Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KORONAVİRÜS (COVİD-19) PANDEMİ SÜRECİNDE RESTORAN SEKTÖRÜNDE YENİ BİR UYGULAMA: BULUT MUTFAKLAR

Yıl 2021, Cilt: 10 Sayı: 2, 47 - 62, 01.07.2021

Öz

Özet
COVID-19 küresel salgını ve ardından gelen çeşitli kısıtlamalar, restoran sektöründe
yaşanan değişimleri hızlandırmıştır. Salgının ilan edilmesinden itibaren küresel boyutta meydana
gelen kısıtlama ve tedbirler sonucunda restoran sektörü büyük bir sınırlama ile karşı karşıya kalmış;
hayatta kalmak için paket servis sistemleri önem kazanmıştır. Paket servis sistemlerinin, hızlı yaşam
koşullarını yanıtlayabilecek bir trend olarak yıllardır var olduğu bilinmektedir. Buna karşın,
pandemi gibi kriz dönemleri için yalnızca bir tercih olmaktan çıkıp, önemli bir strateji haline
gelmesi söz konusu olmuştur. Kriz süreçlerinden doğrudan etkilenme potansiyeline sahip olan
restoran sektörünün, rekabeti korumak ve işletmenin devamlılığını sağlayabilmek için yeni
trendlere ayak uydurması ve çeşitli stratejik planları hayata geçirmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda
yeni bir süreç olması sebebiyle hem restoran sektörüne hem de ilgili literatüre katkı sağlaması
amacıyla çalışma, kavramsal olarak yürütülmüştür. Çalışmada; bulut mutfağın restoran kurulum ve
uygulama süreci, bulut mutfak sistemlerinin uygulama esasları, bulut mutfak iş modelleri ve bulut
mutfakların kurulumunda ve uygulanmasında dikkat edilecek hususlar ele alınmıştır. Yapılan
değerlendirme sonucunda bulut mutfak sistemlerinin mevcut restoranların sürdürülebilirliğine
katkıda bulunabilecek bir potansiyele sahip olduğu ve yeni girişimler için önemli avantajlar
sağladığı çıkarımı yapılabilmektedir. 

Kaynakça

  • Akgün, M. (2020). Hayalet Mutfaklar Dönemi, 10.02.2021 tarihinde https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/muge-akgun/hayalet-mutfaklar-donemi-41686597 adresinden erişildi.
  • Bailey, S. (2020) Cooking Food for Over 100 Restaurants: How a 'Ghost Kitchen' is Adjusting to Life in a Pandemic. CNN Travel, 10.01.2021 tarihinde https://edition.cnn.com/travel/article/ghost-kitchens-kitopi-spc-intl/index.html adresinden erişildi.
  • Bartik, A. W., Bertrand, M., Cullen, Z., Glaeser, E. L., Luca, M., & Stanton, C. (2020). The Impact of COVID-19 on Small Business Outcomes and Expectations. Proceedings of the National Academy of Sciences, 117(30), 17656-17666.
  • Bingage (2020). Cloud Kitchen Business Model – A Complete Guide, 16.01.2021 tarihinde https://bingage.com/blog/what-is-cloud-kitchen-business-model/ adresinden erişildi.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Büşra Yeşilyurt Bu kişi benim 0000-0002-8970-3102

Alper Kurnaz Bu kişi benim 0000-0001-5288-0706

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yeşilyurt, B., & Kurnaz, A. (2021). KORONAVİRÜS (COVİD-19) PANDEMİ SÜRECİNDE RESTORAN SEKTÖRÜNDE YENİ BİR UYGULAMA: BULUT MUTFAKLAR. Turar Turizm Ve Araştırma Dergisi, 10(2), 47-62.

19425         19424        19426       19427