Araştırma Makalesi

Geleceğin Halkla İlişkiler Profesyonellerini Eğitmek: Toplumsal Odaklı bir Yaklaşım

Sayı: Cumhuriyetin 100. Yılında Geleceğin İletişimi Özel Sayısı 18 Mart 2024
PDF İndir
EN TR

Geleceğin Halkla İlişkiler Profesyonellerini Eğitmek: Toplumsal Odaklı bir Yaklaşım

Öz

Halkla ilişkiler alanında kurumsal amaç ve önceliklerin toplumsal odaklılıkla dengelenmesi gerekliliği görüşü, profesyonel uygulamalarda ve akademik yaklaşımlarda giderek daha fazla yer bulmakta, alanın geleceğinin bu çerçevede nasıl yapılandırılması gerektiği tartışılmaktadır. Halkla ilişkiler yaklaşım ve uygulamalarının toplumsal bağlamdaki etkileri, sonuçları, ürettiği faydalar ve değerler, geleceği şekillendirecek yapı taşları olarak önem taşımaktadır. Halkla ilişkiler eğitiminin geleceğini toplumsal odaklı bir yaklaşımla sorgulamayı amaçlayan bu çalışma, “Halkla İlişkiler/İletişimin Geleceği ve Sosyal Etki” başlıklı uluslararası projenin üç odak noktasından biri olan eğitim ile ilgili çıktılarını Türkiye özelinde ele almaktadır. Delphi yöntemi ile dört etapta verilerin toplandığı bu çalışmada sosyal etki, fayda ve değer ekseninde bir halkla ilişkiler eğitiminin gereklilikleri, önemi ve nasıl yapılandırılabileceği konusunda uzman yaklaşımlarının ortaya konulması; akademisyen ve uygulayıcıların ortaklaştığı görüşlerin alanın eğitim konusundaki geleceği için içgörü sağlayabilmesi amacıyla paylaşılması hedeflenmiştir. Gelecekte kurumsal olanların yanı sıra toplumsal işlevlere, rollere ve sorumluluklara sahip halkla ilişkiler uygulamalarının yaygınlaştırılabilmesi için ideal halkla ilişkiler eğitiminin gerektirdiği yapı, bağlam ve içerik sorgulanırken, katılımcıların halkla ilişkiler eğitim ve öğreniminin bugününe dair değerlendirmelerine de başvurulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adi, A., & Stoeckle, T. (2021). Introduction: future of communications and public relations (PR). (Re) imagining the role, function and purpose of communication profession. ESSACHESS – Journal for Communication Studies, 14(1 (27)), 7-14. https://doi.org/10.21409/essachess.1775-352x
  2. Adi, A., & Stoeckle, T. (2023). The future of PR/Comms and their social impact: Results of an international delphi- method study. Quadriga University of Applied Sciences. https://www.quadriga-hochschule.com/app/ uploads/2023/09/QHS_Future-of-PR-Comms-and-their-social-impact_EN.pdf
  3. Akıncı Vural, B., & Başok Yurdakul, N. (2004). Halkla ilişkiler eğitiminde müfredat ve uygulamalar: Türk ve Amerikan üniversitelerine yönelik kıyaslamalı bir çalışma. 2nd International Communication in the Millenium Symposium: A Dialogue between Turkish and American Scholars, 1, 253-267.
  4. Becerikli, S. (2004). Türkiye’de lisans düzeyinde halkla ilişkiler eğitimine ilişkin bir değerlendirme. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, 37, 293-309.
  5. Bıçakçı, A. B. (2021). Halkla ilişkiler lisans eğitiminde sivil toplum kuruluşları ile iş birliği. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, 37, 293-309. https://doi.org/10.17829/turcom.862146
  6. Bortree, D., Bowen, S., Silverman, D., & Sriramesh, K. (2018). Ethics: The distinctive commitment that defines public relations as a respected profession. Commission on Public Relations Education. https:// www.commissionpred.org/commission-reports/fast-forward-foundations-future-state-educators- practitioners/
  7. Bortree, D. (2019). Ethics education in public relations: State of student preparation and agency training in ethical decision making. Journal of Public Relations Education, 5(3). https://aejmc.us/jpre/2019/11/20/ ethics-education-in-public-relations-state-of-student-preparation-and-agency-training-in-ethical- decision-making/
  8. Bortree, D. (2022). Ethics education: Recommendations for public relations curriculum, spotlight series. The Commission on Public Relations Education. http://www.commissionpred.org/wp-content/ uploads/2022/10/CPRE-Ethics-Spotlight-Report-2022-10.29.pdf

