Araştırma Makalesi

Öğretim Üyeleri Perspektifinden Araştırma Üniversitesi Girişimi: Bir Vakıf Üniversitesi Örneği

Cilt: 3 Sayı: 3 30 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

Öğretim Üyeleri Perspektifinden Araştırma Üniversitesi Girişimi: Bir Vakıf Üniversitesi Örneği

Öz

Türkiye’de, dünya ölçeğinde üniversite uygulamaları, araştırma üretkenliğini ve kalitesini arttırmak için 2016 yılında gerçekleştirilen Araştırma Üniversitesi Girişimi şeklinde yansımasını bulmuştur. Bu girişim kapsamında, 2017 yılında YÖK tarafından mevcut üniversiteler arasından on araştırma üniversitesi, beş aday araştırma üniversite belirlenmiş ve araştırma bursları, yükseköğretim kalite kurulu gibi yeni yükseköğretim politikaları geliştirilmiştir. Gerçekleştirilen yeniliklere dair yapılan bağlamsal ve diğer ülkelerle karşılaştırmalı değerlendirmelere katkıda bulanacak olan bu çalışma, Türkiye’deki araştırma üniversitesi yapılanmasına dair imkan ve zorlukları, yapılanmanın potansiyel uygulayıcıları olan öğretim üyeleri perspektifinden incelemeyi ve ayrıca öneriler sunmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altbach, P. G. (2009). Peripheries and centers: Research universities in developing countries. Asia Pacific Education Review, 10(1), s.15–27.
  2. Altbach, P. G. (2011). The past, present and future of research university. Altbach, P. G. ve Salmi, J. (Eds.). The road to academic excellence:Emerging research universities in developing and transition countries içinde (s.11-29). Washington, DC: The World Bank.
  3. Atkinson, R. C. ve Blanpied, W. A. (2008). Research Universities: Core of the US Science and technology system. Technology in Society, 30(1), s. 30-48.
  4. Erdoğmuş, N. (2016). Araştırma Üniversitesi Yapılanması: İmkan ve Zorluklar. İlke Politika Notları, 7, 3-40.
  5. Erkut, E. (2019, Ocak). Eğitim/AraştırmaÜniversiteleri. http://erhanerkut.com/: http://erhanerkut.com/egitim/arastirma-universiteleri/ Erişim tarihi: 20.01. 2020.
  6. Emil, S. ve Akşab, Ş. (2018). Türkiye yükseköğretiminde araştırma üniversitesini anlamak: karşılaştırmalı analiz. Uğurlu, C. T., Beycioğlu, K. Koşar, S., Kahraman H. Ve Köybaşı Şemin, F. (Eds.) Eğitim Yönetimi Araştırmaları içinde (s.1-11). Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Yayıncılık.
  7. Fallon, D. (1980). The German university. A Heroic ideal in conflict with the modern world. Colorado Associated University Press, Boulder, CO 80309.
  8. Mohrman, K., Ma, W. ve Baker, D. (2008). The research university in transition: The emerging global model. Higher education policy, 21(1), s. 5-27.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

23 Ağustos 2020

Kabul Tarihi

24 Kasım 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Gülbak, O. (2020). Öğretim Üyeleri Perspektifinden Araştırma Üniversitesi Girişimi: Bir Vakıf Üniversitesi Örneği. Journal of University Research, 3(3), 124-130. https://doi.org/10.32329/uad.784293

Cited By

Articles published in the Journal of University Research (Üniversite Araştırmaları Dergisi - ÜAD) are licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) License 32353.