Etik İlkeler ve Yayın Politikası

ETİK İLKELER
TurkJAC, yayın sürecindeki etik görevleri ve sorumlulukları Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından tanımlanan ilkelere uygun olarak belirlemiştir. Bu kılavuza dayanarak yayın etiği ile ilgili kurallar aşağıdaki bölümlerde sunulmaktadır.

Etik Onay
Etik kurul kararı gerektiren insan ve hayvanlarla ilgili klinik ve deneysel çalışmalar için etik komite onayı alınmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve başvuru sırasında belgelenmelidir. Bu tür makaleler, araştırma ve yayın etiğine uyulduğu ifadesini içermelidir. Komite adı, tarihi ve numarası gibi onay hakkındaki bilgiler yöntem bölümüne ve ayrıca makalenin ilk/son sayfasına dahil edilmelidir.

Editörler
1. Bir sunumun ön değerlendirmesinde, derginin editörü, makalenin derginin amacı ve kapsamı için uygunluğunu, literatürdeki diğer makalelere benzer olup olmadığını ve yazı dili ile ilgili beklentileri karşılayıp karşılamadığını değerlendirir. Söz konusu kriterleri karşıladığında, bilimsel değerlendirme süreci gerekirse bir bölüm editörü atanarak başlatılır.
2. Tüm orijinal çalışmalarda, ilgili veya çelişen menfaatler nedeniyle oluşabilecek sorunları tam olarak dikkate alarak akran-değerlendirmeli bir yayın politikası uygulanmaktadır.
3. Bölüm editörleri spesifik bir konuyla ilgili makaleler üzerinde çalışır ve önerileri derginin editörünün makalenin kabulü veya reddi ile ilgili kararında etkilidir.
4. Hiçbir bölüm editörü, değerlendirme sürecindeki makaleler hakkında yazarlar, hakemler ve dergi editörü dışında kimseyle temasa geçmez.
5. Dergi editörünün bir makaleyi kabul etme veya reddetme kararında, bilimsel değerlendirme sonucundaki bir karar veren bölüm editörünün önerisine ek olarak, makalenin önemi, açıklığı ve özgünlüğü belirleyicidir. Makalenin kabulü veya reddi konusundaki nihai karar dergi editörüne aittir.

Yazarlar
1. Yazarlar, çalışmanın tasarımına ve yürütülmesine aktif olarak katkıda bulunmalıdır. Çalışmada en az bir özel görevi olmayan bir kişiye yazarlık verilmemelidir.
2. Normalde makalenin içeriğinden tüm yazarlar sorumludur. Ancak, birçok yazarla yapılan disiplinler arası çalışmalarda, her yazarın sorumlu olduğu kısım başvuru yazısında açıklanmalıdır.
3. Çalışmaya başlamadan önce, akademik derecelendirmelerde çatışmayı önlemek için yazarları, katkıda bulunanları ve kimlere teşekkür edileceğini belirlemek daha iyi olacaktır.
4. İlgili yazar dergiye yayınlanmak üzere gönderdiği makalenin yazarlarından biridir. Makalenin yayınlanmasına kadar tüm iletişim bu kişiyle yapılacaktır. Telif hakkı formu, tüm yazarlar adına ilgili yazar tarafından imzalanacaktır.
5. Tamamen veya kısmen diğer yayın ortamlarında yayınlanmış bir makalenin gönderilmesi kabul edilemez. Böyle bir durumda sorumluluk tüm yazarlara aittir. Aynı makalenin aynı anda TurkJAC'a ve başka bir dergiye yayınlanmak üzere gönderilmesi de kabul edilemez. Yazarlar yayın etiği açısından bu duruma dikkat etmelidir.
6. Başkalarının yayınlarından veya kendi yayınlarından intihal ve aynı çalışmanın dilimlenmesi kabul edilemez.
7. Tüm yazarlar makalede sunulan verilerin gerçek ve orijinal olduğunu kabul eder. Sunulan verilerde bir hata olması durumunda, yazarların geri çekme ve düzeltme sürecine dahil edilmesi gerekmektedir.
8. Tüm yazarlar akran değerlendirme prosedürüne katkıda bulunmalıdır.

