Araştırma Makalesi

KÖKENBİLİM VE TOPONOMİ IŞIĞINDA ÇEMİŞGEZEK

Cilt: 8 Sayı: 1 28 Mart 2025
PDF İndir
EN TR

KÖKENBİLİM VE TOPONOMİ IŞIĞINDA ÇEMİŞGEZEK

Öz

Çemişgezek, Türkiye'nin doğusunda, Tunceli iline bağlı bir ilçedir. Tarihi oldukça eski dönemlere dayanan Çemişgezek, geçmişte çeşitli kültürlerin ve uygarlıkların etkisi altında kalmıştır. Çemişgezek, Osmanlı döneminde önemli bir yerleşim yeri ve yönetim merkezi olmuştur. Cumhuriyet dönemiyle birlikte de Tunceli'nin ilçesi haline gelmiştir. Kökenbilim (Etimoloji), kelimelerin tarihî kökenlerini ve nasıl değiştiklerini inceleyen bilim dalıdır. Kelimelerin anlam, yapı ve kullanımlarının zaman içindeki evrimi üzerine odaklanır. Toponomi de, yer isimlerinin kökeni ve anlamını inceleyen bilim dalıdır. Coğrafi yer adlarının tarihsel, kültürel ve dilsel gelişimini araştırır. Bu çalışma, Çemişgezek'in ismini ve bunun arkasındaki dilsel ve kültürel hikayeyi keşfetmek amacıyla hazırlanmıştır. Tarihin derinliklerinde iz sürerek, bu bölgenin isminin hangi dilsel katmanlar ve etkileşimler sonucu şekillendiğini anlatılmaya çalışılmıştır. İlk adımda, Çemişgezek'in tarihsel arka planına göz atarak, zaman içindeki değişimlerin bu toprakların adlarını nasıl biçimlendirdiği aktarılmış, daha sonra, dil yolculuğuna çıkarak, bu ismin etimolojik kökenlerine ve farklı dillerde nasıl çeşitlendiğine odaklanmaktadır. Bu bağlamda Çemişgezek adının dil özellikleri incelenerek, ismin bu topraklarda kökleşmesinde Türk dili ve diğer dillerin dil kurallarının oynadığı rolü göstermektedir. Tarih boyunca, her isimde saklı olan hikayelerin Çemişgezek adında da hangi tarihsel ve dilsel zenginliklerle oluştuğu kökenbilim ve toponomi disiplinleriyle gösterilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksoy, G. (2016). Dersim, Alevilik, Ermenilik, Kürtlük. İletişim Yayınları.
  2. Arifoğlu, Y. (2020). Adlandırma, Toponomi ve Anadolu’nun Türkleşmesindeki Adlandırma Geleneği. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 46, 123-134. https://doi.org/10.17498/kdeniz.701681.
  3. Aşan, M. B. (1992). Elazığ, Tunceli ve Bingöl İllerinde Türk İskân İzleri (XI-XIII. Yüzyıllar). Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayınları.
  4. Aydın, Ö. T. (2023). Tunceli Burmageçit ve Aktuluk Köylerinin Folkloru. Gece Kitaplığı.
  5. Caferoğlu, A. (1966). Aydın İli Ağızlarından Örnekler Etnografya Bakımından Özellikleri. Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten, 13, 1-28.
  6. Çelebi, E. (2006). Günümüz Türkçesiyle Evliya Çelebi Seyahatnamesi. C.3. 1. Hazırlayan: Y. Dağlı-S.A. Kahraman. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  7. Danık, E. (2010). İşuwa’dan Tunceli’ye Tarih ve Kültür. Şükran Danık.
  8. Dıvrak, U. (2018). XIX. Yüzyılda Çemişgezek Merkez ve Köylerinin Gayrimüslim Nüfusu. Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7 (13), 104-119.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dil Çalışmaları (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

27 Mart 2025

Yayımlanma Tarihi

28 Mart 2025

Gönderilme Tarihi

3 Şubat 2025

Kabul Tarihi

26 Mart 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Koç, A. (2025). KÖKENBİLİM VE TOPONOMİ IŞIĞINDA ÇEMİŞGEZEK. Uluslararası Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi, 8(1), 439-451. https://doi.org/10.37999/udekad.1632689

* Hakemlerimizin uzmanlık alanlarını detaylı olarak girmesi süreçte hakem ataması açısından önem arz etmektedir.