Düzeltme
BibTex RIS Kaynak Göster

Düzeltme: Olmayan Müze: Kripto Sanat

Yıl 2022, Cilt: 4 Sayı: 1, 61 - 61, 31.07.2022
Bu makalenin ilk hali 1 Ağustos 2021 tarihinde yayımlandı. https://dergipark.org.tr/tr/pub/tucade/issue/64366/913288

Düzeltme Notu

Düzeltme Açıklaması: Turizm Çalışmaları Dergisi’nin 2021 yılı 3. Cilt 1. Sayısında yer alan “Özrili, Y. (2021). Olmayan Müze: Kripto Sanat. Turizm Çalışmaları Dergisi, 3 (1), 1-14. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/tucade/issue/64366/913288” referanslı makalenin bir paragrafında yapılmış olan atıfların görünmediği beyan edilmiştir. Makalede yer alan hatanın giderilmesi amacıyla bu düzeltme metni sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Düzeltme Kaynakça Düzeltme, D. (2022). Düzletme. Turizm Çalışmaları Dergisi, 4(1),61.

Öz

İnsanlar, pandemi gibi uzun süren salgın hastalıklar sebebiyle evlerinden çıkmadan yaşayabilmek adına sanal dünyada daha fazla vakit geçirmeye başlamışlardır. Bu yeni yaşam biçimi beraberinde yeni normal diye adlandırılan hayat düzeninde sanatçıların ve sanatseverlerin dijital platformlarda kendilerini ifade etmelerine olanak tanımıştır. Zira sanal müzelerde müzayedelerin tertiplenme ihtiyacı da peşi sıra devam etmiştir. İşte tam da bu sıralarda NFT (Non Tangible Token) yani değiştirilemez jetonlar teknolojisi ile gelecek hayatımızın garantörü gibi sağlam teminatlar sunan daha güvenilir dijital sanat platformları doğmuştur. Blokchain (Blokzincir) yani bloklar üzerinde verilerin değiştirilemez bir şekilde saklanarak kodlandığı bir sistemdir. Ayrıca devamlı olarak büyüyen merkeziyetsiz ve dağınık veritabanını ifade etmektedir. Bu sistemin en önemli yanı doğrulama, tasdikleme yapabilme yeteneğidir. Aracı kişilere, kurumlara ( noter vb.) gerek duymadan sanatçının, eserinin orijinalinin kendisine ait olduğunu NFT, Blokzincir dijital teknolojisi, doğrulamaktadır. Kripto(Özel, Gizli) sanat, NFT ve Blokzincir ile yenidünya düzeninin en şeffaf ve dürüst teminatları haline dönüştürmüşlerdir. Doküman analizi ve tarama metoduyla hazırlanan bu çalışmada, (MoCDA) sanal sanat müzesi örneği üzerinden dijital sanatın sanal müze platformlarındaki rolüne, yeni normaldeki pozisyonuna ve önemine değinilmektedir. Sanatçıların ve diğer girişimcilerin eserlerini, sanal müze ortamlarında yüksek fiyatlarda satabilme fırsatı yakaladıkları için giderek yaygınlaşan bu yeni teknolojinin, gelecekte çok büyük talebe mazhar olacağı kaçınılmazdır.

Kaynakça

  • Referans 1. Bakırcı, Ç., M., (2021). NFT (Non-Fungible Token) Nedir? İnsanlar Kolayca Kopyalanabilen Dijital Ürünlere Neden Milyonlarca Dolar Ödüyorlar? evrimagaci.org/nft-nonfungible-token-nedir-insanlar-kolayca-kopyalanabilen-dijital-urunlere-neden-milyonlarca-dolar oduyorlar-10296. Referans 2. Eczacıbaşı, F., (2019). Blokchain Türkiye, (Ed. Özlem Özkan) Blokzinciri Teknolojisi Ter minoloji Çalışması, Türkiye Bilişim Vakfı, Haziran, İstanbul.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yaşar Özrili 0000-0003-4495-0705

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özrili, Y. (2022). Olmayan Müze: Kripto Sanat. Turizm Çalışmaları Dergisi, 4(1), 61-61.