Editörden…
TUHED’in beşinci sayısıyla karşınızdayız. Açık sisteme dâhil, ULAKBİM Dergipark projesinde yer alan, uluslararası, hakemli, akademik bir dergi olan TUHED tarih eğitimi/yazımı ve eğitim tarihi alanlarında inceleme, araştırma, kritik ve çeviri yazıları yayınlamaya devam etmektedir.
25-27 Haziran 2014’te Sakarya Üniversitesinin ev sahipliğinde yaptığımız “III. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu” (ISHE 2014), büyük bir katılımla tamamlanmış, tarih eğitimi, tarihyazımı ve eğitim tarihi alanlarında çalışmaların paylaşıldığı özgün bir sempozyum olmaya devam etmiştir. 220 civarındaki akademisyen ve araştırmacının 167 bildiri ile katkı sağladığı sempozyumda özgün ve başarılı bildirilerin sunumu ve müzakeresi gerçekleşmiştir. Ayrıntılı bilgi için www.historyeducation.org sitemize bakılabilir. Tam metinlerin bir kısmı da kısa bir zaman içinde buradan e-book olarak yayınlanacaktır. Bir sonraki IV. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu’nun ise Tarih Eğitimcileri Birliği Derneği’nin ve dergimiz TUHED’in ortak katılımıyla düzenlenmesi için karar alınmıştır. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi, ilerleyen zamanda paylaşılacaktır.
Diğer bir faaliyet alanımız “Türkiyede Tarihyazımı Çalıştayları”nın üçüncüsü ise Hacettepe Üniversitesi’nde Prof. Dr. Fatma Acun ve Prof. Dr. Ramazan Acun Hocaların (İnkılap Tarihi Enstitüsü ve Tarih Bölümü) ev sahipliğinde Küreselleşme ve Tarihyazımı konu başlığı ile Nisan ayında gerçekleştirilecektir. Türkiye’de tarihyazımı alanına katkı sağlaması için kurduğumuz ve yürüttüğümüz www.tarihyazimi.org sitesi de bu konuda duyuru ve paylaşımlarına devam etmektedir.
TUHED’in bu sayısında iki araştırma makalesine, iki tarihyazımında çağ ve dönemlendirme sistemlerinin eleştirisine, biri tarih yazıcılığına, ikisi tarih eğitiminin tarihine, biri de tarih ders kitapları üzerine olmak üzere de toplam sekiz makaleye, iki kitap kritiğine, tarih eğitimiyle ilgili olarak bir eskiyazıdan (Osmanlı Türkçesinden) bir de İngilizce’den Türkçeye çeviri çalışmasına yer verdik. Toplam on iki farklı çalışmanın yer aldığı bu sayımızda da her zamanki gibi niteliği ön planda tuttuk. Bu çerçevede kıymetli yazıları ile bu sayıya katkı sağlayan Prof. Dr. Necdet Hayta, Prof. Dr. Necmettin Alkan, Doç. Dr. Bahri Ata, Doç. Dr. Arzu Nurdoğan, Doç. Dr. Bilal Çelik, Yrd. Doç. Dr. Ümüt Akagündüz, Yrd. Doç. Dr. Murat Keçe, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Arslan, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Muhammet Tokdemir, Arş. Gör. Ahmet Vurgun, Arş. Gör. Demo Ahmet Aslan, Dr. Tercan Yıldırım, Mehmet Güler’e teşekkür ederiz.
Dergimiz, siz değerli araştırmacılardan gelecek yazılar ile Türkiye’deki tarih eğitimi/yazımı/eğitim tarihi alanlarına katkısını sonraki sayılarında da devam ettirecektir.
Saygılarımızla,
TUHED Yayın Kurulu adına
Doç. Dr. Ahmet Şimşek
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Editörden |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ekim 2014 |
Gönderilme Tarihi | 20 Ekim 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 3 Sayı: 2 |
DUYURULAR:
1- APA7 Yazım Kuralları:
Mayıs 2024 sayısından itibaren dergimiz kaynak gösterme ve alıntı yapma konusunda APA 7 (American Psychological Association) sistemini uygulacaktır. Daha fazla bilgi için lütfen TUHED şablonu ve yazım kurallarını inceleyiniz.
2- Erken Görünüm:
TUHED'in yeni yayın politikasına göre, değerlendirme süreci tamamlanan makaleler erken görünüm formatında yayınlanacaktır. Erken görünüm olarak yayınlanacak makalelere DOI ve sayfa numası tanımlanacaktır.
3- Tam Metin İngilizce Yayın Politikası:
Mayıs 2021 sayısından itibaren Araştırma-İnceleme ve Yayın Kritiği türündeki Türkçe çalışmaların tam metin İngilizce çevirisiyle birlikte yayınlanması sistemine geçilecektir. Buna göre yazarlar dergimize Türkçe başvuruda bulunabilecek ancak hakem değerlerndirme süreci sonrasında yayına kabul edilen çalışmaların tam metin İngilizce nüshasının düzenlenerek sisteme yüklenmesi istenilecektir. İngilizce olarak yapılan başvuruların incelenmesi ise İngilizce yapılacaktır.
4- Etik Kurul Onayı:
25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararı gereği İnsanlar üzerindeki çalışmalar için (yaş sınırlaması olmaksızın) Etik Kurul Onayı alınmış olmalı, bu onay makalenin ilk ve son sayfaları ile Yöntem bölümünde kurum, tarih ve sayı bilgisi verilerek belirtilmeli ve imzalı Etik Kurul Onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Çalışmanın etik kurul onayı gerektirmediği durumlarda bu durum yine Yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir. 2020 itibariyle bu şartları yerine getirmeyen çalışmalar değerlendirilmeye alınmayacaktır.