Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Siber Güvenlik Konusunda Yazılan Lisansüstü Tezlerin İçerik Analizi

Yıl 2021, Cilt: 6 Sayı: 1, 93 - 113, 05.08.2021

Öz

Bu çalışma, 2012-2021 yılları arasında siber güvenlik konusunda yapılan ulusal lisansüstü tezlerin doküman analizi yöntemiyle incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda 14 alt amaç belirlenip, tezleri inceleme kriterleri belirlenmiş ve tez inceleme formu oluşturulmuştur. Tezler; erişim durumuna, yayın yılına, yayın diline, tez türüne, tezleri yöneten danışman unvanına, üniversiteye, üniversite türüne, enstitüye, ana bilim dalına, temel konu alanına, tezlerde kullanılan araştırma yöntemine, araştırma desenine, örneklem grubuna, veri analiz yöntemi ve kullanılan anahtar kelimelere göre incelenmiştir. Çalışma verileri nitel araştırma yönteminin doküman inceleme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. İncelenecek tezleri belirlemek için, Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi veri tabanında “siber güvenlik” anahtar kelimesi kullanılarak tarama yapılmış ve adında “siber güvenlik” kelimesi geçen 70 teze ulaşılmıştır. Tezler betimsel içerik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilerek, bulgular frekans ve yüzde değerleri kullanılarak sunulmuştur. Analiz sonuçlarına göre siber güvenlik konusunda yapılan ulusal lisansüstü tezlerin en çok 2019 yılında, Gazi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitelerinde, Sosyal Bilimler Enstitüsünde, Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalında, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol temel konu alanında, yüksek lisans türünde ve Türkçe dilinde yayınlandığı belirlenmiştir. Farklı unvanlara sahip öğretim üyelerinin yönettikleri tez sayılarının neredeyse aynı olduğu (doktor öğretim üyesi 23, doçent 23, profesör 24) tespit edilmiştir. Yapılan çalışmaların en çok nitel araştırma yönteminde, durum çalışması deseninde ve örneklem olarak üniversite öğrencileri ile gerçekleştirildiği görülmüştür. Tezlerde kullanılan anahtar kelime dağılımları incelendiğinde 15 farklı temel konu alanında toplam 288 anahtar kelime kullanıldığı ve en çok (%35,76) anahtar kelimenin Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol temel konu alanında kullanıldığı belirlenmiştir. Araştırma ile siber güvenlik konusunda ulusal lisansüstü tez çalışmalarının eğilimleri belirlenmiştir. Siber güvenlik konusunda yapılan makale ve bildiri çalışmalarının içerik analizlerinin de yapılmasının alan yazına faydasının olacağı belirtilebilir. Anahtar kelimeler: Siber Güvenlik, İçerik Analizi, Lisansüstü Tez, YÖK, Tez İzleme Merkezi

Kaynakça

  • Ada, M. (2018). NATO Üyesi Ülkelerin Siber Güvenlik Stratejileri Açısından İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü, Ankara.
  • Adır, A. E. (2019). Kurumlar için Siber Güvenlik Laboratuvarı Altyapısının Oluşturulması, Yüksek Lisans Tezi, KTO Karatay Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Akyıldız, M. A. (2013). Siber Güvenlik Açısından Sızma Testlerinin Uygulamalar ile Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • Alani, M. M. (2021). Big Data in Cybersecurity: A Survey of Applications and Future Trends. Journal of Reliable Intelligent Environments, 1-30.
  • Algaç, G. (2020). Siber Güvenlik Alanında Düzenlenen Uygulamalı Öğretici CTF Yarışmalarında Kullanılan Programlara Genel Bir Bakış, Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Malatya.
  • Alioğlu, S. D. (2019). Siber Saldırılar Ve Ülkelerin Siber Güvenlik Politikaları, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Lisansüstü Programlar Enstitüsü, İstanbul. Alp, Ö. (2018). Akıllı Şehirlerde Siber Güvenlik, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ataç, C. (2019). Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Oluşturma Sürecine Bir Bakış, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Aydaner, G. (2019).Genç Tüketicilerin Sosyal Mühendislik ile Siber Güvenlik Farkındalıklarının Online Alışveriş Niyetleri Üzerindeki Etkisinin Ölçülmesi, Yüksek Lisans Tezi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Aydın, B. (2019).Ülke Düzeyinde Kritik Siber Güvenlik Tedbirlerinin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Aydın, F. (2012).Türkiye'nin Ulusal Korunmasında Siber Güvenlik, Yüksek Lisans Tezi, Çankaya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Aytekin, A. (2015).Türkiye'nin Siber Güvenlik Stratejisi Ve Eylem Planının Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü, Ankara.
  • Barışkan, M. A. (2017). Türkiye'deki Siber Güvenlik Bilinci ve Sosyal Mühendislik Ataklarına Karşı Savunma Önlemlerinin Geliştirilmesi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. Bars, A. (2019). Kurumsal Mimari Odaklı Siber Güvenlik, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Bozgeyik, A. (2018). Gaziantep'te Faaliyet Gösteren Orta ve Büyük Ölçekli İşletmelerin Siber Güvenlik Yönetim Yaklaşımlarının Analizi, Doktora Tezi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep. Büyükkılıç. M. (2018). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Siber Güvenlik Modeli, Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Cebeloğlu, F. S. (2020). Endüstri 4.0 Sistemlerinde Yapay Zekâ Tabanlı Siber Güvenlik Yaklaşımlarının Geliştirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ. Çeliktaş, B. (2016). Siber Güvenlik Kavramının Gelişimi ve Türkiye Özelinde Bir Değerlendirme, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon. Çetin, M. (2020).Nükleer Tedarik Zincirinde En İyi Siber Güvenlik Sistemine Sahip Ülkenin Seçilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Alan Eğitimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sami Acar 0000-0002-3030-3673

Ayşe Ulutaş 0000-0001-7311-0751

Yayımlanma Tarihi 5 Ağustos 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Acar, S., & Ulutaş, A. (2021). Türkiye’de Siber Güvenlik Konusunda Yazılan Lisansüstü Tezlerin İçerik Analizi. Uluslararası Türk Kültür Coğrafyasında Sosyal Bilimler Dergisi, 6(1), 93-113.