Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kurak Şartlar Altında Yetiştirilen Arpa ve Çavdarın Farklı Büyüme Zamanlarındaki Yeşil ve Kuru Ot Verimleri

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 2, 96 - 102, 03.01.2025

Öz

Hayvancılıkta kaliteli kaba yem oldukça önemlidir. İklim değişikliği ve tatlı su kaynaklarının azalması sebebi ile kurak alanlarda yem üretimi zorunlu hale gelmektedir. Bu bakımdan bu araştırma kurak şartlarda yapılmıştır. Bitki olarakta kurağa dayanıklı çavdar ve arpa kullanılmıştır. Yem bitkilerinde kaliteye hasat zamanları etki etmektedir ve bu konuda araştırılmıştır. Buna göre çavdarda en fazla yeşil ve kuru ot verimi 3. hasat zamanında elde edilmiştir(sırasıyla, 2398.3 kg/da, 1051.0 kg/da). Arpada ise en fazla yeşil ve kuru ot 2. hasat zamanında elde edilmiştir(sırasıyla, 1265.0 kg/da, 555.6 kg/da).

Kaynakça

  • Anonymous, 2016, Buğdaygil Yem Bitkileri. TC. Milli Eğitim Bakanlığı Tarım Dersi Kitabı. Ankara.
  • Çeri, S., Acar, R., 2019. Serin iklim tahıllarının hayvan beslemede yeşil ve kuru ot olarak kullanımı. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 8(1):178-194.
  • Langer, R.H.M., Hill, G.D.,1982. Agricultural Plants. Cambridge University Press.
  • Gökgöl, M., 1969. Serin iklim hububatı ziraati ve ıslahı. Tarım Bakanlığı, Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü. Özaydın Matbaası. İstanbul.
  • Kün, E., 1983, Serin İklim Tahılları. Ankara Ünv. Ziraat Fak. Yayın no: 875. Ankara.
  • Acar, R., 1995. Sulu şartlarda ikinci ürün olarak bazı baklagil yembitkileri ve tahıl karışımlarının yetiştirilme imkânları. Selçuk Ün. Fen Bilimleri Ens.(Yüksek Lisans Tezi, Yayınlanmamış).
  • Morrison, F.B., 1948. Feeds and Feeding(21. Ed.). The Morrison Publishing Company.
  • Kılıç, A., 1986. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri). Bilgehan Basımevi. İzmir.
  • Akyıldız, A.R., 1986. Yemler Bilgisi ve Teknolojisi(2. Basım). Ankara Ün. Ziraat Fak. Yayın no: 974. Ankara.
  • Anonimous,2018. https://vetmed.iastate.edu/sites/default/files/vdpam/Extension/Ergot-Poisoning-in-Cattle.pdf ( 01/11/2018).
  • Anonimous, 2018a. http://www1.agric.gov.ab.ca/$department/deptdocs.nsf/all/agdex4461# Hay (30.12.2018).
  • Anonymous,Tarihsiz. Çavdar Yetiştiriciliği(Aslım-95). Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü. Konya.
  • Casey, P.A., 2012. Plant guide for cereal rye (Secale cereale). USDA-Natural Resources Conservation Service, Plant Materials Center, Elsberry, MO.
  • Jacobs, A.A., 2016. Plant guide for common barley( Hordeum vulgare L.). USDA-Natural Resources Conservation Service, Jamia L. Whitten Plant Materials Center. Coffeeville, Mississippi.
  • Zamostnii, M.I., Yefremenkov, N.M., 1972. Mixed sowing of vetch with winter cereals an impotant reserve of fovver proteins. Herbage Abstract.43(7):206.
  • Tingle, J.N., Dawley, W.K., 1974. Yield and nutritive value of whole plant cereals at a silage stage. J. Plant Sci.,54:621-624.
  • Gummadov, N., 2005. Kışlık Baklagil yembitkileri tahıl karışımlarında farklı ekim metotlarının verim ve verim unsurlarına etkisi. Selçuk Ün. Fen Bilimleri Ens.(Yüksek Lisans Tezi, Yayınlanmamış).
  • Güney, M., 2020. Farklı dönemlerde biçilen buğday+çavdar karışımı hasıllarının besin madde içerikleri ile verim özelliklerinin karşılaştırılması. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(2):365-370.
  • Kerimbek, C., Mülayim, M., 2003. Bazı baklagil yembitkileri ve tahıl karışımlarının ot için ikinci ürün olarak yetiştirilmesi. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi II. Cilt 79–83. Diyarbakır.
  • Erbaş Köse, Ö.D., Mut, Z., Kardeş, Y.M., 2019. Farklı ekim sıklıklarının çavdarda ot verimi ve kalitesine etkisi. Hasat Uluslararası Tarım ve Orman Konferansı, s: 1186-1196. Ankara.
  • Kim, S.G.,2004. Forage performance evaluation in winter rye cultivars. Ph. D. Thesis. Seoul National University, Korea.
  • Acar, R., Kıvrım, İ., 2023. 1854-1855 yıllarında Hotamış Türkmenlerindeki tarımsal yapı içinde tarla tarımı. Ereğli Tarım Bilimleri Dergisi,3(2):86-96.

