BALIKESİR İLİNE BAĞLI HAVRAN VE BURHANİYE İLÇELERİNDE TESPİT EDİLEN KAYA ANITLARI

Sayı: 24 1 Ocak 2019
Aslı Saka
PDF İndir
TR EN

BALIKESİR İLİNE BAĞLI HAVRAN VE BURHANİYE İLÇELERİNDE TESPİT EDİLEN KAYA ANITLARI

Öz

Türkiye’nin kuzeybatısında yer alan Balıkesir il sınırları içerisinde kalan Edremit, Havran, Burhaniye ve Gömeç ilçelerinde 2013-2015 yılları arasında yüzey araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda değinilen dört ilçe arasında özellikle Havran ve Burhaniye ilçe sınırlarının doğusunda kaya kült alanlarının varlığı tespit edilmiştir. Kaya kült alanları iki ana grup altında değerlendirilebilir. İlk grup, kalabalık kitlelerin tapınmalarına olanak sağlayacak koşulda düzenlenen kompleks yapılardır. Değinilen yapılar havuz, niş, basamak, libasyon ya da ateş çukurları gibi kaya tapınımına atfedilen birçok farklı tapınım unsurunu bir arada barındırır. Kompleks yapılar özellikle yerleşim yerlerine ve su kaynaklarına yakınlıklarıyla dikkat çekmektedir. İkinci grup ise, yerleşim yerlerinin ve su kaynaklarının uzağında kalan coğrafi alanlarda tespit edilmiştir. İkinci grup kaya kült alanları basamaklardan ve basamakların sonunda platform ve idolden ? oluşmaktadır. Özellikle Edremit Ovası’na doğudan ve güneydoğudan ulaşım rotaları üzerine yerleştirilen basamaklı ve platfromlu kaya kült alanları geniş kitlelerin tapınımına olanak sağlayacak büyüklükte anıtlar değildir. Yapılış amaçları dini ritüellerin yerine getirilmesinden çok hakimiyet sınırının belirlenmesi olmalıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaya Kült Alanı,Edremit Körfezi,Basamaklı Kaya Kült Alanı,Matar,Havran,Burhaniye.

Kaynakça

  1. AKURGAL, E. 1956. “Kyzikos ve Ergili Araştırmaları, İon Yayılışının Tarihi Hakkında”, Anadolu/Anatolia 1: 43 – 51.
  2. AKURGAL, E. 1961. Die Kunst Anatoliens von Homer bis Alexander. Berlin.
  3. BARNETT, R.D. 1953. “Phrygian Rock Facades and the Hittite Monuments”, Bibliotheca Orientalis 10: 78-82.
  4. BEKSAÇ, E. 2000. “Balıkesir İli, Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit ve Havran İlçelerinde Pre- ve Protohistorik Yerleşmeler Yüzey Araştırması 1999”, 18. Araştırma Sonuçları Toplantısı-2. Ankara: 113-123.
  5. BEKSAÇ, E./ BEKSAÇ, S.N. 2010. “The Foggy Phantoms near the Sea: The Eternal Heritage of the Southern Side of the Gulf of Adramytteion”, Thracia XVIII: 391-413.
  6. BERLİN, A.M. 2002. “Ilium before Alexander: A Fourth Century B.C. Ritual Deposit”, Studia Troica 12: 131-166.
  7. BERNDT-ERSÖZ, S. 1998. “Phrygian Rock-Cut Facades: A Study of the Function of the so-Called Shaft Monuments”, Anatolian Studies 48: 87-112.
  8. BERNDT-ERSÖZ, S. 2006. Phrygian Rock-Cut Shrines. Leiden.
  9. BİLGİN, T. 1969. Biga Yarımadasının Güneybatı Kısmının Jeomorfolojisi. İstanbul.
  10. BLEGEN, C. / BOULTER, W.C.G./ CASKEY, J.L./ RAWSON,m 1958.

Kaynak Göster

APA
Saka, A. (2019). BALIKESİR İLİNE BAĞLI HAVRAN VE BURHANİYE İLÇELERİNDE TESPİT EDİLEN KAYA ANITLARI. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, 24, 133-148. https://izlik.org/JA68RD88TA
AMA
1.Saka A. BALIKESİR İLİNE BAĞLI HAVRAN VE BURHANİYE İLÇELERİNDE TESPİT EDİLEN KAYA ANITLARI. TÜBA-AR. 2019;(24):133-148. https://izlik.org/JA68RD88TA
Chicago
Saka, Aslı. 2019. “BALIKESİR İLİNE BAĞLI HAVRAN VE BURHANİYE İLÇELERİNDE TESPİT EDİLEN KAYA ANITLARI”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, sy 24: 133-48. https://izlik.org/JA68RD88TA.
EndNote
Saka A (01 Ocak 2019) BALIKESİR İLİNE BAĞLI HAVRAN VE BURHANİYE İLÇELERİNDE TESPİT EDİLEN KAYA ANITLARI. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi 24 133–148.
IEEE
[1]A. Saka, “BALIKESİR İLİNE BAĞLI HAVRAN VE BURHANİYE İLÇELERİNDE TESPİT EDİLEN KAYA ANITLARI”, TÜBA-AR, sy 24, ss. 133–148, Oca. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68RD88TA
ISNAD
Saka, Aslı. “BALIKESİR İLİNE BAĞLI HAVRAN VE BURHANİYE İLÇELERİNDE TESPİT EDİLEN KAYA ANITLARI”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi. 24 (01 Ocak 2019): 133-148. https://izlik.org/JA68RD88TA.
JAMA
1.Saka A. BALIKESİR İLİNE BAĞLI HAVRAN VE BURHANİYE İLÇELERİNDE TESPİT EDİLEN KAYA ANITLARI. TÜBA-AR. 2019;:133–148.
MLA
Saka, Aslı. “BALIKESİR İLİNE BAĞLI HAVRAN VE BURHANİYE İLÇELERİNDE TESPİT EDİLEN KAYA ANITLARI”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, sy 24, Ocak 2019, ss. 133-48, https://izlik.org/JA68RD88TA.
Vancouver
1.Aslı Saka. BALIKESİR İLİNE BAĞLI HAVRAN VE BURHANİYE İLÇELERİNDE TESPİT EDİLEN KAYA ANITLARI. TÜBA-AR [Internet]. 01 Ocak 2019;(24):133-48. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68RD88TA