Hakemler
1. Gönüllü olarak çalışan hakemler, gönderilen makaleyi geliştirmek için editörler tarafından atanan dış uzmanlardır.
2. Hakemin, süreci uzatmaması için incelemeyi zamanında yapması son derece önemlidir. Bu nedenle, davet üzerinde mutabık kalındığında, hakemin bunu zamanında yapması beklenir. Ayrıca, hakem, araştırma, yazarlar ve/veya araştırma fonları ile ilgili herhangi bir çıkar çatışması olmadığını kabul eder.
3. Hakemlerin incelenen makaleleri başkalarıyla paylaşmamaları beklenmektedir. İnceleme süreci güvenli bir şekilde yapılmalıdır.
4. Hakemler, davetlere cevap verme, değerlendirmelerin kapsamlı olup olmadığı ve son teslim tarihlerine göre hareket etme gibi kriterlere göre puanlandırılır ve TurkJAC'a gönderebilecekleri makale başvuruları öncelikli olarak ele alınır.

YAYIN POLİTİKASI
Başvuru
Tüm başvuru ve değerlendirme işlemleri bir makale işleme ve dergi arşivleme hizmeti olan “www.dergipark.org.tr” aracılığıyla yürütülmektedir.


Yazarlık, Özgünlük ve İntihal
Yazarlar, çalışmanın tamamen orijinal olduğunu ve başkalarının çalışmalarının metinde gerekli izinlerle uygun şekilde alıntılandığını kabul ederler. Yazarlar intihalden kaçınmalıdır. Makaleyi Ithenticate ve CrossCheck gibi uygun bir yazılım kullanarak kontrol etmeleri önerilir. Bu konunun sorumluluğu tamamen yazarlara aittir. Makale gönderildiğinde tüm yazarlara bilgi verilecektir. Yazarın değiştirilmesi gerekiyorsa, değişikliğin nedeni belirtilmelidir. Makale kabul edildikten sonra hiçbir yazar değişikliği yapılamaz.


Taslaklar
Kabulden sonra düzeltmeleri veya değişiklikleri önlemek için basım öncesi taslaklar dikkatlice hazırlanacaktır. Sorumlu yazarlar bu taslakları belirtilen süre içinde kontrol etmeli ve düzeltmeleri veya değişiklikleri sayfa ve satır numaraları sağlayan bir liste formatında bir word dosyası olarak göndermelidir. Ayrıca düzeltmeler kanıtların açıklandığı bir pdf dosyası olarak gönderilebilir.


Değerlendirme süreci
İlk adımda editör, makalenin içeriğinin derginin amaç ve kapsamına uygun olup olmadığını değerlendirecek ve ardından kör inceleme süreci devam edecektir. Makale alan editörleriniin kontrolü altında iki veya üç hakeme ve gerekirse daha fazla hakeme gönderilecektir. Hakemler, makaleyle ilgili daha fazla veriyi yazarlardan isteyebilir. Alan editörleri hakem değerlendirme sürecini tamamladıktan sonra, dergi editörü son değerlendirmeyi yapar ve nihai kabul veya ret kararını verir.


Sayfa ücreti olmadan Açık Erişim
Dergi, sayfa ücreti olmayan tam bir Açık Erişim dergisidir. Makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND) yönetmeliğine uygundur ve ücretsizdir. Ticari olmayan amaçlarla, başkalarının makaleyi dağıtmasına ve kopyalamasına ve içeriği değiştirmemesi koşuluyla yazarları ortak çalışmaya dahil etmelerine izin verir.


DergiPark Hizmeti
Dergi, TÜBİTAK ULAKBİM'e bağlı DergiPark hizmetini (www.dergipark.org.tr), çevrimiçi barındırma hizmetleri ve editoryal iş akışı yönetim sistemi sağlayan çevrimiçi bir sistem olarak kullanmaktadır.





6th International Environmental Chemistry Congress (EnviroChem)

https://www.envirochem.org.tr/