Fresh and Hay Yıelds of Barley and Rye at Dıfferent Growıng Times under Dry Condıtıons

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 2, 96 - 102, 03.01.2025

Öz

Quality roughage is very important in animal husbandry. Due to climate change and the decrease in fresh water resources, feed production in arid areas has become mandatory. In this respect, this research was conducted in arid conditions. Drought-resistant rye and barley were used as plants. Harvest times affect the quality of forage plants and this issue has been investigated. Accordingly, the highest fresh and hay yield in rye was obtained in the 3rd harvest time(respectively, 2398.3 kg/da, 1051.0 kg/da). The highest fresh and hay yield in barley was obtained in the 2nd harvest time(respectively, 1265.0 kg/da, 555.6 kg/da).

Kaynakça

  • Anonymous, 2016, Buğdaygil Yem Bitkileri. TC. Milli Eğitim Bakanlığı Tarım Dersi Kitabı. Ankara.
  • Çeri, S., Acar, R., 2019. Serin iklim tahıllarının hayvan beslemede yeşil ve kuru ot olarak kullanımı. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 8(1):178-194.
  • Langer, R.H.M., Hill, G.D.,1982. Agricultural Plants. Cambridge University Press.
  • Gökgöl, M., 1969. Serin iklim hububatı ziraati ve ıslahı. Tarım Bakanlığı, Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü. Özaydın Matbaası. İstanbul.
  • Kün, E., 1983, Serin İklim Tahılları. Ankara Ünv. Ziraat Fak. Yayın no: 875. Ankara.
  • Acar, R., 1995. Sulu şartlarda ikinci ürün olarak bazı baklagil yembitkileri ve tahıl karışımlarının yetiştirilme imkânları. Selçuk Ün. Fen Bilimleri Ens.(Yüksek Lisans Tezi, Yayınlanmamış).
  • Morrison, F.B., 1948. Feeds and Feeding(21. Ed.). The Morrison Publishing Company.
  • Kılıç, A., 1986. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri). Bilgehan Basımevi. İzmir.
  • Akyıldız, A.R., 1986. Yemler Bilgisi ve Teknolojisi(2. Basım). Ankara Ün. Ziraat Fak. Yayın no: 974. Ankara.
  • Anonimous,2018. https://vetmed.iastate.edu/sites/default/files/vdpam/Extension/Ergot-Poisoning-in-Cattle.pdf ( 01/11/2018).
  • Anonimous, 2018a. http://www1.agric.gov.ab.ca/$department/deptdocs.nsf/all/agdex4461# Hay (30.12.2018).
  • Anonymous,Tarihsiz. Çavdar Yetiştiriciliği(Aslım-95). Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü. Konya.
  • Casey, P.A., 2012. Plant guide for cereal rye (Secale cereale). USDA-Natural Resources Conservation Service, Plant Materials Center, Elsberry, MO.
  • Jacobs, A.A., 2016. Plant guide for common barley( Hordeum vulgare L.). USDA-Natural Resources Conservation Service, Jamia L. Whitten Plant Materials Center. Coffeeville, Mississippi.
  • Zamostnii, M.I., Yefremenkov, N.M., 1972. Mixed sowing of vetch with winter cereals an impotant reserve of fovver proteins. Herbage Abstract.43(7):206.
  • Tingle, J.N., Dawley, W.K., 1974. Yield and nutritive value of whole plant cereals at a silage stage. J. Plant Sci.,54:621-624.
  • Gummadov, N., 2005. Kışlık Baklagil yembitkileri tahıl karışımlarında farklı ekim metotlarının verim ve verim unsurlarına etkisi. Selçuk Ün. Fen Bilimleri Ens.(Yüksek Lisans Tezi, Yayınlanmamış).
  • Güney, M., 2020. Farklı dönemlerde biçilen buğday+çavdar karışımı hasıllarının besin madde içerikleri ile verim özelliklerinin karşılaştırılması. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(2):365-370.
  • Kerimbek, C., Mülayim, M., 2003. Bazı baklagil yembitkileri ve tahıl karışımlarının ot için ikinci ürün olarak yetiştirilmesi. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi II. Cilt 79–83. Diyarbakır.
  • Erbaş Köse, Ö.D., Mut, Z., Kardeş, Y.M., 2019. Farklı ekim sıklıklarının çavdarda ot verimi ve kalitesine etkisi. Hasat Uluslararası Tarım ve Orman Konferansı, s: 1186-1196. Ankara.
  • Kim, S.G.,2004. Forage performance evaluation in winter rye cultivars. Ph. D. Thesis. Seoul National University, Korea.
  • Acar, R., Kıvrım, İ., 2023. 1854-1855 yıllarında Hotamış Türkmenlerindeki tarımsal yapı içinde tarla tarımı. Ereğli Tarım Bilimleri Dergisi,3(2):86-96.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ramazan Acar 0000-0002-3347-6537