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Halkla İlişkiler

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

18 Mart 2024

Gönderilme Tarihi

15 Eylül 2023

Kabul Tarihi

26 Ocak 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: Cumhuriyetin 100. Yılında Geleceğin İletişimi Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA
Bıçakçı, A. B., & Aktaş Kuyucu, M. (2024). Geleceğin Halkla İlişkiler Profesyonellerini Eğitmek: Toplumsal Odaklı bir Yaklaşım. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, Cumhuriyetin 100. Yılında Geleceğin İletişimi Özel Sayısı, 1-26. https://doi.org/10.17829/turcom.1360804
AMA
1.Bıçakçı AB, Aktaş Kuyucu M. Geleceğin Halkla İlişkiler Profesyonellerini Eğitmek: Toplumsal Odaklı bir Yaklaşım. TURCOM. 2024;(Cumhuriyetin 100. Yılında Geleceğin İletişimi Özel Sayısı):1-26. doi:10.17829/turcom.1360804
Chicago
Bıçakçı, Ayşe Banu, ve Melike Aktaş Kuyucu. 2024. “Geleceğin Halkla İlişkiler Profesyonellerini Eğitmek: Toplumsal Odaklı bir Yaklaşım”. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, sy Cumhuriyetin 100. Yılında Geleceğin İletişimi Özel Sayısı: 1-26. https://doi.org/10.17829/turcom.1360804.
EndNote
Bıçakçı AB, Aktaş Kuyucu M (01 Mart 2024) Geleceğin Halkla İlişkiler Profesyonellerini Eğitmek: Toplumsal Odaklı bir Yaklaşım. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi Cumhuriyetin 100. Yılında Geleceğin İletişimi Özel Sayısı 1–26.
IEEE
[1]A. B. Bıçakçı ve M. Aktaş Kuyucu, “Geleceğin Halkla İlişkiler Profesyonellerini Eğitmek: Toplumsal Odaklı bir Yaklaşım”, TURCOM, sy Cumhuriyetin 100. Yılında Geleceğin İletişimi Özel Sayısı, ss. 1–26, Mar. 2024, doi: 10.17829/turcom.1360804.
ISNAD
Bıçakçı, Ayşe Banu - Aktaş Kuyucu, Melike. “Geleceğin Halkla İlişkiler Profesyonellerini Eğitmek: Toplumsal Odaklı bir Yaklaşım”. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi. Cumhuriyetin 100. Yılında Geleceğin İletişimi Özel Sayısı (01 Mart 2024): 1-26. https://doi.org/10.17829/turcom.1360804.
JAMA
1.Bıçakçı AB, Aktaş Kuyucu M. Geleceğin Halkla İlişkiler Profesyonellerini Eğitmek: Toplumsal Odaklı bir Yaklaşım. TURCOM. 2024;:1–26.
MLA
Bıçakçı, Ayşe Banu, ve Melike Aktaş Kuyucu. “Geleceğin Halkla İlişkiler Profesyonellerini Eğitmek: Toplumsal Odaklı bir Yaklaşım”. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, sy Cumhuriyetin 100. Yılında Geleceğin İletişimi Özel Sayısı, Mart 2024, ss. 1-26, doi:10.17829/turcom.1360804.
Vancouver
1.Ayşe Banu Bıçakçı, Melike Aktaş Kuyucu. Geleceğin Halkla İlişkiler Profesyonellerini Eğitmek: Toplumsal Odaklı bir Yaklaşım. TURCOM. 01 Mart 2024;(Cumhuriyetin 100. Yılında Geleceğin İletişimi Özel Sayısı):1-26. doi:10.17829/turcom.1360804

Cited By

Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.