Hayvancılıkta kaliteli kaba yem oldukça önemlidir. İklim değişikliği ve tatlı su kaynaklarının azalması sebebi ile kurak alanlarda yem üretimi zorunlu hale gelmektedir. Bu bakımdan bu araştırma kurak şartlarda yapılmıştır. Bitki olarakta kurağa dayanıklı çavdar ve arpa kullanılmıştır. Yem bitkilerinde kaliteye hasat zamanları etki etmektedir ve bu konuda araştırılmıştır. Buna göre çavdarda en fazla yeşil ve kuru ot verimi 3. hasat zamanında elde edilmiştir(sırasıyla, 2398.3 kg/da, 1051.0 kg/da). Arpada ise en fazla yeşil ve kuru ot 2. hasat zamanında elde edilmiştir(sırasıyla, 1265.0 kg/da, 555.6 kg/da).
Quality roughage is very important in animal husbandry. Due to climate change and the decrease in fresh water resources, feed production in arid areas has become mandatory. In this respect, this research was conducted in arid conditions. Drought-resistant rye and barley were used as plants. Harvest times affect the quality of forage plants and this issue has been investigated. Accordingly, the highest fresh and hay yield in rye was obtained in the 3rd harvest time(respectively, 2398.3 kg/da, 1051.0 kg/da). The highest fresh and hay yield in barley was obtained in the 2nd harvest time(respectively, 1265.0 kg/da, 555.6 kg/da).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 11 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 5 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2 |