayı: 14 10 Ağustos 2011
PDF İndir
EN TR

DOĞU ANADOLU'NUN DEMİR ÇAĞI AŞİRETLERİ

Öz

Arkeolojik veriler ve yazılı kaynaklar, günümüzde Doğu Anadolu'da görülen "aşiret" olgusunun Demir Çağı'nın başlangıcında ortaya çıkmış olabileceğini göstermektedir. Bu makale İlk Demir Çağı'ndaki yarı göçebe aşiretlerin varlığını ve bunların Urartu Devleti içindeki devamını tartışmaktadır. Aşiretlerin Urartu Devleti içindeki etkin rolü, Osmanlı'da devlet yapısının önemli bir parçası olan aşiretler örnek alınarak açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca Demir Çağı'ndaki devlet ve aşiret arasındaki ilişki modelinin anlaşılabilmesi için günümüzde Doğu Anadolu'da varlık gösteren aşiretler de göz önüne alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Balcı, R., 2010. Osmanlı'nın Doğu Siyaseti. Yitik Hazine Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Arkeoloji Bilimi, Osmanlı Arkeolojisi, Türk Coğrafyası Arkeolojisi, Geç Demir Çağ

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

10 Ağustos 2011

Gönderilme Tarihi

19 Şubat 2011

Kabul Tarihi

16 Mayıs 2011

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA
Erdem, A. Ü. (2011). DOĞU ANADOLU’NUN DEMİR ÇAĞI AŞİRETLERİ. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, 14, 59-68. https://izlik.org/JA42XS64CW
AMA
1.Erdem AÜ. DOĞU ANADOLU’NUN DEMİR ÇAĞI AŞİRETLERİ. TÜBA-AR. 2011;(14):59-68. https://izlik.org/JA42XS64CW
Chicago
Erdem, Aylin Ümit. 2011. “DOĞU ANADOLU’NUN DEMİR ÇAĞI AŞİRETLERİ”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, sy 14: 59-68. https://izlik.org/JA42XS64CW.
EndNote
Erdem AÜ (01 Ağustos 2011) DOĞU ANADOLU’NUN DEMİR ÇAĞI AŞİRETLERİ. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi 14 59–68.
IEEE
[1]A. Ü. Erdem, “DOĞU ANADOLU’NUN DEMİR ÇAĞI AŞİRETLERİ”, TÜBA-AR, sy 14, ss. 59–68, Ağu. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42XS64CW
ISNAD
Erdem, Aylin Ümit. “DOĞU ANADOLU’NUN DEMİR ÇAĞI AŞİRETLERİ”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi. 14 (01 Ağustos 2011): 59-68. https://izlik.org/JA42XS64CW.
JAMA
1.Erdem AÜ. DOĞU ANADOLU’NUN DEMİR ÇAĞI AŞİRETLERİ. TÜBA-AR. 2011;:59–68.
MLA
Erdem, Aylin Ümit. “DOĞU ANADOLU’NUN DEMİR ÇAĞI AŞİRETLERİ”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, sy 14, Ağustos 2011, ss. 59-68, https://izlik.org/JA42XS64CW.
Vancouver
1.Aylin Ümit Erdem. DOĞU ANADOLU’NUN DEMİR ÇAĞI AŞİRETLERİ. TÜBA-AR [Internet]. 01 Ağustos 2011;(14):59-68. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42XS64CW

Yayıncı

34406
https://tuba.gov.tr/tr/  

Vedat Dalokay Caddesi No: 112 Çankaya 06670 ANKARA

tuba-ar@tuba.gov.tr
(+90) (212) 219 16 60
 

34047  34057    34410   34061

 

TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi / Turkish Academy of Sciences Journal of Archaeology (TÜBA-AR), dergide yayımlanan makalelerde ifade edilen görüşleri resmî olarak benimsememekte ve derginin basılı ya da çevrim içi sürümlerinde yer alan herhangi bir ürün veya hizmet reklamı konusunda garanti vermemektedir. Yayımlanan makalelerin bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazar(lar)a aittir.

Makalelerle birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. materyaller özgün olmalı ya da daha önce yayımlanmışlarsa, hem basılı hem de çevrim içi sürümlerde yayımlanmak üzere eser sahibinden alınmış yazılı izinle birlikte sunulmalıdır. Yazar(lar), dergide yayımlanan çalışmalarının telif hakkını saklı tutar. Makale dergide yayımlandığında, mali haklar ve umuma iletim hakları, işleme, çoğaltma, temsil, basım, yayın ve dağıtım hakları TÜBA’ya devredilecektir. Yayımlanan tüm içeriklerin (metin ve görsel materyaller) telif hakları dergiye aittir. Dergide yayımlanmak üzere kabul edilen makaleler için telif hakkı ya da başka bir ad altında ödeme yapılmaz ve yazar(lar)dan makale işlem ücreti alınmaz; ancak yeniden baskı (reprint) talepleri yazarın sorumluluğundadır.

Bilimsel bilgi ve araştırmalara küresel açık erişimi teşvik etmek amacıyla TÜBA, çevrim içi olarak yayımlanan tüm içeriklerin (aksi belirtilmedikçe) okuyucular, araştırmacılar ve kurumlar tarafından serbestçe kullanılmasına izin vermektedir. Bu kullanım, eserin kaynağının belirtilmesi koşuluyla ve ticari amaç dışında, herhangi bir değişiklik yapılmaksızın Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Uluslararası Lisansı kapsamında mümkündür. Ticari kullanım veya lisans istisnaları ile ilgili izinler için lütfen dergi ile iletişime geçiniz.