Şüphesiz sağlıklı bir yaşamın gerekliliği ve sürekliliği için birincil husus; beslenme ihtiyacının yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanmasıdır. Ne yazık ki günlük beslenmemizde yer alan gıdaların fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenler ile kirlendiği, tüketilmesi durumunda ise insan sağlığını bozduğu bilinmektedir. Elbette gıdalar üzerinde yaşanan bu bozulmaların önlenmesi, insan sağlığının korunması açısından birincil hedeftir. Bu hedefin gerçekleşmesi de bir dizi gıda güvenliği uygulamaları ile mümkün olabilmektedir. Gerçekleşen gıda güvenliği uygulamalarının neticesinde, ilgili akademik çalışmalardan elde edilen bulgular da bizlere konuya dair önemli bilgiler aktarabilmektedir. Bu bağlamda gıda güvenliği konusu ile ilgili yapılmış olan akademik çalışmaların geçmişten günümüze kadar ki süreç içerisindeki seyri ve geldiği nokta, bu alana odaklanan araştırmacılar için ve de bireyler için önem arz etmektedir. Bu çalışmada 2010-2020 yılları arasında Ulusal Tez Merkezi’nde gıda güvenliği konusuna dair yazılan lisansüstü tezlerin, belli parametreler çerçevesinde bibliyometrik analizinin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışmada 89 lisansüstü tez tür, dil, yıl, üniversite, ana bilim dalı, danışman unvanı gibi parametreler neticesinde değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara bakıldığında ise; gıda güvenliği konusu üzerine yazılan lisansüstü tezlerin büyük bir bölümünün 2019 yılında yayınlandığı (%25,8), yüksek lisans tezlerinin ağırlıkta olduğu (%82) ve gıda güvenliği konusunu ele alan tezlerin en fazla gıda mühendisliği ana bilim dalından (%25,8) yayınlandığı belirlenmiştir.
Gıda güvenliği Gıda Hijyeni Lisansüstü Tez Bibliyometrik Analiz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 2 |