Rahman Kaya

Yayımlanma Tarihi 3 Ocak 2025
Gönderilme Tarihi 11 Eylül 2024
Kabul Tarihi 5 Kasım 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Acar, R., & Kaya, R. (2025). Kurak Şartlar Altında Yetiştirilen Arpa ve Çavdarın Farklı Büyüme Zamanlarındaki Yeşil ve Kuru Ot Verimleri. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 7(2), 96-102.
AMA Acar R, Kaya R. Kurak Şartlar Altında Yetiştirilen Arpa ve Çavdarın Farklı Büyüme Zamanlarındaki Yeşil ve Kuru Ot Verimleri. UCBAD. Ocak 2025;7(2):96-102.
Chicago Acar, Ramazan, ve Rahman Kaya. “Kurak Şartlar Altında Yetiştirilen Arpa Ve Çavdarın Farklı Büyüme Zamanlarındaki Yeşil Ve Kuru Ot Verimleri”. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi 7, sy. 2 (Ocak 2025): 96-102.
EndNote Acar R, Kaya R (01 Ocak 2025) Kurak Şartlar Altında Yetiştirilen Arpa ve Çavdarın Farklı Büyüme Zamanlarındaki Yeşil ve Kuru Ot Verimleri. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi 7 2 96–102.
IEEE R. Acar ve R. Kaya, “Kurak Şartlar Altında Yetiştirilen Arpa ve Çavdarın Farklı Büyüme Zamanlarındaki Yeşil ve Kuru Ot Verimleri”, UCBAD, c. 7, sy. 2, ss. 96–102, 2025.
ISNAD Acar, Ramazan - Kaya, Rahman. “Kurak Şartlar Altında Yetiştirilen Arpa Ve Çavdarın Farklı Büyüme Zamanlarındaki Yeşil Ve Kuru Ot Verimleri”. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi 7/2 (Ocak 2025), 96-102.
JAMA Acar R, Kaya R. Kurak Şartlar Altında Yetiştirilen Arpa ve Çavdarın Farklı Büyüme Zamanlarındaki Yeşil ve Kuru Ot Verimleri. UCBAD. 2025;7:96–102.
MLA Acar, Ramazan ve Rahman Kaya. “Kurak Şartlar Altında Yetiştirilen Arpa Ve Çavdarın Farklı Büyüme Zamanlarındaki Yeşil Ve Kuru Ot Verimleri”. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, c. 7, sy. 2, 2025, ss. 96-102.
Vancouver Acar R, Kaya R. Kurak Şartlar Altında Yetiştirilen Arpa ve Çavdarın Farklı Büyüme Zamanlarındaki Yeşil ve Kuru Ot Verimleri. UCBAD. 2025;7(2):96-102.
 ❤ UCBAD