Derleme

Edebi Eserlerde Kent İmgesi: Ankara Örneği

Cilt: 4 Sayı: 1 31 Temmuz 2022
PDF İndir

Edebi Eserlerde Kent İmgesi: Ankara Örneği

Öz

Bu makalede, insanın tekil yahut topluluk olarak imgelem gücünü doğrudan veya dolaylı bir biçimde ortaya koyabildiği, geniş alan kaplayan mekânsal niteliği ile ‘kent’' tanımı tarihsel bağlamda incelenmektedir. İlk Çağ’dan itibaren yazılı edebi eserler üzerinden, bir yeni değerler üretim, tüketim alanı olarak “kent” tanımı ele alınacak ve geri dönüş olarak toplum yaşamında imge dünyalarımızdaki etkisi, iktidar türleri ve devlet biçimleri çerçevesinde edebi eserler aracılığıyla kuramsal bir incelemeye tabi tutulacaktır. Bu bağlamda kent tanımı; Antik Çağ’dan yirmibirinci yüzyıla kadar geçen süreçte Gilgameş, İlyada, Odysseia Destanları ve devam eden yüzyıllarda ortaya konan komedya ve tragedya eserleri üzerinden incelenecektir. Tarihsel süreçte kent kavramının oluşumu, yazarların kent kavramını eserlerinde ele alış biçimleri incelenecek son olarak edebi eserlerin, edebi niteliğinin yanısıra “kente birer kimlik ve imge kazandırmakta mıdır veya kent kimliğinin içeriğini zenginleştirmekte midir?” sorularına Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir adlı eserindeki Ankara örneği üzerinden Kentsel Kimlik ve İmge bağlamında bir cevap aranacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aristophanes. (2006). Eşekarıları, Kadınlar Savaşı ve Diğer Oyunlar. (S. Eyüboğlu, & E. Azra, Çev.) İş Bankası Kültür Yayınları.
  2. Bozan, H. (2019). Kent Kültürü ve Kent Kimliğinin Küreselleşme Bağlamında Bir Analizi: Van İli Örneği (Yüksek Lisans Tezi). Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Bölümü Kamu Yönetimi Bilim Dalı.
  3. Bulut, M., Sezener, A.(2019). Dumuzi-Enkimdu’dan, Kabil-Habil’e Yerleşik Hayatın Serüveni. TurkishStudies. Volume 14 Issue 6, 2019, p. 3071-3081.DOI: 10.29228
  4. Bulut, M.(2019). Göç, Kimlik ve Ritüel. Ankara:Gece Kitaplığı.
  5. Çığ, M. İ. (2000). Gilgameş,Tarihte İlk Kral Kahraman. Kaynak Yayınları.
  6. Dinçkol, B. (2017). Atina Demokrasisinden Roma Cumhuriyetine - "Demos"tan "Populus Romanus"a. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 23(3).
  7. Erdoğan, M. (2016). Ankara’nın Bilinmeyen Tarihi: Xvııı. Asır Şairi Râzî’nin. Ankara Araştırmaları Dergisi, 108.
  8. Ekşi, S., Bulut, M. (2020). Cemaat izinde bir görme biçimi arayışı: “İhsan Hala” belgeseli. Antropoloji, (40) .1-13.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Temmuz 2022

Gönderilme Tarihi

21 Temmuz 2022

Kabul Tarihi

28 Temmuz 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Cerrahoğlu, E. (2022). Edebi Eserlerde Kent İmgesi: Ankara Örneği. Turizm Çalışmaları Dergisi, 4(1), 21-30. https://izlik.org/JA36KF44UU
AMA
1.Cerrahoğlu E. Edebi Eserlerde Kent İmgesi: Ankara Örneği. TUCADE. 2022;4(1):21-30. https://izlik.org/JA36KF44UU
Chicago
Cerrahoğlu, Elif. 2022. “Edebi Eserlerde Kent İmgesi: Ankara Örneği”. Turizm Çalışmaları Dergisi 4 (1): 21-30. https://izlik.org/JA36KF44UU.
EndNote
Cerrahoğlu E (01 Temmuz 2022) Edebi Eserlerde Kent İmgesi: Ankara Örneği. Turizm Çalışmaları Dergisi 4 1 21–30.
IEEE
[1]E. Cerrahoğlu, “Edebi Eserlerde Kent İmgesi: Ankara Örneği”, TUCADE, c. 4, sy 1, ss. 21–30, Tem. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36KF44UU
ISNAD
Cerrahoğlu, Elif. “Edebi Eserlerde Kent İmgesi: Ankara Örneği”. Turizm Çalışmaları Dergisi 4/1 (01 Temmuz 2022): 21-30. https://izlik.org/JA36KF44UU.
JAMA
1.Cerrahoğlu E. Edebi Eserlerde Kent İmgesi: Ankara Örneği. TUCADE. 2022;4:21–30.
MLA
Cerrahoğlu, Elif. “Edebi Eserlerde Kent İmgesi: Ankara Örneği”. Turizm Çalışmaları Dergisi, c. 4, sy 1, Temmuz 2022, ss. 21-30, https://izlik.org/JA36KF44UU.
Vancouver
1.Elif Cerrahoğlu. Edebi Eserlerde Kent İmgesi: Ankara Örneği. TUCADE [Internet]. 01 Temmuz 2022;4(1):21-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36KF44UU