Aim: In this study, it was purposed to estimate the body composition components of morbid obese individuals whose weight could not be measured with a body analysis device by modeling the body composition components of obese individuals.
Material and Methods: The body composition parameters of a total of 212 adult obese individuals, 160 female and 52 male, who applied to the Nutrition and Dietetics Outpatient Clinic, were analyzed retrospectively. Body composition measurements such as the amount of fat mass (FM), fat-free mass (FF), fluid mass (FD) and body fat percentage (FP) were evaluated with the segmental body analysis
device. In addition, demographic characteristics of individuals such as age-gender, stature and Body Mass Index data were taken from the hospital archive and analyzed. Mean, standard deviation and percentage values were used for parameters in statistical analysis. Four different models were developed using the nonparametric regression model for the relationships between age-gender data in the study
and stature, body weight, FM, FF, FD and FP measurements.
Results: The accuracy rate in the predictions to be made in the developed models was found as the highest 82.3% for FD and 50% for FP. It was found that body weight, stature and gender had an effect on components of body composition, whereas age had no effect on these parameters.
Conclusion: It was concluded that models developed according to our results can estimate body composition parameters in morbid obese patients whose body weight be measured with a body analysis device and these estimates can be used in clinical practice. This aspect of our study is thought to contribute to the literature.
Body weight Body composition Obesity Bioelectric impedance analysis Nonparametric regression model
Amaç: Bu çalışmada obez bireylerin vücut kompozisyon bileşenleri modellenerek vücut analizi cihazı ile ağırlığı ölçülemeyen morbid obezlerin vücut kompozisyon bileşenlerinin tahmininin yapılması amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler: Beslenme ve Diyet Polikliniği’ne başvuran 160’ı kadın (%75,5), 52’si erkek (%24,5) olmak üzere toplam 212 yetişkin obez bireyin vücut kompozisyonu parametreleri retrospektif olarak incelendi. Yağ miktarı (YM), yağsız doku miktarı (YDM), sıvı miktarı (SM) ve yağ yüzdesi (YY) gibi vücut kompozisyon ölçümleri segmental vücut analizi cihazı ile değerlendirildi. Ayrıca bireylerin yaş, cinsiyet gibi demografik özellikleri ile boy uzunluğu ve beden kütle indeksi verileri hastane arşivinden alınarak incelendi. İstatistiksel
analizlerde parametreler için ortalama, standart sapma ve yüzde değerleri kullanıldı. Çalışmada yer alan yaş, cinsiyet verileri ile boy uzunluğu, vücut ağırlığı, YM, YDM, SM ve YY ölçümleri arasındaki ilişkilerden parametrik olmayan regresyon modeli kullanılarak 4 farklı model geliştirildi.
Bulgular: Geliştirilen modellerde yapılacak tahminlerdeki isabet derecesi en yüksek %82,3 ile SM’de ve en düşük de %50 olarak YY’de bulundu. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve cinsiyetin vücut kompoziyonu bileşenleri üzerine etkisinin olduğu, yaşın ise bu parametreler üzerinde herhangi bir etki göstermediği saptandı.
Sonuç: Elde edilen sonuçlarımıza göre geliştirilen modellerle ağırlığı vücut analizi cihazı ile ölçülemeyen morbid obezlerde vücut kompozisyonu parametrelerinin tahmin edilebileceğini ve bu tahminlerin klinikte kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Çalışmamızın bu yönüyle literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Vücut ağırlığı Vücut kompozisyonu Obezite Biyoelektriksel impedans analizi Parametrik olmayan regresyon modeli
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Nisan 2021 |
Kabul Tarihi | 15 Şubat 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bilimsel yayım organıdır.
Web: https://obdm.beun.edu.tr/ Twitter: https://twitter.com/obezite_diyabet Instagram: https://www.instagram.com/zbeuobezitediyabet/