Çeviri
BibTex RIS Kaynak Göster

AHMET REFİK ALTINAY'IN BÜYÜK TÂRİH-İ UMÛMÎSİNİN GİRİŞ BÖLÜMÜNÜN OSMANLICA ÇEVİRİSİ

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 2, 410 - 437, 26.10.2017

Öz

"Tarihi Sevdiren Adam" olarak anılan Ahmet Refik Altınay, tarihi bir bilim olarak görmüş ve bu alana yazmış olduğu önemli eserlerle büyük katkılar sağlamıştır. Bu önemli eserlerden biri olan ve toplam altı ciltten oluşan Büyük Tarih-i Umumi'de Altınay ilk çağlardan başlayarak dünya tarihini ana hatlarıyla ele almıştır. Bu eserin birinci cildinde bir giriş mahiyetinde kaleme almış olduğu yazısında tarihin de bir bilim olduğunu savunmuş. Bu düşüncesini Avrupa tarihçilerinin sözleriyle de pekiştirmiştir. Tarihin bir bilim olduğunu ispatladıktan sonra diğer bilimlerle ilişkisi ele almış ve hatta diğer bilimlerden bazılarını da açıklamıştır. Daha sonra ise tarihin çağlara ayrılmasını konusunda önemli izahlarda bulunmuştur. Umumi Tarih gibi büyük eserin ilk girişinde tarih bilimine ve tarihçiliğe dair düşüncelerini açıklamıştır.

Kaynakça

  • Altınay, A. R. (1912). Büyük Tarih-i Umumi. Cilt 1. İstanbul: Kitabhane-i İslam ve Askeri Neşriyatı, 1328 (1912), s.5-19.
Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 2, 410 - 437, 26.10.2017

Öz

Kaynakça

  • Altınay, A. R. (1912). Büyük Tarih-i Umumi. Cilt 1. İstanbul: Kitabhane-i İslam ve Askeri Neşriyatı, 1328 (1912), s.5-19.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Çeviri Makale
Yazarlar

Tuğba Ortaç

Yayımlanma Tarihi 26 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi 16 Ekim 2017
Kabul Tarihi 26 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ortaç, T. (2017). AHMET REFİK ALTINAY’IN BÜYÜK TÂRİH-İ UMÛMÎSİNİN GİRİŞ BÖLÜMÜNÜN OSMANLICA ÇEVİRİSİ. Turkish History Education Journal, 6(2), 410-437.



DUYURULAR: 

1- APA7 Yazım Kuralları:

Mayıs 2024 sayısından itibaren dergimiz kaynak gösterme ve alıntı yapma konusunda APA 7 (American Psychological Association) sistemini uygulacaktır. Daha fazla bilgi için lütfen TUHED şablonu ve yazım kurallarını inceleyiniz.

2- Erken Görünüm:

TUHED'in yeni yayın politikasına göre, değerlendirme süreci tamamlanan makaleler erken görünüm formatında yayınlanacaktır. Erken görünüm olarak yayınlanacak makalelere DOI ve sayfa numası tanımlanacaktır. 

3- Tam Metin İngilizce Yayın Politikası: 

Mayıs 2021 sayısından itibaren Araştırma-İnceleme ve Yayın Kritiği türündeki Türkçe çalışmaların tam metin İngilizce çevirisiyle birlikte yayınlanması sistemine geçilecektir. Buna göre yazarlar dergimize Türkçe başvuruda bulunabilecek ancak hakem değerlerndirme süreci sonrasında yayına kabul edilen çalışmaların tam metin İngilizce nüshasının düzenlenerek sisteme yüklenmesi istenilecektir. İngilizce olarak yapılan başvuruların incelenmesi ise İngilizce yapılacaktır.

4- Etik Kurul Onayı: 

25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararı gereği İnsanlar üzerindeki çalışmalar için (yaş sınırlaması olmaksızın) Etik Kurul Onayı alınmış olmalı, bu onay makalenin ilk ve son sayfaları ile Yöntem bölümünde kurum, tarih ve sayı bilgisi verilerek belirtilmeli ve imzalı Etik Kurul Onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir.  Çalışmanın etik kurul onayı gerektirmediği durumlarda bu durum yine Yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir. 2020 itibariyle bu şartları yerine getirmeyen çalışmalar değerlendirilmeye alınmayacaktır. 


10829

Turkish History Education Journal's site and metadata are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Permissions beyond the scope of this license are available at COPYRIGHT