Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Uygulama Etkinliklerinin Öğretmen Adaylarına Sağladığı Faydalar

Cilt: 20 Sayı: 1 1 Nisan 2007
PDF İndir
EN TR

Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Uygulama Etkinliklerinin Öğretmen Adaylarına Sağladığı Faydalar

Öz

Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının Öğretimde Planlama ve Değerlendirme dersi uygulama etkinliklerinin sağladığı faydalara yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın örneklemini K.T.Ü Fatih Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü’nden 101 ve Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü’nden 45 olmak üzere toplam 146 matematik öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışma özel durum çalışması olup veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen 25 maddelik beşli Likert tipinde bir ölçme aracı ve açık uçlu sorulardan oluşan “Etkinliklere İlişkin Görüş Anketi” ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde frekans, yüzde ve aritmetik ortalama değerleri hesaplanmış ve tablo halinde sunulmuştur. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Etkinliklere yönelik olarak en yüksek ortalamanın dersin kazanımlarına ait olması uygulamanın özellikle dersin kazanımlarının gerçekleşmesine yararlı olduğu sonucunu vermektedir. Etkinliklerin öğretmen adaylarının bireysel, mesleki ve sosyal gelişimlerine katkı sağladığı ayrıca öğrenmelerine yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Diğer öğretmenlik meslek derslerinde benzer şekilde öğretmen adaylarına yarar sağlayıcı uygulamaların yapılması teorinin pratikle bütünleşerek istenilen kazanımların elde edilmesine faydalı olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akdeniz , A. R., Karamustafaoğlu, O., Tekin, S. Konu Alanı Ders Müfredatı İncelemesi Dersinin Yürütülmesi. X. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi. Bolu: AİBÜ. 2001.
  2. Akdeniz, A. R., Karamustafaoğlu, O. Fizik Öğretim Yöntemleri Uygulamalarında Yürütülen Öğrenci Etkinliklerinin Değerlendirilmesi. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. Ankara: ODTÜ. 2002.
  3. Akdeniz , A. R., Kaya, A., Sevim, S. Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme Dersinde Yürütülen Etkinlikler ve Kazandırılan Davranışların Değerlendirilmesi. 2000’li Yıllarda I. Öğrenme ve Öğretme Sempozyumu. İstanbul: Mar- mara Üniversitesi. 2002.
  4. Altun, M. Matematik Öğretimi (10.baskı). Bursa: Erkan Matbaacılık, 2002.
  5. Azar, A., Ayas, A. Öğretmen Adaylarının Sınıf Yönetimi ve Disiplin Alanında Karşılaştıkları Problemler. III. Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Sempoz- yumu. Trabzon: KTÜ. 1998.
  6. Baki, A., Karataş, İ., Güven, B. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme Dersinde Öğretmen Adaylarının Kazandıkları Deneyimler. Yeni Bin Yılın Başında Türkiye’de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu. İstanbul: Malte- pe Üniversitesi. 2001.
  7. Baki, A. Kuramdan Uygulamaya Matematik Eğitimi. (3.baskı). Trabzon: Derya Kitabevi. 2006.
  8. Bahar, M., Aydın, N. Üniversite Öğretmenlerini ve Öğrencilerini Sınıf Ortamında Motive Eden Faktörler. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. Ankara: ODTÜ. 2002.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Tamer Kutluca Bu kişi benim

Hakan Çatlıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2007

Gönderilme Tarihi

14 Kasım 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2007 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kutluca, T., Birgin, O., & Çatlıoğlu, H. (2007). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Uygulama Etkinliklerinin Öğretmen Adaylarına Sağladığı Faydalar. Journal of Uludag University Faculty of Education, 20(1), 89-110. https://izlik.org/JA72ZA29HC
AMA
1.Kutluca T, Birgin O, Çatlıoğlu H. Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Uygulama Etkinliklerinin Öğretmen Adaylarına Sağladığı Faydalar. Journal of Uludag University Faculty of Education. 2007;20(1):89-110. https://izlik.org/JA72ZA29HC
Chicago
Kutluca, Tamer, Osman Birgin, ve Hakan Çatlıoğlu. 2007. “Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Uygulama Etkinliklerinin Öğretmen Adaylarına Sağladığı Faydalar”. Journal of Uludag University Faculty of Education 20 (1): 89-110. https://izlik.org/JA72ZA29HC.
EndNote
Kutluca T, Birgin O, Çatlıoğlu H (01 Nisan 2007) Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Uygulama Etkinliklerinin Öğretmen Adaylarına Sağladığı Faydalar. Journal of Uludag University Faculty of Education 20 1 89–110.
IEEE
[1]T. Kutluca, O. Birgin, ve H. Çatlıoğlu, “Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Uygulama Etkinliklerinin Öğretmen Adaylarına Sağladığı Faydalar”, Journal of Uludag University Faculty of Education, c. 20, sy 1, ss. 89–110, Nis. 2007, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72ZA29HC
ISNAD
Kutluca, Tamer - Birgin, Osman - Çatlıoğlu, Hakan. “Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Uygulama Etkinliklerinin Öğretmen Adaylarına Sağladığı Faydalar”. Journal of Uludag University Faculty of Education 20/1 (01 Nisan 2007): 89-110. https://izlik.org/JA72ZA29HC.
JAMA
1.Kutluca T, Birgin O, Çatlıoğlu H. Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Uygulama Etkinliklerinin Öğretmen Adaylarına Sağladığı Faydalar. Journal of Uludag University Faculty of Education. 2007;20:89–110.
MLA
Kutluca, Tamer, vd. “Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Uygulama Etkinliklerinin Öğretmen Adaylarına Sağladığı Faydalar”. Journal of Uludag University Faculty of Education, c. 20, sy 1, Nisan 2007, ss. 89-110, https://izlik.org/JA72ZA29HC.
Vancouver
1.Tamer Kutluca, Osman Birgin, Hakan Çatlıoğlu. Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Uygulama Etkinliklerinin Öğretmen Adaylarına Sağladığı Faydalar. Journal of Uludag University Faculty of Education [Internet]. 01 Nisan 2007;20(1):89-110. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72ZA29HC