This research was conducted to compare four different aspects of a natural rangeland in Ormanardı Village of Central district in Bingöl province, South East Anatolia for hay yield and quality. In this
study; botanical composition by weight, hay yield, grazing capacity, crude
protein (CP) ratio and yield, acid detergent insoluble fiber (ADF) ratio,
neutral detergent insoluble fiber (NDF) ratio, dry matter consumption (DMC), digestible
dry matter consumption (DDMC) and relative feed value (RFV) properties were
investigated. According to the research, 67.5% of the botanical composition is
composed of poaceous plants and 32.5% of the plants belonged to other families,
while it is determined that there are no legume plants in the botanical
composition. In the study, it was found that hay yield ranged between
23.2-129.3 kg da-1 according to rangeland aspects, and it was
statistically significant in terms of hay yield values of rangeland aspects
(p<0.01). Grazing capacity of the rangeland was calculated as 18.4 HB.
Percent contributions of grasses and other family plants in the hay yield were
67.5% and 32.5%, respectively. As a results of research, CP yield and ratio,
ADF, NDF, DMC, DDMC and RFV contents ranged between 2.3 to 16.7 kg da-1,
9.9 to 16.7%, 34.8 to 37.4%, 52.5 to 62.7%, 1.92 to 2.08%, 59.7 to 61.7% and
between 91.8 to 109.4, respectively.
Pasture grazing capacity herbage yield crude protein ratio relative feed value
Bu araştırma, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde
yer alan Bingöl ili, Merkez ilçesi, Ormanardı Köyü’nde bulunan doğal bir
meranın dört değişik yöneyinin verim ve kalite bakımından karşılaştırılması
amacıyla yapılmıştır. Çalışmada; ağırlığa göre botanik kompozisyon, kuru ot
verimi, otlatma kapasitesi, ham protein (HP) oranı ve verimi, asit deterjanda
çözünmeyen lif (ADF) oranı, nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) oranı, kuru
madde tüketimi (KMT), sindirilebilir kuru madde tüketimi (SKM) ve nispi yem
değeri (NYD) özellikleri incelenmiştir. Araştırmada, ağırlığa göre botanik
kompozisyonun % 67.5’ini buğdaygiller, % 32.5’ini diğer familyalara ait
bitkiler oluştururken, botanik kompozisyon içinde baklagil bitkisinin olmadığı
tespit edilmiştir. Çalışmada kuru ot veriminin, mera yöneylerine göre
23.2-129.3 kg da-1 arasında değiştiği ve mera yöneylerinin kuru ot
verimi değerleri açısından istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır
(p<0.01). Meranın otlatma kapasitesi 18.4 HB (Hayvan birimi) olarak
hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda, HP verimi ve HP oranı, ADF, NDF, KMT, SKM
ve NYD sırasıyla; 2.3-16.7, % 9.9-12.9, % 34.8-37.4, % 52.5-62.7, % 1.92-2.08,
% 59.7-61.7 ve 91.8-109.4 arasında olduğu tespit edilmiştir.
Mera otlatma kapasitesi ot verimi ham protein oranı nispi yem değeri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi / Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |