Türk kahvesinin Türk aileleri içerisinde nesilden nesile geçmesi, Türk kahvesi ile ilgili bilgi ve beceri, konukseverlik ve eğlence yoluyla sosyal bütünlüğü güçlendiren bir kimliğin olması Türk kahvesinin somut olmayan kültürel miras olarak görülmesini sağlamıştır. Çalışmanın amacı, Türk Kahvesinin ve yöresel Türk kahvelerinin gastronomi işletmelerinde yerini ortaya koymaktır. Araştırmada, nitel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma 25 Aralık 2021- 21 Ocak 2022 tarihlerinde 18 kahve yöneticisi ve 20 yiyecek-içecek departman yöneticisi ile yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında incelenen işletmelerde görev alan yöneticilerin tamamı Türk Kahvesinin Türk Kültüründe önemli bir yeri olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %65, 79’u Türk kahvesinin işletmlerinde geleneksel şekilde sunulduğu ve işletme menülerinde Türk kültüründe önemli yeri olan dibek, menengiç gibi yöresel kahve türlerine yer verdiği tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar somut olmayan kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarımı ve gastronomik kimlik olarak başka kültürlere tanıtımında oldukça sevindirici birdurumu yansıtmaktadır. Gerçekleştirilen bu çalışmanın literatüre, bundan sonra gerçekleştirilecek çalışmalara ve sektöre önemli katkı sağlayacağına inanılmaktadır.
Kahve Türk Kahvesi Somut Olmayan Kültürel Miras Türk Kahve Kültürü Yöresel Türk kahveleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1 |