Özet
COVID-19 küresel salgını ve ardından gelen çeşitli kısıtlamalar, restoran sektöründe
yaşanan değişimleri hızlandırmıştır. Salgının ilan edilmesinden itibaren küresel boyutta meydana
gelen kısıtlama ve tedbirler sonucunda restoran sektörü büyük bir sınırlama ile karşı karşıya kalmış;
hayatta kalmak için paket servis sistemleri önem kazanmıştır. Paket servis sistemlerinin, hızlı yaşam
koşullarını yanıtlayabilecek bir trend olarak yıllardır var olduğu bilinmektedir. Buna karşın,
pandemi gibi kriz dönemleri için yalnızca bir tercih olmaktan çıkıp, önemli bir strateji haline
gelmesi söz konusu olmuştur. Kriz süreçlerinden doğrudan etkilenme potansiyeline sahip olan
restoran sektörünün, rekabeti korumak ve işletmenin devamlılığını sağlayabilmek için yeni
trendlere ayak uydurması ve çeşitli stratejik planları hayata geçirmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda
yeni bir süreç olması sebebiyle hem restoran sektörüne hem de ilgili literatüre katkı sağlaması
amacıyla çalışma, kavramsal olarak yürütülmüştür. Çalışmada; bulut mutfağın restoran kurulum ve
uygulama süreci, bulut mutfak sistemlerinin uygulama esasları, bulut mutfak iş modelleri ve bulut
mutfakların kurulumunda ve uygulanmasında dikkat edilecek hususlar ele alınmıştır. Yapılan
değerlendirme sonucunda bulut mutfak sistemlerinin mevcut restoranların sürdürülebilirliğine
katkıda bulunabilecek bir potansiyele sahip olduğu ve yeni girişimler için önemli avantajlar
sağladığı çıkarımı yapılabilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 2 |