Son yıllarda hızla artan yapılaşma nedeniyle kesilen meyve ağaçlarının ve budama atıklarının yakacak yerine orman ürünleri sektöründe değerlendirilmesine yönelik çalışmalar artmıştır. Türkiye, zeytin hasat alanı bakımından Dünya’da 6. sırada yer almaktadır. Geniş zeytin alanlarına sahip Aydın ve Kahramanmaraş’ta yeni başlayan bir inşaatın, şantiye sahasından kesilen zeytin (OIea europaea L.) ağaç gövde odunlarının kimyasal, morfolojik ve fiziksel özellikleri belirlenerek, karşılaştırma yapılmıştır. Holoselüloz, α-selüloz, lignin, alkol-benzen çözünürlüğü, sıcak su çözünürlüğü, soğuk su çözünürlüğü, %1 NaOH çözünürlüğü ve kül miktarı sırasıyla Aydın örneklerinde %70.4, %39.8, %23.0, %4.88, %12.5, %11.0, %20.4, %1.15 ve K.Maraş odunlarında ise %58.6, %36.0, %25.3, %17.0, %20.7, %15.9, %28.3 ve %0.79 tespit edilmiştir. Morfolojik özellikleri olarak zeytin ağaç liflerinin uzunluğu, genişliği, çeper kalınlığı ve lümen çapı belirlenmiştir. Bu değerler sırasıyla Aydın’dan alınan örneklerde 0.83 mm, 15.8 µm, 4.32 µm, 11.5 µm ve K.Maraş odunlarında ise 0.78 mm, 12.3 µm, 4.12 µm, 8.17 µm’dir. Zeytin ağaç odunlarının hava kurusu yoğunluğu (D12) 0.88 g/cm3, tam kuru yoğunluğu (Do) 0.78 g/cm3, hacim yoğunluk değeri (R) 0.70 g/cm3, hacimsel daralma (βv) %9.16-10.68, hacimsel genişleme (αv) 10.1-10.9, lif doygunluk noktası (LDN) %13.1-15.6 ve maksimum rutubet içeriği (MMC) %75.3-77.1 olarak tespit edilmiştir.
Zeytin odunu Kimyasal özellikler Lif Morfolojisi olea europaea
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Bilimsel ve Araştırma Projeleri (BAP) Birimi
2013/3-21 YLS
Bu çalışma 2013/3-21 YLS proje numarası ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Bilimsel ve Araştırma Projeleri (BAP) Birimi tarafından desteklenmiştir
In recent years, the utilization of orchard trees has been increased in forest products industry instead of burning. However, in terms of olive harvesting area Turkey ranks 6th. in the world. In this study, chemical, morphological and physical properties of olive trees (OIea europaea L.) taken from Aydın and Kahramanmaraş (Turkey) were investigated. The chemical constituents of these wood samples were found to be as follows; the holocellulose, α-cellulose, lignin, alcohol-benzene, hot-cold water and 1% NaOH solubilities and ash content of samples supplied from Aydın region were 70.4%, 39.8%, 23.0%, 4.88%, 12.5%, 11.0%, 20.4%, 1.15% whereas wood samples supplied from K.Maraş were 58.6%, 36.0%, 25.3%, 17.0%, 20.7%, 15.9%, 28.3% and 0.79%, respectively. As morphological features, fiber length, fiber diameter, cell wall thickness and lumen diameter were determined. The values for the samples taken from Aydın were, 0.83 mm, 15.8 µm, 4.32 µm, 11.5 µm and for K.Maraş 0.78 mm, 12.3 µm, 4.12 µm, 8.17 µm. The air density results of olive wood was (D12) 0.88 g/cm3. Other properties like oven dry density (Do) 0.78 g/cm3, basic density (R) 0.70 g/cm3, fiber saturation point (LDN) 13.1-15.6%, maximum moisture content (MMC) 75.3-77.1%, volumetric shrinkage (βv) 9.16-10.68% and volumetric swelling (αv) 10.1-10.9% were also determined.
Olive wood Chemical Composition Fiber Morphology olea europaea physical properties
2013/3-21 YLS
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kereste, Hamur ve Kağıt |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2013/3-21 YLS |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2 |