Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK NİTEL BİR ÇALIŞMA: MANİSA ÖRNEĞİ

Yıl 2021, Cilt: 10 Sayı: 2, 22 - 46, 01.07.2021

Öz

İhtiyaçların hızla değiştiği günümüzde turizme yönelik talep ve beklentilerin de
farklılaşması şaşırtıcı değildir. Klasik kum, deniz, güneş odaklı tatil turizmine alternatif farklı
model arayışları hızla yaygınlaşmaktadır. Son yıllarda fenomen hale gelen gastronomi kavramı ve
buna bağlı gastronomi turizmi de bu arayışların meyvelerinden birisidir. Bu çalışmada önemli
destinasyonlardan birisi olan Manisa ve çevresinin gastronomi değerleri ile bu değerlerin turizm
amaçlı kullanımına ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın temel amacı Manisa’daki
gastronomi ve turizm paydaşlarının görüşlerini alarak Manisa’nın mutfak kültürü ile gastronomi ve
gastronomi turizmi potansiyelini değerlendirmek ve bu potansiyeli detaylandırıp kayıt altına alarak
turizm amaçlı kullanılabilmesi için öneriler sunmaktır.
Araştırmanın verilerini elde etmek için Manisa Celal Bayar Üniversitesinde turizm
alanında görev yapan akademisyenler, Kültür ve Turizm il müdürlüğünden yetkililer, Manisa
Büyük Şehir Belediyesi yetkilileri, turizm derneği başkanı ve yetkililer, bölgedeki seçilmiş otellerin
mutfak şefleri, ilçe belediyeleri, yöresel gıda üreticileri ve restoran yöneticilerinden örneklem grubu
belirlenmiş ve bu katılımcılarla mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerden Manisa’nın
birçok yemiş, yiyecek ve içeceğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Gastronomi açısından öne çıkan
yemekleri ise Manisa Kebabı, Akhisar Köftesi ve Mesir Macunu oluşturmaktadır. Bu üç temel
yemek ve ürünün turizm bağlamında pazarlanmasında birtakım problemler olduğu aktarılsa da
Manisa için gastronominin turizm endüstrisi içinde önemli bir destek unsuru olabileceği sonucuna
ulaşılmıştır. 

Kaynakça

  • Altınel, H. 2011, “Menü Yönetimi ve Menü Planlama”, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Arora, S. M. 2014, “Gastronomy tourism and destination image formation”, Indian Journal of Applied Hospitality and Tourism Research, Vol. 6, pp. 68-75.
  • Artun, E. (1999), “Türk Halk Kültüründe Nevruz”, Uluslararası Nevruz Sempozyumu, Kazakistan.
  • Aydoğdu, A., & Duman, S. 2017, Destinasyon Çekicilik Unsuru Olarak Gastronomi Turizmi:
  • Kastamonu Örneği Gastronomy Tourısm As A Element Of Destınatıon Attractıon: An Example Of Kastamonu. Turar Turizm & Araştırma Dergisi, Cilt 6, Sayı 1, syf. 4-23.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mehmet Sabancı Bu kişi benim 0000-0001-7427-6278

Mehmet Sarıışık Bu kişi benim 0000-0002-0681-6137

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sabancı, M., & Sarıışık, M. (2021). GASTRONOMİ TURİZMİ POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK NİTEL BİR ÇALIŞMA: MANİSA ÖRNEĞİ. Turar Turizm Ve Araştırma Dergisi, 10(2), 22-46.

19425         19424        19426       19427